Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Pedagog u obitelji
 
Batina nije došla iz raja

Piše: Mara Čović, pedagog
 
Vrijednost Crkve u današnje vrijeme

Istraživanja su pokazala da se agresivno ponašanje uči u ranim godinama života. Roditelji, članovi obitelji i svi drugi kojima je stalo, mogu dijete naučiti kako se nositi s osjećajima ljutnje bez upotrebe nasilja. Svi možemo poduzeti korake kojima će se smanjiti agresivno ponašanje.

Damir je učenik petog razreda. Živi u šes-teročlanoj obitelji. Po redu je treće dijete. Roditelji i nastavnici se svakodnevno suočavaju s nasiljem koje Damir pokazuje prema braći i sestri kod kuće i prema prijateljima u školi. Svaki dan je u konfliktu sa djecom i odraslima, a svoj bijes iska-ljuje prema školskim knjigama i igračkama. Pravila u obitelji i u školi često ne poštuje i sklon je optužiti drugoga za vlastite pogreške. U školi je počeo dobivati slabije ocjene, naravno opet su učitelji krivi. Roditelji su suočeni s ozbiljnim problemima i vrlo su zabrinuti. Traže i žele hitno promjenu ponašanja njihova djeteta, s kojim su suočeni već duže vrijeme. Savjetovali smo da nema brzog recepta, te da moraju uložiti zajedno sa školom mnogo vremena i ljubavi u odrastanje Damira, koji proživljava dramu djetinjstva kao i mnoga druga djeca.

Evo nekoliko prijedloga koji bi odraslima mogli pomoći. Ovi prijedlozi su osmišljeni upravo za roditelje, kako bi oni pridonijeli prevenciji i smanjenju nasilja u obitelji, školi i na javnim mjestima. Roditelji imaju važnu ulogu u smanjivanju nasilja, upravo odgajajući svoju djecu u sigurnim domovima, s puno ljubavi.

Pružite djeci ljubav i pažnju

Svakom djetetu je potreban blizak odnos s roditeljima, pun ljubavi, kako bi se osjećalo sigurno i zaštićeno te razvilo osjećaj povjerenja. Bez čvrstog oslonca na odraslu osobu, dijete može postati agresivno, tjeskobno i nesigurno. Manja je vjerojatnost da će se kod djeteta javiti poremećaj u ponašanju ili delinkvencija ako se roditelji posvete djetetu i puno njime bave, pogotovo u ranim godinama razvoja.

Nije lako pokazivati ljubav djetetu cijelo vrijeme, a još je teže ako ste mlad, neiskusan ili samohrani roditelj. Ako vam se biti roditelj čini preteškim i stresnim, porazgovarajte o tome s djetetovim pedijatrom, pedagogom, psihologom u vrtiću ili u školi. Oni će vam dati savjet ili vas uputiti u roditeljsko savjetovalište, gdje se roditelji educiraju kako na pozitivne načine riješiti probleme nastale u odgajanju djece.

Važno je upamtiti da djeca imaju svoju vlastitu ličnost i razum, te da njihovo osamostaljivanje ponekad kod roditelja stvara osjećaje ljutnje, frustracije ili razočarenja. Budite strpljivi! Pogledajte situaciju kroz djetetove oči. Dajte sve od sebe da na djetetovo ponašanje ne reagirate na neprijateljski način.

Budite prisutni u djetetovu životu

Djeca ovise o roditeljskoj podršci, zaštiti i ohrabrenju, kada uče razmišljati "svojom glavom". Bez pravilnog nadzora djeca ne dobivaju potrebnu sigurnost. Istraživanja su pokazala u mnogim zemljama da djeca koja nemaju kvalitetan nadzor roditelja vrlo često razviju poremećaj u ponašanju.

Budite model prihvatljivog ponašanja svojoj djeci

Djeca uglavnom uče prema primjerima. Ponašanje, vrijednosti i stavovi roditelja i drugih odraslih imaju velik utjecaj na djecu. Vrijednosti poštovanja, istine i ponosa u svakoj obitelji mogu biti važni izvori snage za djecu, pogotovo ako se susreću s negativnim pritiskom vršnjaka, žive u nasilnom susjedstvu ili idu u školu punu nasilja. Većina djece ponekad reagira agresivno i može udariti drugo dijete. Upozorite dijete o mogućim opasnostima nasilnog ponašanja. Pohvalite djecu kad problem riješe konstruktivno bez nasilja. Djeca će vjerojatnije ponoviti pozitivna ponašanja ako ih primijetimo i kad su za njih nagrađena pohvalama i pažnjom.

Ne tucite djecu

Udaranje, šamaranje i batine djeci pokazuju kako je u redu udarati druge kako bi se riješio problem i može ih potaknuti da kažnjavaju druge na isti način kako se njih kažnjava. Fizičko kažnjavanje sprečava određena ponašanja samo na kratko vrijeme. Batine s vremenom postaju nedjelotvorne. Djeca trebaju osjetiti da greške mogu i popraviti. Trebamo ih naučiti kako da uče iz svojih grešaka, a za dobro ponašanje trebamo ih pohvaliti i nagraditi.

Budite dosljedni u pravilima i disciplini

Roditelji stvaraju pravila, kojih se moraju držati. Djeci je potrebna struktura s jasnim očekivanjima. Roditelji trebaju uključiti djecu u postavljanju pravila, te im objasniti posljedice nepridržavanja pravila.

Budite sigurni da djeca nemaju pristup oružju

Oružje i djeca mogu biti smrtonosna kombinacija. Djecu moramo naučiti o opasnostima oružja. Nikada ga, pa makar i nenapunjenog, ne smijemo ostaviti na dohvatu djece. Odrasli ne trebaju nositi oružje sa sobom, jer tako neprimjereno uče djecu da se oružjem rješavaju problemi.

Zaštitite djecu od nasilja u kući ili u susjedstvu

Nasilje u kući je za djecu uvijek zastrašujuće i štetno. Djeci je potreban siguran dom s puno ljubavi, gdje ne trebaju odrastati u strahu. Djeca koja svjedoče nasilju u obitelji, u većini slučajeva će posegnuti za nasilnim rješavanjem konflikata.

Roditelji trebaju stvoriti siguran i topao dom u kojem će se svi članovi obitelji osjećati sigurno i sretno.

Zaštitite dijete od gledanja previše nasilja u medijima

Gledanje nasilja na televiziji, u filmovima i na video-igricama može pridonjeti agresivnom ponašanju djece. Kao roditelj, možete kontrolirati količinu nasilja koju djeca vide u medijima. Ograničite gledanje televizije, upoznajte koje programe vaše dijete gleda, razgovarajte s djecom o nasilju koje im se nudi na televiziji, video-igricama.

Pomozite djeci da se odupru nasilju

Podržite djecu da se odupru nasilju i naučite ih da reagiraju kad netko vrijeđa, prijeti ili udara drugu osobu.

Pomozite im u shvaćanju da je potrebno više hrabrosti i snage za odupiranje nasilju nego za prihvaćanje nasilja.

Pomozite im u prihvaćanju djece svih etničkih i religijskih skupina.

Upozorite dijete da prijetnje i maltretiranje mogu izazvati nasilje.

Dragi roditelji, pomozite svojoj djeci, već odmalena, učiti, prihvatiti i živjeti mir, nenasilje i nenasilno komuniciranje te mirno i konstruktivno rješavanje problema i sukoba.

Želimo i vjerujemo da će Damir uz pomoć svojih roditelja i nastavnika promijeniti svoje ponašanje za njegovo dobro i dobro svih oko njega.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s