Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Ritam mladosti
 

Uređuju: Vladimir Zrinjski i Ivana Žugec
 

Pod povećalom

Zbor mladih Varaždinske biskupije održao 4. adventsku turneju

S pjesmom u božićnu radost

Jedna od brojnih čari adventskog, a i bo-žićnog vremena su prigodne pučke pjes-me, kojima hrvatska narodna baština ni-kad nije oskudijevala. Od "Zlatnih krila" do "Djetešca", dani liturgijskog ciklusa pre-krasno su opisani u tim jednostavnim, a dubokim stihovima. Čini se kako su članovi Zbora mladih Varaždinske biskupije toga dobro svjesni, te već četvrtu godinu u nizu priređuju svojim sumještanima, ali i zain-teresiranima u drugim gradovima, raspje-vano iščekivanje Božića.

Ovog došašća mladi varaždinski glasovi ispunili su crkve u Šibeniku i mađarskoj Nagykanizsi, a završni koncert tradicionalno se održao u varaždinskoj katedrali 20. prosinca. Pod dirigentskim palicama Ivana Malbašića i Zlatka Sokića, a u pratnji Varaždinskoga tamburaškog orkestra i Božice Tuđen na orguljama, Zbor je na već prepoznatljiv način svoje koncerte podijelio u dva dijela: adventski i božićni. Adventske pjesme izvođene su u pratnji orgulja, a božićne uz zvuk tamburaških žica. Ulaz je na koncerte bio slobodan, a odaziv publike je, kaže nam član zbora Ivica Šegović, i više no zadovoljavajući.

- Gotovo smo na svakom koncertu ispunili crkvu. U Šibeniku nas je toplim riječima dočekao i biskup, mons. Ante Ivas, a dobro ozračje nije nedostajalo jer se u toj katedrali tijekom došašća gotovo svako-dnevno održavao prigodni program.

Zbor inače sudjeluje na svim većim doga-đanjima koja se odvijaju na razini bisku-pije, a trenutno broji pedesetak članova. Evo i kratkog pregleda dosadašnjih ad-ventskih turneja Zbora:

2006. Čakovec, Graz, Varaždin
2007. Subotica, Čakovec, Varaždin
2008. Dubrovnik, Koprivnica, Varaždin
2009. Šibenik, Nagykanizsa, Varaždin

To sam ja: Milan Hibšer

Franjevačka misa za veliki jubilej

Dragi mladi, u ovoj ćemo vam rubrici svakog mjeseca nastojati približiti živote osoba koje svojim aktivnostima i radom zaslužuju pažnju okoline, a njihova nas skromnost naprosto tjera da ih pobliže upoznamo. Predstavit ćemo vam ljude koji u svojoj svakodnevici proživljavaju i stvaraju zanimljive priče i mozaike malih – naizgled običnih – ali važnih stvari, koje svijet čine bogatijim, jednostavnijim i ugodnijim.

Za prvi broj popričali smo s Milanom Hibšerom, orguljašem u crkvi sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu. Milan je rođen 1978. godine u Mrkoplju (Gorski Kotar) i prije nekoliko je mjeseci diplomirao na Institutu za crkvenu glazbu "Albe Vidaković". Prije toga, diplomirao je i na studiju filozofije i religijske kulture na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove. Osim što je sudjelovao na mnogim produkcijskim projektima (s Nonetom franjevaca konventualaca i sl.) i seminarima, natjecao se i na međunarodnom orguljaškom natjecanju koje je 2007. održano u Puli. Trenutno radi u udruzi "Put do zvijezda", koja se brine za stare i nemoćne osobe. No, povod za njegovo predstavljanje ipak nam je bilo njegovo najsvježije dostignuće, a to je komponiranje franjevačke mise u čast 800. godišnjice usmene potvrde franjevačkog pravila. Za to mu je, kaže naš sugovornik, trebalo otprilike mjesec dana.

Što vas je, osim ovoga velikog jubileja, nagnalo da se posvetite pisanju "franjevačke mise"? Koliko vremena vam je oduzeo taj zahtjevan projekt?

Poznato je da se mnoge obljetnice slave svečano i za pamćenje. Moj doprinos kao crkvenoga glazbenika ovom velikom jubileju bilo je komponiranje nove mise, koju sam posvetio sv. Franji. Kad se franjevačkom jubileju dodaju i druge dvije obljetnice, 25 godina od posvete crkve sv. Antuna Padovanskog i 75 godina od njezina blagoslova, to mi se činilo kao logičan korak. Za pisanje mise, kao i drugih ozbiljnijih glazbenih djela koja su dio euharistijskog slavlja, treba dosta vremena jer je to specifična glazba. To je djelo u kojem je osim ljudskog pera upleten i Božji prst, a nadahnuće je ključna stvar. Trebalo mi je oko mjesec dana.

Gdje je misa dosad već bila izvođena?

Dosad je izvedena samo jednom, na blagdan Bezgrešnog Začeća, kada su se slavile obljetnice i blagoslov novih zvona.

Kakve su bile reakcije i povratne informacije vaše okoline i sužupljana, ali i struke?

Moram zahvaliti svome zboru "Tomislav Talan" i dirigentici Katarini Rončević što su uložili svoj trud, jer bez njih izvedba ne bi bila moguća. Njihove su me pozitivne reakcije prilično iznenadile. Također sam čuo riječi pohvale od župljana ali i od našeg župnika fra Martina Jakovića, što me posebno veseli. Kolege glazbenike i profesore nisam obavijestio jer mislim da crkvena glazba nije za osobnu promociju, već ima neku dublju ulogu. Vjerujem da će s vremenom doći i do nekoga stručnog uha i da će reakcije biti pozitivne.

Molimo vas, podijelite s čitateljima poneko upečatljivo iskustvo koje vam je omogućio rad u udruzi "Put do zvijezda"...

Udruga je osnovana u cilju da smještajem i ostalim aktivnostima pomogne starima i nemoćnima. Nastoji provoditi hospicijski pristup - ne samo medicinski, već i duhovni i psihološki - teško bolesnim osobama. Tu i ja odigravam svoju ulogu kao profesor filozofije i religijske kulture. Rad s teško bolesnim ljudima je zahtjevan i delikatan te zahtijeva uključivanje i profesionalne i ljudske dimenzije. No, mnogo toga se može naučiti, posebno o smrtnosti i prolaznosti, ali i važnosti neprestanog zahvaljivanja na darovanome.

Vaši planovi, želje i očekivanja za 2010. godinu...?

Želio bih se i dalje nastaviti baviti glazbom kroz svaranje i sviranje. Nadam se da je ova misa samo početak moga glazbenog stvaralaštva i da ću imati dovoljno snage, zdravlja i nadahnuća da sve što zamislim i ostvarim, jer mnoge stvari ne ovise o na-ma samima. Optimist sam u očekivanjima za 2010., a nadam se da će kriza koja je zahvatila sve dimenzije našeg društva polako slabiti.

Vi ste prva osoba koju smo predstavili u našoj novoj rubrici. Imate li neku poruku za naše mlade čitatelje?

Zahvaljujem vam na prilici koju ste mi pružili i volio bih da svi, a posebno mladi, prepoznaju svoje mogućnosti i talente koji su im darovani te ih razviju i iskoriste. Iza toga stoji, naravno, marljiv rad i napor, ali rezultati su plodonosni. Posebno je pohvalno ako mogu pridonijeti razvoju svoje vjerske zajednice i župe. Ne smijemo dopustiti da nam se dogodi, kao u mnogim europskim zemljama, da crkve zjape prazne. Mladi su tu vrlo bitni i trebaju odigrati svoju ulogu.

Vaš glas Izbori se tiču svih nas!

U našoj prvoj anketi pitali smo vas hoćete li izaći na predsjedničke izbore, te koje su varijable najviše utjecale na vašu odluku o glasovanju. Četvero od pet naših ispitanika smatra da ih se izbori itekako tiču i izjasnili su se da žele biti dio tijela koje će izabrati novoga hrvatskog lidera. Pogledajmo odgovore...

Ivana Šipić (22), Hrvatski studiji
Nisam još sigurna hoću li izaći na izbore, jer naprosto ne mogu naći ni jednog kandidata po mjeri. Umjesto da pričaju o konkretnim stvarima i programima, oni vrijeđaju jedni druge. Teško se odlučiti u takvim okolnostima.

Ana-Marija Valetić (21), Medicinski fakultet
Da, glasat ću. Na moju odluku ponajviše utječe reklamno oglašavanje pojedinih kandidata te njihova predizborna uvjeravanja.

Branimir Jakopović (24), Tehničko Veleučilište
Izlazim na izbore. Dobar dio moje odluke ovisi o ideološkom uvjerenju moje obitelji, ali su mi isto tako važne biografije i programi predsjedničkih kandidata. Pratio sam njihove izjave i postupke tijekom kampanje.

Magdalena Borić (19), Prirodoslovno-matematički fakultet
Izaći ću na izbore i dati svoj glas onom kandidatu koji je programom najbliži mojim vjerskim uvjerenjima te ima jasne stavove prema Crkvi.

Ivan Šumski (21), Medicinski fakultet
Da, izaći ću i glasati. Nema puno vanjskih faktora koji bi utjecali na moj stav, budući da već posjedujem svoj vlastiti ideološki svjetonazor i uvjerenje te ću prema tome i glasovati.

Uskličnik!

Virtualne društvene mreže nas hipnotiziraju

Gotovo je frapantno djelovala informacija koju su još početkom jeseni plasirali vodeći ljudi najpopularnije svjetske internetske društvene mreže – Facebooka. Osnivač Mark Zuckenberg i njegov tim ustanovili su da se od početka 2009. broj korisnika Facebooka udvostručio, što je tom servisu, osim dodatnog rasta popularnosti, osiguralo i značajnu marketinšku dobit. Facebook trenutno broji preko 350 milijuna korisnika i četvrta je na ljestvici najposjećenijih internetskih stranica u SAD-u. Uskoro će se, prema najavama njegovih čelnika, dionice toga virtualnog diva naći na javnoj ponudi.

Sociolozi su već ustanovili da nas društvene mreže tog tipa lako zarobe i oduzimaju nam dragocjeno vrijeme, što su u Hrvatskoj uočile brojne tvrtke te svojim zaposlenicima naprosto zabranile pristup Facebooku, YouTubeu i sličnim servisima. Nije čudno što se direktori i šefovi boje za mogući pad koncentracije i proizvodnje na radnim mjestima, jer Hrvati su u protekloj godini, prema Googleu, najviše tražili baš pojam "Facebook". Odmah za njim, na drugom mjestu, tražio se – "YouTube".

I dok na ovim prostorima tek započinju ozbiljne rasprave o regulaciji internetskih sadržaja tog tipa, u Velikoj Britaniji uskoro se uvode mjere koje će djeci pomoći da alarmiraju nadležne u slučaju neprimjerenih sadržaja na Facebooku i sličnim stranicama. Sigurnosni sustav temelji se na već provjerenom "kliku za paniku", kojim će se posjetitelji moći koristiti ukoliko naiđu na neželjene sadržaje te tako upozoriti administratore i moderatore. Englezi su posebno osjetljivi na ovom području, osobito nakon što su istraživanja pokazala da čak 35 posto britanske djece pristupa internetu bez ikakva roditeljskog nadzora. Vlada Gordona Browna već je najavila opsežnu marketinšku kampanju koja će se pozabaviti promicanjem veće internetske sigurnosti.

Facebook je popularan u svim društvenim i starosnim kategorijama, no jedna druga slična mreža – Twitter, objavila je da su njezini korisnici uglavnom mladi, moderni i mobilni ljudi. Istraživanje koje je provela američka agencija The Pew Internet and American Life Project pokazuje kako je gotovo 40% korisnika Twittera u dobi između 18 i 34 godine, a velik dio korisnika toj mreži pristupa u pokretu, putem svojih mobilnih telefona. Prosječan je korisnik Twittera, pokazuje nadalje ova studija, mnogo mlađi od prosječnog "fejsbukera", te se koristi novim tehnologijama za komuniciranje i skupljanje informacija. Twitter je, za one koji se još nisu upoznali s ovom mrežom, aplikacija predviđena za vrlo kratke i koncizne poruke kojima svojim prijateljima u svakom trenutku možete reći gdje se nalazite i što radite.

Sa svih strana

OSIJEK :: Duhovno i duhovito u Božić
Posljednjeg vikenda prije Božića, osječka zajednica "Molitva i riječ" pripremila je trodnevni duhovni seminar za maturante i sveučilištarce osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Tijekom susreta je predstavljena knjiga "Duhovitošću do duhovnog zdravlja" Željka Pažina, a glavni predstavljač bio je onaj poznatiji, televizijski - Željko Pervan.

GRAČAC :: Žrtva je neizbježna
Mladi Gospićko-senjske biskupije okupili su se sredinom prosinca na 31. saboru mladih, čija je glavna tema (i svojevrsni uvod u Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će iduće godine biti u Zadru) bila "Da vaša radost bude potreba". Povjerenik za mlade Zadarske nadbis-kupije, vlč. Zdenko Dundović, održao je središnje predavanje, te između ostalog citirao papu Ivana Pavla II., koji je mladima poručio kako se "bez žrtve u životu ne može postići ništa veliko".

ZAGREB :: Počnimo s prevencijom!
Aktivnosti u Studentskom katoličkom centru (SKAC) nikad ne jenjavaju, pa je u Palmotićevoj tako u okviru mjeseca borbe protiv ovisnosti organizirano predavanje na temu prevencije i pomoći u rješavanju problema ovisnosti. Glavni je predavač bio voditelj Informativnog centra za prevenciju PU zagrebačke Zdravko Valenta.

VARAŽDIN :: Regrutacija novih animatora
Nakon poduže stanke, u Varaždinskoj biskupiji ponovno je započela formacija animatora "Mladi za mlade", čiji je cilj edukacija i izobrazba novih mladih animatora koji će djelovati na župnoj i biskupijskoj razini. Formacija će se odvijati u četiri vikenda, do kraja travnja, a već na prvom susretu sudjelovalo je više od 50 mladih.

Znate li...

... da u brazilskoj općini Candido Godoi živi čak 44 para blizanaca, od kojih su većina plavooka i plavokosa? I dok neki smatraju da se radi o pukoj genetičkoj slučajnosti, National Geographic istražuje tezu da bi takva neobična situacija mogla biti rezultat rasističkog rada nacističkog znanstvenika Josefa Mengelea, koji je u Južnu Ameriku pobjegao nakon završet-ka rata;

... da ljudi mladolikih lica u prosjeku žive dulje? Znanstvenici to objašnjavaju činjenicom da se dijelovi DNK koji stanicama određuju sposobnost obnavljanja mogu povezati s mladenačkim izgledom ljudi i njihovim zdravljem. Većina čimbenika koji utječu na dužinu života mogu se, tvrde stručnjaci, vidjeti na čovjekovom licu;

... da bi Rusija mogla postati jedna od prvih zemalja na svijetu koja će zabraniti psovanje u javnosti? Zastupnici u Dumi zalažu se za novi zakon koji će za psovke predvidjeti novčane penale i do 250 kuna, a najstrože bi se kažnjavalo psovanje u blizini djece. No, problem je u tome, smatraju lokalni promatrači, što ni tamošnji policajci, koji bi trebali biti zaduženi za sankcioniranje, nemaju baš najčišći rječnik...

Fotokutak

Ova je rubrika namijenjena objavljivanju najljepših i najupečatljivijih fotografskih uradaka koje ćete nam poslati vi, dragi mladi! Iz mjeseca u mjesec nastojat ćemo izabrati najljepšu pristiglu fotografiju, a autore i prigodno nagraditi.

Svoje radove šaljite nam isključivo elektroničkom poštom na adresu: ritammladosti@gmail.com.
Očekujemo vaše fotografije!

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s