Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Izazovi
 
Zločin i kazna

Piše: Sanja Doležal
 
Ljubav i praštanje

U nevjerici danima pratim napade na Katoličku crkvu, na samoga Papu. Svi znate o čemu govorim. Zbog strašnih i nevjerojatnih nedjela koja su počinili pojedinci nad maloljetnicima. Pedofilija je strašan zločin. Iskorištavati djecu za svoja bolesna, pohotna djela nešto je što zaslužuje najstrožu osudu. To je tema o kojoj kao majka, građanin ove zemlje i svijeta, vjernik, ne želim niti raspravljati. Bojim se da bi moje riječi osude bile puno ružnije nego što bi trpio papir u dragom mi Veritasu. Ono što želim prokomentirati je zapravo ta silina osude i mržnje koja je usmjerena na katoličku vjeru i njezinog poglavara.

Otkuda ti napadi, čemu tako žestoko i gnjevno obrušava-nje na Kristovu crkvu i njezine poglavare? U ovome svijetu prepunom patnje i boli, jedinu nadu i smisao ljudima daje vjera. Prihvatiti, trpjeti, praštati može samo onaj koji smisao vidi u nečemu izvan ovoga materijalnoga svijeta. Ukoliko ti ljudi nisu mjerilo i ako ti užitak i novac nije cilj, onda nisi dobar podanik svijeta koji priznaje samo materijalno. Nisi dobar i poslušan podanik kojim se može manipulirati i upravljati. Vjera nam daje slobodu i ne priznaje nikakve robovske odnose. Zato neki od velikih svjetskih znanstvenika koji odbacuju svaku mogućnost postojanja Boga grčevito napadaju i sam vrh naše vjere. Možda time opravdavaju svoju nevjeru, ne znam, možda su u rukama mnogo moćnijeg gazde nego što su sami, ali osjećam potrebu glasno govoriti protiv toga.

Da, sigurna sam da je teških nedjela bilo i u svećeničkim redovima, nije to tajna. Ali isto sam tako svjesna da su nažalost takvi zločini počinjeni i školskim prostorima, bolničkim sobama, kućama i domovima mnogih ljudi. Zločin je zločin, uvijek ga treba osuditi i primjereno kazniti.

Jedino što u ovoj cijeloj priči tako iritira je medijski linč Crkve. I naši i strani mediji, kao da su jedva dočekali na naslovne stranice staviti što provokativnije naslove protiv Crkve. Zato izjavljujem, zločin pojedinaca nema veze s mojom vjerom i nadam se da će ovaj slučaj umjesto da poruši, ojačati i konsolidirati poglavare Katoličke crkve.

Mjesec svibanj nosi u sebi blagdan Uzašašća. Ta svetkovina označuje svršetak Isusova ukazivanja apostolima, a broj od "četrdeset dana" znači puninu njegova djelovanja na zemlji, ispunjenje svega što je donio za spas čovječanstva. Nije to čovječanstvo uvijek vjerovalo, pa tako ne vjeruje ni danas. Naša osobna vjera je svakodnevno pred iskušenjima, a Crkva tim iskušenjima odolijeva već više od dvije tisuće godina. Nije to ništa novo i ništa neočekivano. Borba dobra i zla vodi se od postanka svijeta, pa tako i danas. Sigurna sam da će i nakon ovih napada Crkva izaći jača nego prije, a vjernici osnažiti svoju vjeru. Jer kako kaže Tomislav Ivančić: "Vjernik je čovjek čiji su korijeni u Isusu Kristu, te zato nosi plodove Kristovog života, njegovu milost i spas u svijet. On je pozvan svjedočiti da je Bog s nama, da ne očajavamo zbog poteškoća, problema, nesreća i katastrofa. On je poput dječaka na brodu usred bure i oluje koji se jedini ne boji, jer mu je Otac na kormilu."

Tako i ja vjerujem da će rascvjetani mjesec svibanj uz pobožnosti Djevice Marije, prekriti cvjetovima vjere i naša lica.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s