Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
Narednik James

Piše: Marijana Jakovljević
 
“Hurt Lockner”; ratna drama; redateljica Kathryn Bigelow; scenarist: Mark Boal; glume: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Evangeline Lilly, Ralph Fiennes; SAD, 2008.; 131 minuta; produkcija: Voltage Pictures, First Light Production; distribucija: Discovery film i video

Mali, nezavisni filmovi, posebice art-filmovi, imaju vrlo nezavidnu sudbinu glede distribucije i prikazivanja. Nisu nastali u velikoj, jakoj produkciji, kao holivudski filmovi iza kojih stoji cijela filmska mašinerija i logistika. Često ih vidi samo uzak krug filmofila, reklame i nagrade ih uglavnom ne prate, iako dobivaju pozitivne kritike. A kada se ipak dogodi da neki od takvih filmova bude zbog kvalitete toliko uočen da čak osvoji i nekoliko Oscara, to ne samo da ugodno iznenadi filmski svijet, nego donese mnogo-struke pozitivne pomake.

Upravo se to dogodilo odličnoj ratnoj drami Narednik James, nezavisnom filmu, koji je osvojio šest Oscara za najbolji film, režiju, originalni scenarij, montažu slike, montažu zvuka i miks zvuka, uz još tri nominacije za najbolju mušku glavnu ulogu (Renner), originalnu glazbu i fotografiju, te time potukao favorita Avatara. Taj je film osvojio i ukupno 73 nagrade na ostalim festivalima i 47 nominacija! Ovogodišnja dodjela Oscara ući će u povijest i zato što je prvi put žena, Kathryn Bigelow, osvojila Oscara za režiju!

Prije osvajanja Oscara Narednik James nije se ni u nas puno vidio u kinima jer nije imao jakoga distributera koji je i kinoprikazivač. Prepoznao ga je distributer Discovery film i video, koji i inače ima jako dobre, kvalitetne nezavisne, male filmove, ali nema svojih kinodvorana. Zato je tek nakon Oscara Narednik James lakše ušao u Cinestare i ostale kinodvorane po Hrvatskoj, pa ga je mogla vidjeti šira publika. To je, pretpostavljamo, prevagnulo da se ostvari jedan uistinu hvalevrijedan projekt – Cinefest. Naime, na inicijativu Discovery filma i videa, došlo je do suradnje s Blitz filmom i videom i Cinestarom Zagreb. Cinestar je odredio jednu dvoranu samo za prikazivanje nezavisnih, malih, art-filmova, što je i u svijetu rijetko jer su poznati po prikazivanju velikih američkih hitova.

Cinefest ima trajni kinoprogram odabranih filmova s renomiranih festivala, revije i cikluse prema temama, redateljima, kinematografijama pojedinih zemalja... Otvoren je 15. travnja revijom Cannes Express, koja sadrži četiri dobra filma s lanjskog festivala u tom francuskom gradu: rumunjske Priče iz zlatnog doba i Policijski, pridjev, australski Samson i Delilah, te britanski Tražeći Erica. Ta će revija, kao i druge uspješnice Cinefesta, biti prikazana i u drugim gradovima.

Vratimo se Naredniku Jamesu. Iako rodne odrednice nisu dobre, u tom slučaju izgleda da je žena napravila pravi muški film! Kathryn Bigelow je već poznata po prijašnjim svojim akcijskim filmovima, a sada se nije libila da vrlo osjetljivu i intrigantnu temu rata u Iraku, nastalu prema scenariju novinara Marka Boala, koji je i sâm bio ondje u specijalnoj jedinici, pretoči u sjajan film prepun napetih akcija i realistične slike sadašnjega Bagdada. Dinamičan, sniman često kamerom iz ruke, brze montaže i čestih kratkih rezova, praćen odličnom originalnim glazbom, donosi priču o Amerikancima koji ondje demontiraju bombe. Na tom opasnom poslu pojedinci stradavaju, neki se boje i žele povratak kući, a neki su, poput narednika Jamesa, ovisni o adrenalinu i ratu kao drogi, pa tome daju prednost unatoč obite-
lji koju imaju. Suživot s Iračanima postoji, ali i brojni bombaši (samo)ubojice. Posebno je tragičan slučaj dječaka koji je prodavao DVD filmove!

Kaos je u filmu prikazan, ali ne i ideološko opredjeljenje i vrednovanje rata.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s