Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Sveti Antun i Hrvati
 
Vinjerac, mjesto gdje se tuku toplina mora i hladnoća Velebita

Piše: Stjepan Bubalo
 
Crkva i kameni toranj – znak prisutnosti sv. Antuna u svakodnevnom životu mještana

Vozeći se autocestom prema Zadru, i spuštajući niz Velebit prema Maslenici, na jugoistočnom dijelu Velebitskog kanala, može se vidjeti kako je uz samu morsku obalu smješteno maleno mjesto Vinjerac. Po svom otočnom izgledu, jer izgleda kao da pluta morem, može ga se usporediti s Trogirom, ili Zadrom u malome. Središtem mjesta još iz daljine dominira kameni to-ranj crkve sv. Antuna Padovanskog, ispod kojega se okupljaju župljani predvođeni župnikom don Božom Barišićem.

Povijest mjesta i župe

Prostor Vinjerca naseljen je još od prapovijesnih vremena, što potvrđuju ruševine antičkog naselja. Do početka 15. stoljeća ondje se nalazio pavlinski samostan s crkvom sv. Marka. Domaći monasi u misnim slavljima upotrebljavali su starohrvatski jezik i hrvatsku glagoljicu, tako da je okupljeni narod od davnih vremena na svom jeziku upućivao zajedničke molitve k nebu. Tada jaka Venecija, koja je 1409. zavladala najvećim dijelom dalmatinske obale, 1416. godine porušila je samostan, dok je crkva preživjela do kraja 19. stoljeća. Upravo se za to doba veže i podrijetlo imena Vinjerac, koje se povezuje s članovima mletačke obitelji Venier, koji su ženidbenim vezama sa starom zadarskom obitelji Matafar postali njegovi posjednici. Prema imenu obitelji i mletačkom nazivu Kaštel Venier, cijelo mjesto nazvano je Vinjerac. Od početka 16. stoljeća mjesto je odolijevalo stalnim okršajima s Turcima, do 1570. godine, kada je i palo u njihove ruke. Već sljedeće godine Mlečani su ga ponovno vratili u posjed te ga srušili da ga ne bi ponovno izgubili jer bi mogao postati otomanska luka za daljnja osvajanja. Kada su napadi oslabjeli, luka je obnovljena, a izgrađena je i nova katolička crkva sv. Antuna Padovanskog, vjerojatno 1652. Godine 1846. crkva je temeljito rekonstruirana, a izgradnja sadašnjeg zvonika, započeta početkom 20. stoljeća, završena je 1983. godine. Do početka 19. st. Vinjerac, Slivnica i Seline bili su jedna župa, a 1826. godine Vinjerac je postao samostalna župa i općina. U naselju se od sakralnih objekata nalazi još i kapela Presvetog Srca Isusova.

Život župe

U mjestu trenutno stanuje oko 245 mještana i župljana. Broj je za vrijeme Domovinskog rata bio i manji jer se mjesto nalazilo na prvoj crti bojišnice, pa ga je dio stanovništva napustilo. Posljednjih godina Vinjerac doživljava ponovni trend naseljavanja. Vratilo se nekoliko mladih parova, a privremeni boravak ondje je našlo i nekoliko studenata. U mjestu nema osnovne škole niti za prva četiri prva razreda, a trenutno za njom nema velike potrebe jer je samo dvoje djece u školskom programu. Starijih učenika osnovne škole ima nešto više, te njih osam putuje u susjedno Posedarje na školovanje, dok srednjih škola nema bliže od Zadra, pa desetak učenika svakodnevno putuje onamo.

Vjeronauk učenici imaju u svojim školama, a don Božo organizira dodatni za sve učenike odjednom, te na taj način razgovara s mladima, savjetuje ih i usmjerava. Ove godine sakrament svete pričesti primilo je dvoje djece, krizmano ih je jedanaestoro, a uz četiri sprovoda u ovoj godini don Božo ima najavljeno i jedno vjenčanje. Misno slavlje upotpunjuje župni zbor, zajednički i za stare i mlade, a zanimljivo je spomenuti da se još i danas za vrijeme mise njeguje glagoljaško pjevanje. Tako stariji prenose tradiciju na mlade, te uz materijalnu, crkva sv. Antuna ima i živu vrijednost čuvara baštine.

Proslava zaštitnika

Središnje slavlje u mjestu je proslava njegova zaštitnika, sv. Antuna, koji je u Vinjerac "došao" davne 1652. godine. Iz tog vremena je i središnji oltarni kip sv. Antuna, koji u desnoj ruci drži knjigu na kojoj je mali Isus, a u lijevoj ruci veliki bijeli ljiljan. Na Antunovo, kada se uz mještane okupe i brojni drugi vjernici iz okolnih župa i grada Zadra, prije svete mise gradskim ulicama kreće procesija s kipom sv. Antuna. Na četiri postaje čitaju se četiri evanđela, a misno slavlje predvodi uvijek gost svećenik iz neke druge župe. Za Antunovo župljani se u svibnju i lipnju pripremaju molitvom krunice i litanija sv. Antuna. Uz sv. Antuna u mjestu se posebno slavi i Presveto srce Isusovo, kojemu je posvećena obližnja kapelica, pa se u lipnju, koji je posvećen Srcu Isusovu, moli i zlatna krunica.

Kulturna vrijednost

Zbog starine crkve, ali i cijeloga središnjeg prostora Vinjerca, mjesto je pod posebnom kulturnom zaštitom. Crkva je jednobrodna s tri oltara. Uz glavni, posvećen sv. Antunu, druga dva posvećena su Gospi od Zdravlja i sv. Franji. U mjestu se na poseban način slavi i Gospa od Zdravlja, koja je suzaštitnica župe, pa se 5. kolovoza kroz mjesto također održava procesija. U crkvi se nalaze i relikvije zaštitnika, sv. Antuna, a iz Padove ih je donio župnik don Kamilo Franchini. Crkveni toranj, koji je građen kasnije pa je i odvojen od nje, bio je pogođen za vrijeme Domovinskog rata, ali na sreću nije srušen. Građen je na četiri etaže, a u njemu se nalaze dva crkvena zvona. S njegova vrha pruža se lijep pogled na mjesto, more i Velebit. Zbog blizine mora i jakih vjetrova u Velebitskom kanalu, crkvu nagrizava i morska sol. Tako se oštećuje fasada i kamen, a natpis na zvoniku o njegovu postavljanju sol je već oljuštila.

Važno je spomenuti kako je Vinjerac, uz materijano blago, narodu dao i brojne osobe koje su se posvetile duhovnom životu. Posebno je dosta časnih sestra benediktinki i sestara sv. Križa rodom iz Vinjerca. Najpoznatija je opatica paškog samostana Gertruda Magaš (1897.-1974.), koja je bila dobila posebnu dozvolu Svetog Oca za propovijedanje na svetoj misi.

Mladi župnik don Božo Barišić

Župom posljednju godinu dana upravlja mladi sveće-nik don Božo Barišić. Don Božo, rođen 1983. godine, rodom je s obližnjeg Paga, iz mjesta Dinjiška. Sin je jedinac, a za svećenika je zaređen 2007. godine nakon završenog studija teologije u Rijeci. Prvo je kao đakon bio u službi u Benkovcu, a potom je jednu godinu proveo kao pastoralni suradnik u Zadru, u župi Marije Kraljice Mira. Uz Vinjerac don Božo je župnik i u Slivnici, gdje i stanuje. U Vinjercu održava svete mise ponedjeljkom i četvrtkom u šest sati navečer, te nedjeljom u 9 sati po zimskom i 10 po ljetnom vremenu. Četvrtkom se poslije svete mise održava i klanjanje Presvetom, dok se krunica moli prije večernje svete mise.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s