Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Medicina u svjetlu vjere
Ovu stranicu uređuju članovi Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva
 
Znamo li dovoljno o ftalatima?

Piše: Milan Milošević, dr.med.
 

Ftalati su skupina kemijskih spojeva za koje je poznato da izazivaju različite razvojne i reprodukcijske poremećaje kod djece. Uz-rokuju hormonske poremećaje, alergije i oštećenja genetskog materijala (DNA). Djeca su posebno osjetljiva prema djelovanju ftalata iz kozmetičkih proizvoda, jer se njihov hormonski i reprodukcijski sustav tek razvija, te stoga što je njihova relativna površi-na tijela, na kojoj se primjenjuju kozmetička sredstva, znatno veća nego kod odraslih ljudi.

Ftalati se koriste u mnogobrojnim proizvodima, od premaza na lijekovima i dodacima ishrani, do tvari za omekšavanje, stabilizatora, lubrikanata. Primjenjuju se u ljepilima, građevinskim materijalima, pesticidima, proizvodima za higijenu, deterdžentima, dječjim igračkama, plastičnim pakiranjima, tiskarskoj tinti, bojama, prehrambenim proizvodima, tekstilima, sredstvima za čišćenje. Kada su u pitanju sredstva za osobnu higijenu, ftalate mogu sadržavati parfemi, sjenila za oči, losioni za tijelo, lakovi za nokte, tekući sapuni i sprejevi za kosu. Smatra se da je ishrana (koja uključuje masnu hranu poput mlijeka, maslaca i mesa) glavni izvor DEHP i drugih ftalata u općoj populaciji. Budući da se kemijski ne vežu uz polimernu strukturu plastike, s vremenom migriraju i ispiru se u okoliš.

Izloženost djece ftalatima je općenito veća nego kada su u pitanju odrasle osobe – najvjerovatnije zbog njihove navike da predmete stavljaju u usta.

Autori studije koja je 2008. godine objavljena u časopisu Pediatrics (http://pediat-rics.aappublications.org/cgi/content/abstract/121/2/e260) primijetili su da je korištenje dječjeg losiona za tijelo, dječjeg pudera i dječjeg šampona dovedeno u vezu s povećanim koncentracijama ftalata u urinu djece i da je ta veza bila najveća kod vrlo male djece. Ovi rezultati pokazuju da izloženost putem kože može značajno pridonijeti zasićenosti tijela ftalatima u dječjoj populaciji. Nalazi prikupljeni od 145 djece koje je objavio International Journal of Andrology pokazuju kako se dječaci koji su prije poroda bili izloženi većoj koncentraciji ovih toksina rjeđe igraju s igračkama karakterističnima za njihov spol. Po riječima istraživača, neki oblici ftalata imitiraju učinak ženskog hormona estrogena te mogu smanjiti utjecaj muškog hormona testosterona. Elizabeth Salter-Green, direktorica CHEM Trusta, izjavila je da su rezultati studije zabrinjavajući, te, iako je priznala da su dječaci čije je ponašanje analizirano bili još vrlo mladi, ona je istakla da smanjena "muška" igra u ovoj starosnoj dobi može kasnije u životu dovesti do razvoja drugih feminiziranih karakteristika. U istraživanju koje je dr. Robin M. Whyatt iz njujorškog Centra za proučavanje dječjeg zdravlja i okoliša proveo u New Yorku sudjelovalo je 311 trudnica. Sve su bile u trećem tromjesečju trudnoće i imale su od 18 do 35 godina.

Razina ‘zatrovanosti’ ftalatima je mjerena analizom ostataka razgradnje kemikalije u uzorcima urina (www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1241713/). Što je koncentracija ostataka raspada ftalata u majčinom urinu bila veća, to je dijete ranije rođeno, kazao je Whyatt za Reuters. Majke koje su bile najizloženije kemikaliji, rađale su djecu 5 dana ranije od onih koje su bile najmanje izložene. Znanstvenici upozoravaju kako su promatrane žene rađale u vrijeme ili tek nešto prije očekivanog termina.

Kako je nedvojbeno dokazana povezanost ftalata i prijevremenih porođaja, postoji dobar razlog za zabrinutost, posebice zbog toga jer su preuranjeni porođaji povezani s povećanom smrtnošću beba. Stručnjaci iz kemijske industrije odbacuju rezultate navedenih studija za koje kažu da su kontroverzne iako su objavljene u uglednim časopisima. Tvrde da ne postoji nikakva povezanost između ftalata i prijevremenih porođaja, a Whyat-tovo istraživanje ne bi ni po čemu trebalo biti alarmantno, izjavio je za Reuters Steve Risoto, direktor Američkog savjeta za kemijsku industriju. Bez obzira na industrijska uvjeravanja da se radi o neškodljivim spojevima, ftalati predstavljaju civilizacijski i zdravstveno neprihvatljiv rizik. Upozorenja znanstvenika, medijske uzbune i pritisak javnosti doveli su do službenog preispitivanja sigurnosti ftalata. Nakon afera s ftalatima u dječjim igračkama, Europska unija je 2006. godine zabranila uporabu nekih ftalata (npr. DEHP, DiNP, DBP, di-izodecil ftalat) u proizvodnji plastičnih predmeta za djecu. No, dvadesetak drugih ftalata nije zabranjeno te ostaje na nama da daljnjim aktivnim ili pasivnim djelovanjem izborimo pravo našeg potomstva za zdravu i sretnu budućnost.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s