Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
Naša nedjeljanja

Piše: Ivan Bradarić
 
Mi imamo zakon i po zakonu nedjelja je radni dan!

Razmišljam ovih dana kako smo mi izuzetno sretan narod jer volimo rad, red i disciplinu. Toliko smo zavoljeli rad da ga ni najviše državne instance ne mogu zabraniti. Premalo je šest dana za rad pa je potrebno produžiti ga i na nedjelju. Ovo naše društvo će, ako ovako nastavimo (raditi), veoma brzo ekonomski prestići i najmoćnije sile svijeta. Jer, narod koji toliko voli raditi, mora uspjeti.

Oprostite zbog ove uvodne ironije. Ali, kako ne progovoriti o nedjelji – o ne djelanju. Svi o tome govore, pišu, raspravljaju. Vlasnici dućana (oni iz Njemačke, Austrije, Izraela, Švedske…) zadovoljno trljaju ruke zbog toga što za relativno male plaće radnika mogu sedam dana u tjednu ubirati goleme zarade. Radnici šute, jer ako progovore, ostat će bez i ono malo plaće, a kuda onda? Sindikati djeluju izgubljeno: sad progovore za, sad protiv. Crkveni stav je jasan, samo se stvorio osjećaj da nema prave osobe ili tima osoba koji bi to dobro protumačili. Jer, nije dovoljno reći: nedjeljom se ne treba raditi!

Što se pak političara tiče, oni ostavljaju dojam kao da nitko nikada nije izašao iz Hrvatske (osim na tržnicu "Arizona" u Distriktu Brčko, koja non-stop radi) i malo proučio praksu drugih zemalja. Ljudi moji, pa čak ni u Turskoj se u nedjelju ne radi! Istina, ne rade državne ustanove, ali ako ova, potpuno muslimanska zemlja, ima u tom smislu nedjelju kao neradni dan, o čemu to onda Hrvati – katolici raspravljaju?

Netko je spomenuo kako smo mi turistička zemlja, pa eto, potrebno je zakone prilagoditi tome. Izgleda da se samo kod nas nameće i stvara osjećaj nužnosti rada nedjeljom, jer ako toga ne bude, propadosmo. "Valjda se hrvatska turistička i kulturna ponuda ne iscrpljuju u kontinuiranoj prezentaciji gastronomskih ponuda, ponajmanje, pak, u pretvaranju cijeloga naroda u služinčad i lakeje, potpuno istrgnute iz svojega kulturnoga kućišta. Onaj, naime, tko posjećuje Hrvatsku, gost je hrvatskoga naroda, a hrvatski narod, kao i njegovi gosti u svojoj domovini, ima pravo na svoj osobni i obiteljski odmor u skladu sa svojom kulturom i tradicijom" - kazao je za jedan hrvatski dnevnik poznati hrvatski teolog fra Špiro Marasović.

U prilogu jedne naše televizije o neradnoj nedjelji, novinar pita turista "Engleza", koji dolazi pred vrata zatvorenog dućana u Dubrovniku: "A što ćete sada?". Na to pitanje dotični turist, koji se samo pravi "Englez", kaže: "Ovih pedeset eura ću potrošiti u Grčkoj". Sretno mu bilo, a i novinaru koji stavlja potpuno krivi naglasak dubrovačke turističke ponude. Naš Dubrovnik, koliko god nam drag bio i koliko god puno kruzera u njega dolazilo, još uvijek nije tako pun turistima kao recimo daleko veći Beč. Ovaj austrijski grad jednostavno vrvi od turista tijekom cijele godine. I još nije poznat slučaj da su turisti iz Japana poželjeli baš u nedjelju usred Beča kupovati deterdžent za pranje, kiselo vrhnje ili nešto drugo. Zabrane, zapovijedi, ograničenja, propisi, uredbe… Kako je naš narod postao osjetljiv na ove teme. Vlasnici restorana i kafića su počeli prijetiti otkazima svojih radnika jer se smanjio promet zbog uvođenja zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima. Smanjio se osjetno promet? Opet ću biti ironičan: naravno da se smanjio, jer Hrvati su vrijedan i radišan narod, i svaki mogući trenutak, pa i nedjelju, iskoriste za rad, a ne dokoličarenje.

Toliko o nedjelji kao danu kada se spominjemo Gospodinova Uskrsnuća, danu koji je posvećen odmoru. Za vjernike je on takav i takav će ostati unatoč svim zabranama i dopuštenjima. Ostaje nam samo tužna činjenica da svi vjernici nemaju iste uvjete i mogućnosti. Jednako tako, ostaje nam žal zbog brojnih radnika koji će morati raditi u nedjelju, a da za to neće dobiti zasluženu plaću. Također, žalit ćemo i zbog nesposobnosti i neodlučnosti političara da se konačno donese pravedan i pravičan zakon za čovjeka. Možda nam u tome može pomoći francuski primjer. Oni su pripremili prijedlog zakona o (ne)radnoj nedjelji, o čemu bi parlament na jesen trebao dati svoj glas. Tri su najvažnija naglaska toga prijedloga zakona: 1) Svaki radnik dragovoljno radi u nedjelju – ako ne želi, nitko ga ne smije prisiljavati niti ucjenjivati; 2) Za rad nedjeljom radnik dobiva 250% veću plaću; 3) Radnik koji je radio u nedjelju obvezno mora imati jedan slobodan dan u tjednu.

Na kraju, ostaje nam da molimo: Daj nam, Bože, puno rada da stane u šest dana i dovoljno odmora da možemo biti zahvalni.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s