Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Crkva započela obilježavanje Svećeničke godine

Piše: Benjamin Horvat
 
Papa otvorio svećeničku godinu, kardinal Bozanić svećenike vodi u Jasenovac

Najveća patnja Crkve je grijeh njezinih svećenika - istaknuo je papa Benedikt XVI. otvarajući 19. lipnja Svećeničku godinu. Predsjedajući drugom Večernjom svetkovine Presvetoga Srca Isusova, u bazilici svetog Petra, Papa je ustvrdio da su Crkvi potrebni sveti svećenici, služ-benici koji pomažu vjernicima da iskuse milosrdnu ljubav Gospodina i da budu njegovi uvjereni svjedoci.

Kako zaboraviti da Crkva, Tijelo Kristovo, najviše trpi zbog grijeha svojih pastira, naročito onih koji se pretvaraju u kradljivce ovaca, zato jer ih zavode svojim privatnim naukom ili ih stežu vezama grijeha i smrti, zapitao se Benedikt XVI. "I za nas, dragi svećenici, vrijedi poziv na obraćenje i preporučivanje božanskom milosrđu, a moramo se također ponizno i ustrajno moliti Presvetome Srcu Isusovu da nas čuva od užasne opasnosti kako ne bismo štetili onima za čije smo spasenje odgovorni", rekao je Sveti Otac obraćajući se nazočnim svećenicima i biskupima.

Papa je naglasio kako je svećeničko poslanje neophodno za Crkvu i za svijet, ono zahtijeva potpunu vjernost Kristu i neprestano ujedinjenje s njim, te pozvao svećenike da budu postojani i prosvijetljeni vođe, sa srcem zapaljenim pastoralnom ljubavlju, i što sličniji Isusu.

Svećenička godina i na internetu

U povodu Svećeničke godine, Kongregacija za kler otvorila je službenu internetsku stranicu ''Annus Sacerdotalis'' na adresi www.annussacerdotalis.org. Na ovoj višejezičnoj stranici na talijanskom, engleskom, njemačkom, francuskom, španjolskom i portugalskom jeziku objavljen je cjelovit tekst pisma pape Benedikta XVI. povodom početka Svećeničke godine te dekret o potpunom oprostu.

U pismu, koje je objavljeno na spomenutoj internetskoj stranici, Papa ističe potrebu zajedništva između svećenika i vlastitoga biskupa u učinkovitome i osjećajnome bratstvu. Jedino će tako svećenici moći u potpunosti živjeti dar beženstva i biti kadri potaknuti procvat kršćanskih zajednica u kojima se ponavljaju čudesa prvoga propovijedanja, istaknuo je Papa koji je na kraju pisma svećenicima poručio da budu u današnjem svijetu vjesnici nade, pomirbe i mira.

Osim spomenute internetske stranice, brojne biskupske konferencije u svijetu otvorile su stranice posvećene Svećeničkoj godini. "Molimo vas da molite za svoje svećenike kako bi uvijek bili vjerni svom svetom pozivu", ističe se na tematskoj internetskoj stranici Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država. Osim poziva na molitvu za svećenike, na spomenutoj internetskoj stranici mogu se skidati tematski molitveni prilozi namijenjeni župama i biskupijama diljem Amerike, molitveni sadržaji, tekstovi vjernika o svećeničkom pozivu, te slike svih mladomisnika u SAD-u.

Kardinal Bozanić ide u Jasenovac

Misnim slavljem u kapeli Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otvorio je Svećeničku godinu za Zagrebačku nadbiskupiju. "Ovo je godina u kojoj će sjajnije zablistati svijetli primjeri svećeničke službe", rekao je zagrebački nadbiskup i dodao kako su svećenici često uključeni u trpljenja suosjećajući s bolima ljudi, dok i sami prolaze kušnje u svome pastoralnom radu.

U povodu Svećeničke godine, pastiri Zagrebačke nadbiskupije objavili su proglas u kojem najavljuju kako će Svećenička godina biti obilježena promicanjem raznih duhovnih i pastoralnih inicijativa, usmjerenih prema boljem shvaćanju i prihvaćanju važnosti uloge i poslanja svećenika u Crkvi u suvremenome društvu. Od svih najavljenih programa posebno je najavljeno kako će kardinal Bozanić s biskupima i svećenicima Zagrebačke nadbiskupije prvi put posjetiti spomen-područje koncentracijskog logora u Jasenovcu.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s