Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Bez dubokih promjena nema izlaska iz krize

Piše: Benjamin Horvat
 
Komisija Hrvatske biskupske konferencije i Vijeće europskih biskupskih konferencija Europe protekli su mjesec raspravljali o svjetskoj krizi

Komisija Iustitia et pax Hrvatske biskup-ske konferencije uputila je u svibanjskoj izjavi o ekonomskoj krizi u svijetu i Hrvatskoj jasan signal nezadovoljstva s ekonomskim i socijalnim mjerama hrvatske Vlade. S druge strane, Zagreb je bio do-maćin europskog susreta biskupa za-duženih za socijalna pitanja pri europskim biskupskim konferencijama. Predstavnici biskupskih konferencija iz 23 europskih zemalja raspravljali su o gospodarsko-financijskoj krizi te razmijenili iskustva, posebno s obzirom na rad komisija Iustitia et pax diljem Europe.

Hrvatska Komisija pohvalila je razboritu politiku Hrvatske narodne banke koja je donekle ublažila učinke krize, no nikako nije poštedjela politike što bliže što dalje prošlosti koje su hrvatsko društvo lakomislenim gospodarskim i socijalnim potezima, koje su se temeljile na logici rasprodaje nacionalnog bogatstva (banaka, telekomunikacija i dijelom energetike), inozemnog zaduživanja i nekontrolirane potrošnje bez pokrića dovele do ruba dužničkog ropstva i socijalne nesigurnosti. Iustitia et pax stoga je pozvala da hrvatski političari ne zanemare ustavnu obvezu izgradnje socijalne države te u sadašnjoj krizi pomognu prvenstveno mladima koji su se zadužili za svoje obrazovanje, kupnju stana, otvaranje poduzeća, primjerice beneficiranjem kamata ili moratorijem otplate, potom ribarima, ratarima i domaćim brodarima. Pozvali su hrvatsku Vladu da odgode za druga vremena one projekte koju nisu od važnosti za prebrođivanje recesije i očuvanje radnih mjesta, te da državni novac usmjeri na obnovljive oblike energije, očuvanje šuma, vode i mora, a u cilju povratka trajnim vrijednostima - umjerenosti, štednji i dugoročnosti.

Nedugo nakon izjave Komisije HBK, u Zagrebu je održan europski susret biskupa zaduženih za socijalna pitanja pri europskim biskupskim konferencijama. Tim povodom na Kaptolu je održana konferencija za novinare. Predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija esztergomsko-budimpeštanski kardinal Peter Erdö istaknuo je kako kršćanski odgovor na krizu mora biti prisutan i na lokalnoj i na globalnoj razini.

Europski biskupi u Zagrebu o krizi

"Na mnogim područjima mora postojati suradnja unutar Crkve s društvom i drugim kršćanskim zajednicama u Europi", rekao je kardinal Erdö te napomenuo važnost crkvenih udruga koje se, osim komisija Iustitia et pax biskupskih konferencija, bave socijalnim naukom Crkve. Dodao je kako treba dodatno pojačati suradnju tih udruga s biskupijama, a sve s ciljem da crkveni nauk ne ostane samo na teološkom području, a s druge strane da spomenute udruge ne zaborave na teologiju i ne uđu na politički prostor.

Tajnik Papinskog vijeća Iustitia et pax mons. Giampaolo Crepaldi rekao je kako socijalni nauk Crkve ima puno toga reći kako bi se izašlo iz krize, te naglasio kako Vatikan, a posebno papa Benedikt XVI., puno rade na tom planu. Dodao je kako se Papa intenzivno bavio socijalnim naukom Crkve i krizom u novoj enciklici "Caritas in Veritate".

Kako iz krize?

Potpredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je tri važna koraka za izlaz iz krize. Prije svega naglasio je kako društvo ne može izaći iz krize ako se duboko ne promijene neke stvari u društvu. "Važno je promovirati novi odnos prema radu i reći kako se nešto ne može imati bez rada", rekao je kardinal Bozanić. Kao ostale mjere, zagrebački nadbiskup naglasio je važnost socijalnog funkcioniranja tvrtki koje bi uz brigu oko profita morale više poraditi na odnosu s ljudima koji rade u tim tvrtkama, te važnost promicanja načela supsidijarnosti. Uz sve te mjere koje su potrebne na društvenom planu, kardinal Bozanić istaknuo je i crkveno djelovanje kroz Caritas kako bi se pomagalo najugroženijim članovima društva.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s