Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Medicina u svjetlu vjere
Ovu stranicu uređuju članovi hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva
 
Što je to atopijski dermatitis?

Piše:dr.sc., Milan Milošević, dr. med.
 
Savjeti za njegu i mogućnost izlječenja

Atopijski dermatitis upalna je bolest kože od koje boluje oko 15 posto djece predškolske i školske dobi. Riječ "dermatitis" označava upalu kože. "Atopijski" se odnosi na grupu bolesti koje su nasljedne (koje potječu iz obitelji) i često se pojavljuju s drugim bolestima, uključu-jući astmu, alergije uz visoku temperaturu, te atopijski dermatitis. Unatoč tome, alergija se ne može dokazati u svih bolesnika s atopijskim dermatitisom. Oni imaju atopijsku konstituciju, odnosno nasljednu sklonost ekcemima (dermatitisu) u ranom djetinjstvu, a poslije alergijama u dišnom sustavu: peludnoj hunjavici, astmi i katkad alergijama na hranu.

Oko 25 posto djece čiji je jedan roditelj atopičar sklona su toj bolesti, a postotak se penje i na 50 ako su oba roditelja atopičari. Atopijski dermatitis najčešće pogađa djecu i mlade ljude, ali može nastaviti i u starijoj dobi. Obilježen je pojavom crvenila i svrbeža te je često povezan s nekim drugim bolestima, kao što su bronhalna astma, alergijske upale nosa (rinitis) i očiju (konjuktivitis).

Neurodermitis je pojava crvenila i suhe kože, uz prisutan i jak svrbež, povremeno i rane na zahvaćenim mjestima, nastale uslijed češanja. Crvenilo, vlaženje, stvaranje krusta na licu, na tjemenu, nogama i rukama i u pelenskoj regiji glavni su simptomi bolesti u prvih nekoliko mjeseci života. Kožne promjene obično se javljaju simetrično na licu, vratu, šakama. Kod odraslih su zahvaćeni udovi, osobito pregibi koljena i lakta, ali može biti zahvaćeno i cijelo tijelo, dok su kod dojenčadi najčešće zahvaćeni obrazi, čelo, trup i šake. Uz ostalo, koža je isušena. Atopijska suhoća kože naziv je za ovu isušenost kože koja se često poistovjećuje s atopijskim dermatitisom. Koža osoba sklonih atopiji je blijeda, ispucala, ponekad obilježena uzdignutim folikulima dlaka ili sklona ljuštenju. Najneugodniji simptom je svrbež. Ponekad je toliko intenzivan da dijete ne može zaspati, a također niti roditelji. Zbog toga je važno dječju kožu dobro njegovati uz odgovarajući tretman, jer ekcem umanjuje ukupnu kvalitetu života djeteta. Očituje se mjehurićima ili crvenilom na koži. Mogu se vidjeti plikovi koji uzrokuju svrbež, a po njihovom izgledu liječnik može procijeniti stadij bolesti: crveni i mekani u početku, a kasnije zadebljani, tvrdokorni i suhi. Ekcemi češće izbijaju zimi. Točan uzrok kožnih promjena nije poznat, a mogu ih pogoršati i emocionalni stresovi.

U većini slučajeva, postoje periodi kada je bolest pogoršana, iza kojih slijede periodi kada se koža popravlja ili potpuno čisti. U ranoj dobi najčešće se radi o alergiji na hranu koju djeca uglavnom "prerastu" iako im koža često ostaje suha i osjetljiva. Najčešće se radi o alergiji na agrume (naranče, mandarine, limun), konzervanse u hrenovkama, paštetama, suhomesnatim proizvodima, ponekad na svinjsko meso i prerađevine, čak i piletinu i bjelanjak jajeta češće nego žumanjak. U hranu s osobitim alergenim potencijalom ubrajamo med, kravlje mlijeko, kozje mlijeko, mliječni proizvodi, jaja, jagode, školjke, kivi, kikiriki.

Alergija (neurodermitis) može biti i na neke deterdžente kojima se koristite za pranje rublja, a osobito je izražena na omekšivače. Stvarni uzrok bolesti nije poznat. Pretpostavlja se da je u pitanju greška u imunološkom sistemu, ali uzroci koji mogu potaknuti pojavu bolesti nisu do kraja utvrđeni niti su istovjetni za različite pacijente. Često u istoj obitelji nekoliko osoba boluje od atopijskog dermatitisa, bronhalne astme ili alergijskog rinitisa, no ni to nije pravilo.

Kako ublažiti simptome?

Izbjegavajte alergene koji se šire zrakom (pelud, životinjske dlake i perje, prašinu, grinje). Ne odvajajte dijete od njegova kućnog ljubimca, osim ako se utvrdi da svojom blizinom izaziva alergiju kod djeteta. Redovito prozračite dječju sobu, izbjegavajte plišane igračke u krevetu, ne pokrivajte podove tepisima jer zadržavaju potencijalne alergene.

Obratite pažnju na:

• boravak u zadimljenim prostorijama; izloženost kućnoj prašini i grinjama; kod čišćenja stana uputno je dijete poslati u šetnju ili drugu prostoriju; dobro je ukloniti stare madrace, ukloniti ili redovito čistiti tepihe, debele zastore i plišane igračke, zato što zadržavaju prašinu i grinje;

• duge i oštre nokte kod djeteta kako bi se spriječio nastanak ozljeda zbog učestalog grebanja;

• suhi zrak u prostorijama s centralnim grijanjem, jer dodatno isušuje kožu;

• izlaganje djeteta prekomjernoj toplini jer izaziva znojenje i pojačava svrbež.

Kakvi su izgledi za izlječenje?

Kod većine oboljelih bolest traje godinama, no s vremenom simptomi slabe i obično nestaju do puberteta. Manji broj bolesnika ima tegobe i u odrasloj dobi.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s