Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Preminuo zadarski nadbiskup Ivan Prenđa

Piše: Benjamin Horvat
 
NENADANA SMRT

Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa preminuo je iznenada u ponedjeljak 25. siječnja u Zagrebu, u 71. godini života, 46. godini svećeništva i 20. godini biskupstva. Istog dana, misu zadušnicu s brojnim biskupima koji su se u Zagrebu našli na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

"Ovaj susret u našoj katedrali nismo planirali. Bog ima svoj plan, a mi smo ovdje s puno pitanja sabrani na molitvu. Želimo moliti za brata nadbiskupa Prenđu. Vjerujemo da je Bog onaj koji prihvaća naše molitve i učvršćuje sada naše zajedništvo", rekao je na početku mise kardinal Bozanić.

"S raznim osjećajima, s ljubavlju molimo za nadbiskupa Prenđu da ga Bog primi, da ga oslobodi od svega što mu priječi put k njemu, da ga primi u svoje zajedništvo, a nas koji smo ovdje da učvrsti u pravoj istini, u pravoj zbilji našega života, da se uvijek pouzdajemo u spasitelja svoga Boga, da budemo Kristovi i da Krista slijedimo", rekao je u homiliji kardinal Bozanić, podsjećajući kako su biskupi jutros čekali nadbiskupa Prenđu da im se pridruži da zajedno slave misu, međutim, Bog je odredio da se slavi ova misa, "a on ju slavi s nama s one strane smrti".

Spomenuo je i kako je nadbiskup sinoć nakon što je došao iz Zadra, poslije večere govorio o planovima za današnji dan. Danas su se biskupi Hrvatske biskupske konferencije okupili na izvanredno zasjedanje i on je imao određene točke. Govoreći kako su to naši ljudski planovi, Nadbiskup je upitao što je zbilja našega života, što je ono što traje, gdje je sigurnost. Govoreći kako nije sigurnost u našim ljudskim planovima niti u ovozemnom životu, sigurnost je negdje drugdje, Kardinal je podsjetio kako Izaija i danas poručuje da je Bog naš spasitelj i u njega se trebamo pouzdati, javila je je Informativna katolička agencija.

Biografija nadbiskupa Prenđe

Nadbiskup Prenđa rođen je 31. prosinca 1939. godine u Zemuniku Gornjem. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zadru. Katolički bogoslovni fakultet pohađao je u Zagrebu te je 1967. postigao diplomu licencijata iz teologije.

Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1964. godine u Zadru. U Zadarskoj nadbiskupiji vršio je sljedeće službe: od 1964. do 1968. bio je župnik u Škabrnji, Nadinu i Smilčiću; od 1968. do 1970. duhovnik u Nadbiskupskom sjemeništu "Zmajević" u Zadru; od 1970. do 1992. ravnatelj istoga sjemeništa; od 1970. do 1972. katehet mladih u Zadru; od 1981. do 1990. dopisnik Glasa Koncila; od 1970. do 1992. voditelj odjela za zvanja u Zadarskoj nadbiskupiji.
Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom 29. ožujka 1990. godine, a biskupsko ređenje slavljeno je 9. lipnja iste godine u zadarskoj katedrali. Službu nadbiskupa Zadarske nadbiskupije preuzeo je 2. veljače 1996. godine.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnašao je mnoge službe, a trenutno je vršio službu predsjednika Vijeća HBK za kler i bio član Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica.

Izrazi sućuti

Na iznenadnu smrt zadarskog nadbiskupa mnogi su reagirali, a izraze sućuti predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, đakovačko-osječkom nadbiskupu Marinu Srakiću, uputili su, između ostalih, predsjednik Republike Hrvatske na odlasku Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić te predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s