Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Papa irskim katolicima: Sramim se!

Piše: Benjamin Horvat
 
PEDOFILSKI SKANDALI POGODILI KATOLIČKU CRKVU U EUROPI

U Vatikanu je u ožujku objavljeno pasto-ralno pismo pape Benedikta XVI. irskim katolicima, a odnosi se na spolno zlostav-ljanje maloljetnika od strane nekih sveće-nika. "Draga braćo i sestre Crkve u Irskoj, s velikom zabrinutošću pišem vam kao pastir opće Crkve" – tim riječima papa Benedikt XVI. započinje pismo, izražavaju-ći duboku uznemirenost i zgražanje pred slučajem zlostavljanja, kriminalnim činima, kao i zbog često neprikladnog odgovora Crkve u Irskoj, javio je Radio Vatikan. S druge strane, pedofilski skandali proširili su se i na drugim krajevima svijeta, a trenutno najveće žarište je Njemačka, rodna zemlja pape Ratzingera.

U Njemačkoj su zatajeni razni slučajevi spolne zloporabe koje su u prošlosti počinili svećenici, izjavio je biskup Triera Stephan Ackermann, kojeg je Njemačka biskupska konferencija opunomoćila za sva pitanja povezana sa spolnim zloporabama.

U intervjuu objavljenom na internetskoj stranici njemačkoga dnevnika "Rhein Zeitung", biskup je ustvrdio kako je na temelju njihovih spoznaja bilo prikrivanja. "Nažalost, u ovome trenutku s tim se moramo pomiriti. Gdje nije bilo stvarne volje da se razjasne stvari te su krivci jednostavno premješteni, moramo priznati da je bilo prikrivanje niza slučajeva", rekao je biskup Ackermann.

U pismu se ne traže ostavke

Papa je u pismu irskim katolicima naveo niz čimbenika koji su u osnovi problema koji nije vezan samo uz Irsku, već i uz Njemačku i neke druge zemlje u kojima je Crkva pogođena seksualnim skandalima: neprikladne procedure za određivanje podobnosti kandidata za svećeništvo i redovništvo; nedovoljna ljudska, moralna, intelektualna i duhovna izobrazba u sje-meništima i novicijatima; težnja u društvu da se povlašćuje kler i druge osobe na vlasti te prekomjerna zabrinutost za dobar glas Crkve, da se izbjegnu skandali, što je dovelo do neprimjenjivanja važećih kanonskih kazni i zaštite dostojanstva svake osobe.

Papa je u pismu istaknuo kako je spreman na susret sa žrtvama zlostavljanja. "Užasno ste trpjeli i zbog toga sam jako žalostan. Znam da ništa ne može izbrisati zlo koje ste podnijeli. Iznevjereno je vaše pouzdanje, ucviljeno vaše dostojanstvo", rekao je Benedikt XVI. i dodao kako otvoreno priznaje, u ime Crkve, da osjeća sram i grižnju savjesti.

Biskupima je naglasio kako treba priznati da su počinjene teške pogreške u prosuđivanju i da je bilo propusta vlasti. Sve je to ozbiljno ugrozilo vjerodostojnost i učinkovitost biskupa, dodaje Papa u pismu. Usprkos tome, premda su neki očekivali, nije pozvao odgovorne biskupe da podnesu ostavku na dužnost pastira lokalnih Crkava. Primjerice, irski primas kardinal Sean Brady, kojega se ovih dana povezuje s prikrivanjem jednoga slučaja pedofilije iz 70-ih godina prošlog stoljeća, neće morati dati ostavku. Premda je spomenuti kardinal tijekom ožujka i sam istaknuo kako gledajući prošlost osjeća stid zbog toga što nije bio na visini vrednota koje ispovijeda i u koje vjeruje, njegova pozicija u tamošnjoj Crkvi ostat će po svemu sudeći netaknuta.

Koji su razlozi pedofilije?

Papa je u pismu pokušao navesti neke od mogućih razloga zbog čega je došlo do tako velikog broja slučajeva seksualnog zlostavljanja koja su kroz prošla desetljeća ignorirana u Crkvi. Premda se u pismu osvrnuo i na obrazovanje budućih svećenika, u Crkvi su se javili i glasovi koji su zatražili preispitivanje celibata. Jedan od takvih glasova je i onaj bečkog nadbiskupa kardinala Christopha Schönborna, koji je u novinama svoje lokalne Crkve "Thema Kirche" napisao da Katolička crkva, ako želi pokušati pronaći uzroke pedofilije među svećenstvom, mora preispitati i problem celibata, obrazovanjem svećenika i osobnim razvo-jem.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s