Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
Međumrežni mrežopis

Piše: Ivan Bradarić
 
Svećenik u mrežama digitalnoga svijeta

Kada je neki župnik, još prije samo pedeset ili možda čak i manje godina, trebao održati neku katehezu, na raspolaganju je imao priručnike i katekizme izrađene po uzoru onih iz postridentske obnove, a koji su vjeru prenosili mnoštvom pitanja i odgovora važnih za odgoj i obnovu vjere u katoličkome duhu. Bila su to majstorska djela doktrinarne čvrstine i jasnoće te se nije moglo dogoditi da netko "fula" u vjeri.

Današnji način poučavanja u vjeri je potpuno zanemario taj oblik i nema više gotovih rješenja, pitanja i odgovora, doktrinarnih "tableta", po kojima netko postaje kvalificirani vjer-nik. Na župniku je da sam pronađe najprikladniji način poučavanja i prenošenja sadržaja i istina vjere, odnosno da učvrsti u vjeri. Suvremene znanosti, didaktika i pedagogija veoma su pridonijele uvođenju novih načina poučavanja uz korištenje najsuvremenijih sredstava čak i u katehezi, vjeronauku, i raznim drugim oblicima pouke u vjeri. Tako su se i svećenici morali početi priučavati svim tim novostima.

Nije uvijek bilo lako, niti jednako uspješno. Poneki župnici prepoznali su u tome izvrstan način približavanja, osobito mlađima. Posebne vrste glazbe u crkvi; razni župni klubovi i bandovi; skupi aparati, koji su brzo zamjenjivani drugima, novijima, modernijima, bržima, jačima, boljima – sve je to pokazivalo kako dotični župnik ide ukorak s vremenom. Reklo bi se: moderan župnik. S druge strane, postojali su takvi svećenici koji nisu željeli dopustiti nikakve "novotarije" - pa tako do današnjega dana. Još uvijek imate u crkvama, ili barem negdje u župnoj dvorani, na velikim hamer-kartonima, debelim flomasterom ispisane tekstove pjesama ili pojedinih dijelova mise. Uz malo ironije rekao bih: Nego što! Uzmeš lijepo karton, zakačiš na propovjedaonicu i nek' čitaju! Jednom napravljeno, traje dugo. Jer, tko bi se snašao u svim tim kablovima i projektorima!

I tako, vrijeme ide dalje. Tehnike i znanja se razvijaju. O internetu više nitko ne govori kao o čudu tehnike, nego je to postala stvarnost koja je prisutna u svim domovima i župnim uredima. Koristan, onoliko koliko se netko njime okoristi; štetan, onoliko koliko dopustimo da nam naškodi. Uostalom baš kao i hamer-kartoni. Razlika je samo u brzini promjene informacije i njezine dostupnosti.

Što je to gadget, iPhone, tablet PC, digital pen, touchscreen computer, Facebook, Twitter, MySpace, forum, Youtube, Skype, blog? Ne znate? Bojim se da prijevod ovih izraza na hrvatski nećete pronaći niti u rječnicima engleskoga jezika. Malo sam, uz pomoć prijatelja, pokušao i dobio ovo: spravica, ploča, digitalna olovka, zaslon osjetljiv na dodir, cvrkutanje, moj prostor, cijev, veza ravnopravnih računala… Jedan mi kolega reče: "Zašto to pišeš, pa to ti nitko neće razumjeti"! Baš zanimljivo! Hrvatske riječi u suvremenoj digitalnoj komunikaciji danas nitko ne razumije, ali zato moramo govoriti: "blogirati", "skajpati", "kopi-pejstati", "surfati", "daunlodati", "aploudati", "mejlati", "forvardirati" … i svi će nas razumjeti. A kada netko kaže: "guglati", to ne znači nesuvislo pjevati vičući, nego se koristiti uslugama "Googla". Ili, "postati" - ne znači početi postojati, nego staviti ili napisati nešto na forumu. Svakodnevna komunikacija su i izjave poput: "Bio sam na webu". "To imaš na Wikipediji". "Jesi vidio na Googlu?" "To sve imaš na Torrentu" (Ups! Ovo se ne smije). Stand-up komičar George Carlin imao bi i danas puno od toga znanstveno-tehničkog i modernoga jezika ismijati, čak i u svome materinjem, engleskom jeziku. A kod nas? Također jezična pomutnja koja često dostiže razinu smiješnoga i neukusnoga, a napose nerazumljivoga.

Kako god bilo, mediji su nam na raspolaganju i valja se inkulturirati. Vraćam se na početak svoga osvrta i nama svećenicima koji smo pozvani svladati sve ove vještine kako bismo Radosnu vijest znali približiti svim generacijama u Crkvi. Papa Benedikt XVI. također prepoznaje važnost novih medija u službi Riječi te je na tu temu napisao poruku u povodu Svjetskoga dana sredstava društvenih komunikacija, koji se ove godine obilježava 16. svibnja. Temu "Svećenik i pastoral u digitalnom svijetu: novi mediji u službi Riječi" vješto uklapa u crkvenu proslavu Svećeničke godine. Papa naglašava da "Razvoj novih tehnologija i digitalni svijet u cjelini predstavljaju veliko bogatstvo za čitavo čovječanstvo i za čovjeka pojedinca, a može djelovati i kao poticaj na susret i dijalog. Novi mediji pružaju nadasve prezbiterima uvijek nove i, s pastoralnoga gledišta, bezgranične mogućnosti te ih potiču da prepoznaju vrijednost opće Crkve i u tome smislu izgrađuju veliku i stvarnu zajednicu kao i da svjedoče, u današnjem svijetu, uvijek novi život koji se rađa iz slušanja evanđelja Isusa Krista, vječnoga Sina koji je došao među nas radi našega spasenja."

Tako nas papa Bendikt sve hrabri i poziva da se koristimo svim dozvoljenim sredstvima kako bismo Krista uskrsloga navijestili suvremenome svijetu digitalnih komunikacija. Pri tome se možemo i moramo koristiti – kako to neki hrvatski prevedoše – međumrežnim mrežopisom.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s