Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Hrvatska bogatija za dvije nove biskupije

Piše: Benjamin Horvat
 
PAPA OSNOVAO SISAČKU I BJELOVARSKO-KRIŽEVAČKU BISKUPIJU

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj pri-općila je da je papa Benedikt XVI. 5. prosinca ute-meljio Sisačku biskupiju i Bjelovarsko-križevačku biskupiju. Papa je za prvog biskupa Sisačke bisku-pije imenovao dosadašnjega pomoćnoga zagre-bačkog biskupa Vladu Košića, a za prvog biskupa Bjelovarsko-križevačke biskupije imenovao dosa-dašnjega generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije mons. Vjekoslava Huzjaka.

Papina odluka na tragu je smanjenja prevelike Zagrebačke nadbiskupije, a nove biskupije sa sre-dištem u Sisku i Bjelovaru bit će sufraganske bis-kupije iste metropolijske Crkve zagrebačke. Ute-meljenjem dviju novih biskupija Zagrebačku crkve-nu pokrajinu sada čine: Zagrebačka nadbiskupija, kao sjedište metropolije, te sufraganske biskupije: Križevačka eparhija za vjernike bizantskog obreda te biskupije Varaždinska, Sisačka i Bjelovarsko-kri-ževačka.

Sadašnja župna crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Sisku bit će katedrala Sisačke biskupije, a sveti Kvirin, biskup i mučenik iz Siska, bit će zaštitnik nove biskupije.

Sadašnja župna crkva svete Terezije Avilske u Bjelovaru bit će katedrala Bjelovarsko-križevačke biskupije, a sadašnja crkva Svetoga Križa u Križevcima bit će konkatedrala. Sveti Marko Križevčanin, svećenik i mučenik iz Križevaca, bit će zaštitnik Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Odluku pape Benedikta XVI. o osnivanju dviju novih biskupija, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, objavio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Mario Roberto Cassari, na kraju misnog slavlja, tijekom kojeg je u subotu 5. prosinca u zagrebačkoj katedrali zaređeno trinaest đakona.

Čestitka kardinala Bozanića

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izrazio je radost zbog iznimnog dara novih biskupija u ovogodišnjemu došašću. Taj dar budi zahvalnost prema Svetom Ocu Benediktu XVI., koji je Crkvu u Hrvatskoj obogatio dvjema novim biskupijama, nastalim na području Zagrebačke nadbiskupije, rekao je kardinal.

Osnivanje novih biskupija ima svoju važnost ne samo za crkveno djelovanje, nego otvara nove prostore i mogućnosti u hrvatskome narodnom biću u njegovoj kulturološkoj i općedruštvenoj slojevitosti, izrasloj na kršćanskoj baštini, objasnio je kardinal Bozanić.

Najavio je kako će drevna Sisačka biskupija, koja je do sada postojala kao naslovna biskupija, zaživjeti 6. veljače 2010. godine, izvršenjem bule o ponovnoj uspostavi biskupije i preuzimanjem službe novoimenovanoga sisačkog biskupa, a nova Bjelovarsko-križevačka biskupija zaživjet će 20. ožujka sljedeće godine. Kardinal je čestitao imenovanim pastirima novih biskupija, mons. Vladi Košiću i mons. Vjekoslavu Huzjaku, te ih vjernicima preporučio u molitve. Čestitke su nakon objave o osnivanju novih biskupija u Hrvatskoj uputili brojni vjernici te predstavnici državne i lokalne vlasti.

Hrvatska sada ima 17 biskupija (uključujući Vojni ordinarijat).

Ima pet nadbiskupa ordinarija, 12 biskupa ordinarija, tri pomoćna i tri umirovljena biskupa. Ukupno ih je 23.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s