Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Kamen po kamen
 
Ljubiš li?

Piše: Nikola Kuzmičić
 
Zatajenje ljubavi

Malo prije te iste noći, Petar je uz pashalnu večeru, bahato i samodopadno tumačio Isusu na što je sve spreman za njega. Iskustvo je to koje smo mnogi doživ-jeli. Kako su nam kojekakvi, dok je sve išlo dobro, uz jelo i još češće uz piće, obećavali trajno prijateljstvo. A jednako tako smo svjedoci onoga što je i Isus doživio te noći od Petra (usp. Lk 22,54-62).

Prva osoba pred kojom je Petar zatajio Isusa je sluškinja. Vrativši se u mentalitet onoga doba, još strašnije biva Petrovo zatajenje. Jer se događa pred ženom. I to ženom koja je sluškinja. U jednoj osobi su skupljene dvije kategorije koje su Židovi smatrali manje vrijednima. Iz te perspektive biva još strašnije Petrovo poniženje.

No, nama je puno važnije što je Petar rekao. Prvo zatajenje je glasilo: Ne znam ga!

Petrovo zatajenje, jednako kao i svaki grijeh, najprije želi zanijekati Boga. Svakim svojim grijehom niječemo Božju volju i činjenicu da je Bog Stvoritelj, Obnovitelj i Uzdržava-telj svega. Pokušavamo živjeti mimo Boga ili bez njega, kao da išta dobro može postojati bez Boga i njegove ljubavi.

Svaki naš grijeh vrišti ne znam ga i ne želim znati za njega. Kao da nijekanjem stvarnosti stvarnost može prestati.

Petrova tragedija, poniženje i potonuće nastavlja se drugim pitanjem i njegovim drugim zatajenjem. Pojavljuje se tip koji zna tko se s kim druži i tko je čiji. Pojavljuje se osoba koja se uvijek pojavi kad je potrebno nekoga optužiti. Osoba koja zna tko se s kime druži i tko je s kime dobar.

Petar odgovara drugim zatajenjem. Istim onim koje i mi činimo svakim grijehom. Nisam!

Grijehom ne niječemo samo Boga. Grijehom niječemo i sebe. Tvrdimo da nismo ono što doista jesmo.

Grijehom niječemo svoju sličnost s Bogom, pobožanstvenje koje nam je Krist svojom smrću i uskrsnućem omogućio te darove Duha Svetoga koji su nam darovani.

Na kraju slijedi i treće Petrovo zatajenje. Nakon što je zanijekao Boga i sebe, pojavljuje se treći čovjek.

On je od onih ljudi koji ispituju podrijetlo i koji na temelju toga donose zaključke. Ljude strpavaju u ladice, etiketiraju ih i ne dopuštaju im da budu osobe, nego se moraju uklopiti u masu koju smo ograničili svojim predrasudama i stereotipima.

U razgovoru s njim Petar niječe istinu. Niječe stvarnost. Ne znam što govoriš!

Grijeh nas zarobljava i tjera da niječemo Boga, sebe i istinu. Jedino je rješenje da izađemo iz toga začaranog kruga, suzama speremo svoju grešnost i vratimo se Bogu, sebi i istini.

Uskrsli Krist nam je upravo to omogućio svojom mukom, smrću i uskrsnućem.

A Uskrsli onda postavlja drugačije kriterije i drugačija pitanja. Pita tri puta onoga koji je tri puta zatajivao. Ali ga pita samo jednu stvar. "Ljubiš li me?" Ljubav je osnovna.

A iz ljubavi proizlazi sve dobro. Pa i prihvaćanje Boga, sebe i istine. I življenje u skladu s tim.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s