Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Nakon Youtubea, papa Benedikt XVI. i na Facebooku

Piše: Hrvoje Cirkvenec
 
VATIKANSKA INTERNETSKA STRATEGIJA

Predsjednik Papinskog vijeća za društ-vene komunikacije nadbiskup Claudio Ma-ria Celli objavio je vijest o novoj inter-netskoj stranici Pope2you.net koja bi Crkvi trebala poslužiti za približavanje mladima te ih dovesti u kontakt s porukama pape Benedikta XVI. Nadbiskup Celli rekao je za L'Osservatore Romano kako je nova inicijativa dio aktivnosti vezanih uz Svjetski dan medija koji se u Crkvi svečano obilježio u nedjelju 24. svibnja pod geslom "Nove tehnologije, novi odnosi".

Ideja je da se preko internetske stranice uđe u plodni, bogati dijalog na temelju poštovanja i prijateljstva. "Želimo se koristiti digitalnim svijetom koji mladi prijateljski koriste i gdje se svakodnevno međusobno susreću a da se ne vide licem u lice", rekao je nadbiskup Celli. Nova internetska stranica je izravno povezana sa svjetski popularnim Facebookom, a iz nje mladi mogu slati Papine slike i citate njegova učenja svojim prijateljima. Sadržaj na novoj internetskoj stranici predstavljen je za početak na pet stranih jezika: talijanskom, španjolskom, engleskom, francuskom i njemačkom.

Tom stranicom Papa se više približio mladima te svima koji se sve više koriste blagodatima novog medija – interneta. Koliko je medij popularan, dovoljno govori i podatak da se prim-jerice samim Facebookom, na kojem se sada može instalirati i aplikacija vezana uz papu Benedikta XVI., koristi preko pola milijuna hrvatskih građana. A da je Vatikan izabrao dobru internetsku stranicu za širenje Papinih riječi, dokazuje i podatak da su Facebooku bile potrebne četiri godine da dostigne brojku od 100 milijuna korisnika, u kolovozu 2008. godine, a samo osam mjeseci kasnije ta brojka se udvostručila. Facebook je na taj način postao lider među društvenim mrežama u svijetu.

Upravo o tim pozitivnim stranama internetskih medija Papa je progovorio i u prigodnoj poruci uz Dan medija. Papa kaže kako prednosti nove tehnologije trebaju biti stavljene u službu svih ljudskih bića te potiče one koji rade na tom području medija da promiču kulturu poštovanja, dijaloga i prijateljstva. Dakako, Papa se usprotivio onima koji internet iskorištavaju kako bi preko njega poticali mržnju i nesnošljivost, ponizili ljepotu i intimnost ljudske seksualnosti, te iskoristili slabe i nezaštićene.

Da Benedikt XVI. shvaća što je zapravo internet, u poruci je pokazao apelom koji je uputio mladim katolicima pozvavši ih da u digitalni svijet unose svjedočanstvo svoje vjere. Kako su mladi danas posebno povezani s novom tehnologijom i internetom, Papa ih je pozvao da unose u kulturu ovoga novoga komunikacijskog i informacijskog okruženja vrijednosti na kojima počiva njihov kršćanski život! Papa upozorava kako navještaj Krista u svijetu novih tehnologija predmnijeva njihovo duboko poznavanje kako bi se moglo njima pravilno služiti. "Na vama, mladi, koji ste se gotovo spontano suživjeli s tim sredstvima komunikacije, leži posebna zadaća evangelizacije toga digitalnog kontinenta. Znajte s oduševljenjem preuzeti na sebe zadatak naviještati evanđelje svojim vršnjacima! " ističe Papa.

Poruku koju je uputio povodom Dana medija papa Benedikt XVI. nadopunio je i na kraju opće audijencije u srijedu 20. svibnja kada je poželio da internet postane prostor u kojemu će se promicati kultura poštovanja, dijaloga i prijateljstva. U tom smislu treba gledati i posljednje napore i projekte Vatikana, koji želi iskazati poštovanje, spremnost na dijalog i prijateljstvo sa svima onima koji se koriste internetom, a čiji broj na svijetu raste iz dana u dan.

Uz to, spremnost da se sve pozitivnosti interneta prihvate sa samog vrha Crkve zapravo predstavlja određeni putokaz za nadbiskupe, biskupe, svećenike i vjernike laike, koji su pozvani da u jednakoj mjeri, ako ne i više, ulože vrijeme u edukaciju, saznaju koje su pozitivnosti i prednosti koje internet pruža, i započnu internetsku revoluciju koja je Crkvi vrlo potrebna. I to ne samo oni koji su mlađi i koji rastu s internetom, već i oni, baš poput pape Benedikta XVI. i nadbiskupa Cellija, koji su stariji, a koji žele naučiti više o internetu i koristiti se njime kao odličnim sredstvom za evangelizaciju, za prijateljevanje s velikim brojem ljudi i za dijalog.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s