Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Svijet je pogođen tragedijom na Haitiju

Piše: Benjamin Horvat
 
CARITAS NA LICU MJESTA POMAŽE ŽRTVAMA POTRESA

Strašan potres pogodio je u utorak 12. siječnja siromašni Haiti u kojemu je središte glavnog grada Port-au-Princea gotovo potpuno uništeno. Ta vijest, koja je donijela i prve procjene od čak 200.000 poginulih, gotovo je brzinom svjetlosti obišla svijet i potaknule ljude na solidar-nost.

Jedna od prvih organizacija koja se uk-ljučila u pomoć žrtvama potresa je Caritas Internationalis, koji čini mreža Caritasa iz 162 zemlje. U toj mreži član je i Hrvatski Caritas, koji je već sljedećeg dana nakon potresa pokrenuo akciju prikupljanja po-moći.

I nadbiskup izgubio život

Nekoliko dana nakon potresa, apostolski nuncij u Haitiju, nadbiskup Bernardito Auza, osvrnuo se na stanje u Port-eu-Princeu, koji je pogođen katastrofalnim potresom, i naglasio kako su u gradu srušene sve crkve i sjemeništa.

"Župnik katedrale, koji je preživio potres, rekao mi je kako je nadbiskup Port-au-Princea Joseph Serge Miot izgubio život pod ruševinama zajedno sa stotinama bogoslova i svećenika", rekao je nuncij Auza i dodao kako je na ulicama grada susreo svećenike i redovnice koji su ostali bez domova. "Rektor sjemeništa je preživio, ali sjemeništarci su pod ruševinama", rekao je i dodao kako se na ulicama i ispod ruševina može čuti plač i zapomaganje.

Reakcija iz Vatikana

Papa Benedikt XVI., veoma zabrinut zbog dramatičnih posljedica strašnog potresa u Haitiju, u nedjelju 17. siječnja je nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja pozvao humanitarne ustanove da što brže priskoče u pomoć, kako bi se izbjegle još strašnije posljedice te drame, i potvrdio da se moli za ranjene i beskućnike kao i za preminule.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, otac Federico Lombardi, izjavio je kako je ovih dana prava utjeha stanovnicima Haitija velikodušna i prava ljubav. "Svijet je s pravom pogođen tragedijom ljudi na Haitiju, jednih od najsiromašnijih na svijetu, rekao je Lombardi, i dodao kako je Katoličku crkvu također izravno i bolno pogodila smrt tolikih njezinih članova.

Vatikanski glasnogovornik posebno je istaknuo reakciju pape Benedikta XVI., koji je odmah podigao svoj glas i pozvao na solidarnost zajedno s bezbroj drugih država diljem svijeta, koje pomažu ozlijeđenima u stravičnom potresu. U ovoj velikoj reakciji ponovno vidimo da težina tragedije postaje povod za veliku utrku u solidarnosti i ljubavi, rekao je otac Federico Lombardi i dodao kako je ta velikodušna i prava ljubav možda jedina utjeha, veliki odgovor na ovo more boli, baš poput Kristove ljubavi na križu koja je jedini pravi odgovor na ljudsku patnju.

POMOĆ STRADALIMA U POTRESU NA HAITIJU

U akciju Hrvatskog Caritasa se moguće uključiti:

* uplatama na žiro-račun HC-a kod PBZ-a 2340009 – 1100080340, poziv na broj 10,
* online uplatama,
* pozivima na donacijski telefon 060 9010
(cijena poziva 6,15 kn),
* novčane priloge moguće je predati i u svim župama diljem Hrvatske.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s