Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Pedagog u obitelji
 
Djetinjstvo bez alkohola

Piše: Mara Čović, pedagog
 
Kako možemo pomoći djeci da kažu NE alkoholu

Za djecu se isplati učiniti sve što može-mo da bi mogla živjeti kao zdrave, zrele ličnosti neovisne o alkoholu. Roditelji djeci mogu nanijeti mnogo zla konzumirajući alkohol, ali im mogu omogućiti i mirno djetinjstvo, s dovoljno mogućnosti za sigurno sazrijevanje, upoznavanje sebe i života, dakle za odrastanje.

Ivan je učenik osmog razreda. Živi u šes-teročlanoj obitelji, u kojoj je on najstarije dijete. Otac povremeno radi kao pomoćni pekar. Dobar je radnik i voli svoj posao, osim kad počne piti. Tada zanemari po-sao, svoju obitelj i postane drugi čovjek. U toj fazi žena i djeca moraju se odseliti kod bake, jer otac postane nasilan prema supruzi i djeci. Pokušao je liječenjem, no nikad nije izdržao apstinenciju duže od tri mjeseca. Nažalost, Ivan oca pamti po alkoholu, nervoznog i nasilnog. Dječak je uplašen, često izostaje s nastave i boji se za budućnost svoje obitelji.

Dužnost je roditelja da usmjerenim i primjerenim odgojem nauče djecu aktivnom i obliko-vanom stavu prema alkoholu i ostalim drogama. To ćete postići poštujući i uvažavajući neka pravila.

Razgovarajte s djecom o alkoholu

Ako se u vašoj kući pije ili ne pije alkohol, budite uvjereni da vaše dijete štošta zna o uživanju alkohola. Možda čak ima pogrešnu predodžbu o alkoholu. Porazgovarajte s njim u pravom trenutku i utvrdite koliko i što zna o alkoholu. Ankete po školama pokazuju da su već djeca u petom razredu nekoliko puta kušala alkohol sa starijom djecom ili sa svojim vršnjacima. Pokušajte mu jasnim i jednostavnim činjenicama objasniti zašto je alkohol za njega štetan - za njegovo psihičko i fizičko zdravlje, da utječe na sposobnost učenja i da je maloljetnicima uzimanje alkohola zabranjeno zakonom.

Naučite slušati što dijete priča

Uistinu ćete uvažavati svoje dijete ako ga ne osuđujete zbog onoga što vam priča, ako mu se ne rugate i ne omalovažavate ga, ako se ne pravite sveznalica koja uvijek ima pravo i ako ga shvatite ozbiljno.

Nekoliko korisnih uputa za aktivno slušanje:

- Promatrajte dijete dok priča, gledajte mu u lice i uočite njegov izraz. Tako ćete ustanoviti da se njegove riječi ne podudaraju s njegovim gestama i mimikom, a u tom slučaju uvijek vjerujte "govoru" tijela.

- Dok pripovijeda, pružite djetetu podršku osmijehom, kimanjem, dodirom ili samo razumijevajućim pogledom.

- Pazite na ton svoga glasa kad mu odgovarate.

- U vašim odgovorima ili pitanjima dijete treba osjetiti vaše istinsko zanimanje za njega i njegove probleme.

- Pomozite djetetu da stekne dobro mišljenje o sebi. Dijete koje cijeni samoga sebe, koje ima samopoštovanje primjereno svojoj dobi, lakše će se oduprijeti i reći NE kad mu netko ponudi alkohol, cigarete i ostale droge.

Nekoliko uputa roditeljima kako da povećavaju djetetovo samopoštovanje

- Dijete često pohvalite i nagradite za poželjno ponašanje.

- Pohvalite i djetetov trud, ne samo krajnji rezultat.

- Pomozite djetetu da postavlja stvarne i dostižne ciljeve.

- Nikada svoje dijete ne uspoređujte s drugom djecom.

- Kada se ne slažete s djetetovim ponašanjem, kritizirajte njegov postupak, a ne njega samoga.

- Dajte djetetu ozbiljna zaduženja.

- Pokažite djetetu da ga zaista volite.

- Pomozite djetetu da u životu razvije primjerene vrijednosti.

- Dijete valja naučiti što je dobro a što loše. Samo će tako u životu moći lakše odlučivati po svojoj savjesti.

Budite dobar uzor

Željeli vi to ili ne, za svoje ste dijete uzor. Ono se ponaša kao vi, često oponaša, to iskoristite i postanite mu uzor i u pogledu stava prema alkoholu. Roditelji su, također, uzor u pogledu odnosa s drugim ljudima koji piju ili su ovisni o alkoholu.

Pomozite djetetu da izdrži takozvani pritisak vršnjaka

Kao svi ljudi, i djeca žele nekome pripadati. Tako se vezuju i za vršnjake. Ako grupa vršnjaka kojoj želi pripadati vaše dijete ima pozitivan stav prema alkoholu, pogotovu ako je pijenje uvjet pripadnosti grupi, vaše će dijete biti izloženo teškom pritisku vršnjaka. Mnoga pravila koja smo spomenuli pomoći će vašem djetetu da se odupre tom pritisku. Možete mu pomoći i tako da ga naučite reći NE vršnjacima, pružajući mu pri tome potpunu podršku.

Potičite zdrave, kreativne aktivnosti

Dijete treba poticati na razne aktivnosti, kako u školi i u slobodnom vremenu (sport, glazba, razni hobiji). Najvažnije je da dijete neka aktivnost zanima i da u njoj uživa. Sudjelujte u ponekoj aktivnosti gdje ćete zajedno stići do cilja.

Sve ovo rečeno govori o važnosti obitelji za zdrav razvoj čovjeka. U obitelji vladaju međusobni odnosi koji djetetu omogućuju razvoj vlastite vrijednosti i samopoštovanja. Daju mu dovoljno poticaja i primjera za zdravo samopotvrđivanje u životu i sposobnost primjerenog rješavnja emocionalnih kriza i teškoća u životu bez alkohola.

Dragi roditelji, želim vam da sve svoje probleme i krize rješavate u krugu obitelji bez poticaja alkohola. Nadamo se da će Ivanova obitelj naći snagu i pomoći ocu u liječenju, s kojeg će se vratiti jak i zdrav za nove probleme.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s