Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
Svjedočanstvo

Piše: Marijana Jakovljević
 
"Testimony/Swiadectwo"; biografski dokumentarno-igrani film; redatelj: Pawel Pitera; scenaristi: Pawel Pitera i Pawel Ptasznik; pripovjedači: Stanislaw Dziwisz i Michel York; Italija, Poljska, 2008.; 90 minuta; produkcija: TBA Group, Libreria Editrice Vaticana; distribucija Blitz film i video

Nekoliko dana prije proglašenja Dekreta o herojskim krepostima sluge Božjega Ivana Pavla II. izdan je na DVD-u film "Svjedočanstvo", biografski dokumentarno-igrani film o voljenom papi, čiju beatifikaciju uskoro očekujemo. Dapače, "Santo subito!" bili su usklici i natpisi već na sâm dan njegove smrti. Film je nažalost vrlo kratko bio prikazan u kinima i nedovoljno promoviran kako bi se potakli organizirani posjeti, jer je ipak puno veći užitak gledanja i veća kvaliteta projekcije na velikom platnu. A taj film uistinu vrijedi vidjeti jer je napravljen s toliko ljubavi i topline!

Riječ je o filmu nastalom prema knjizi "Život s papom" kardinala Stanisława Dziwisza, koja je prevedena i u nas. A ona je pak nastala na temelju dugog intervjua koji je kardinal Dziwisz, sada krakovski nadbiskup a nekadašnji dugogodišnji osobni tajnik pape Ivana Pavla II. i bliski prijatelj, vodio s uglednim talijanskim novinarom Gianom Francom Svidercoschijem, te ob-javljena 2007. godine. Poljska produkcijska kuća TBA Group snimila ga je u suradnji s vatikanskom izda-vačkom kućom Libreria Editrice Vaticana u režiji Polja-ka Paweła Pitere, koji je s novinarom Svidercoschijem i svećenikom Pawełom Ptasznikom napisao scenarij.

Glavni pripovjedač u filmu i svjedok je kardinal Stanisław Dziwisz, koji je proveo gotovo četrdeset godina s Karolom Wojtylom. Zanimljiv je i dio u kojemu su biografski podatci kardinala Dziwisza također potkrijepljeni slikom. Drugi pripovjedač je poznati američki glumac Michael York, koji je izrazio veliku radost što je uspio sudjelovati u tome projektu, što pak naziva i sudbinom i providnošću, jer je uz mnoge ranije dogovorene obveze bio slobodan baš samo u predviđene dane snimanja njegova dijela.

U film su vrlo vješto uklopljene dokumentarne snimke, fotografije i dramatizirani igrani dijelovi iz života pa-pe Ivana Pavla II. u skladnu cjelinu. Dramatizacija je bila samo u cilju oživljavanja vremena i situacija, pa gluma i glumci nisu istaknuti. Takav kombinirani rad je novost, te time stvara novi oblik filmskoga jezika. Za to su posebno zaslužni direktor fotografije Janusz Tatarkiewich i montažer Cezary Grzesiuk.

Snimano je u Vatikanu, Italiji, Poljskoj, Njemačkoj i Portugalu. Svi su članovi filmske ekipe potvrdili kako im je sve "išlo na ruku", već od same prirode i vremena koje je bilo lijepo i olakšalo im rad.

Sve je pretočeno u odličan 90-minutni film, a taj se filmski sklad čak doima poput molitve. Tomu puno pridonosi i snažna, dojmljiva originalna glazba oskarovca Vangelisa i poljskoga skladatelja Roberta Jansona.

Život pape Ivana Pavla II. prikazan je u kontekstu događaja 20. stoljeća i prije-laza u 21. stoljeće, a otkriveni su i podatci koji nisu bili poznati, primjerice još jedan atentat na njega, koji se tajio, i egzor-cizam koji je učinio. Film je namijenjen svim ljudima, ne samo katolicima, u želji da se ostavi svjedočanstvo za buduće naraštaje o "fenomenu Wojtyla" i što je sve ovaj čovjek učinio za Crkvu i svijet. Kardinal Dzi-wisz je kazao kako se sada traže čuda koja su nastala Papinim zago-vorom, a on ih je još za njegova života vidio mnogo.

Na DVD-u se nalazi dodatak od desetak minuta o tome kako je sniman film. Preveden je na hrvatski jezik, ali je veliki propust što nije napisano tko o tome govori, a bili su to producent, redatelj, novinar, scenarist, montažer, snimatelj, pripovjedač...

 


© 1999-2019 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s