Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Obilježena peta godišnjica smrti Ivana Pavla II.

Piše: Benjamin Horvat
 
USUSRET BEATIFIKACIJI PAPE POLJAKA

Tijekom prošlog mjeseca travnja obilježene su dvije značajne obljetnice u Katoličkoj crkvi. Prva je vezana uz smrt pape Ivana Pavla II., koji je svojim pontifikatom obilježio kraj prošlog stoljeća i uveo Crkvu u treće tisućljeće. Druga obljetnica vezana je uz njegova nasljednika Josepha Ratzingera, koji je na konklavama u travnju 2005. godine izabran za rimskog biskupa, nasljednika apostola Petra, odnosno papu.

Govoreći o svom prethodniku u bazilici svetog Petra, papa Benedikt XVI. istaknuo je da je papa Ivan Pavao II. bio Kristov svjedok, koji se neizmjerno, bezrezervno i bez kalkulacije darivao. Ivana Pavla II. pokretala je ljubav prema Kristu, kojemu je posvetio život, obilnu i bezuvjetnu ljubav, istaknuo je papa Ratzinger i dodao kako se tijekom svoga dugog pontifikata čvrsto, bez straha i oklijevanja, žrtvovao u proglašavanju prava, naročito kada se morao nositi s opiranjima, neprijateljstvi-ma i odbijanjima. Znao je da ga Gospodin vodi za ruku, a to mu je omogućilo da vrši vrlo plodnu službu, za koju, još jednom, živo zahvaljujemo Bogu.

Važna povijesna uloga

Papa Ivan Pavao II. ima svoju nezamjenjivu ulogu i u europskoj povijesti, a ne samo u povijesti Katoličke crkve. Prije svega se radi o padu komunizma u istočnoj Europi. Kao Poljak, Ivan Pavao II. imao je veliki utjecaj i uvid u situaciju u Poljskoj, na pokret Solidarnost, a onda i kao šef Vatikana imao je diplomatske veze i s ostatkom svijeta. Hodočastio je u Poljsku i onda kada je oštri komunistički režim s prijezirom gledao prema njegovim aktivnostima, a nakon konačnog sloma komunizma pozivao na mir, dijalog i ljubav.

Slične poruke bile su vezane i uz područje bivše Jugoslavije, na kojemu su početkom devedesetih godina prošlog stoljeća buknuli ratovi. I premda je njegova naklonost u tom sukobu bila vezana uz žrtve i one koji su prognani, ubijeni, ranjeni ratnim zbivanjima i krvoprolićem, znao je već tada ukoriti i one koji su iz osvete ili raznoraznih političkih spletkarenja vršili osvetničke zločine ili otvarali nove ratne sukobe. Tako se već 1993. godine zalagao za hitno zaustavljanje rata između Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, a tim pomirenjem uvjetovao svoj dolazak u Hrvatsku. Nakon što je potpisan Washingtonski sporazum u prvoj polovici 1994. godine, stvorili su se uvjeti da papa Ivan Pavao II. dođe u Hrvatsku, što se ostvarilo u rujnu iste godine.

Papa je Hrvatsku posjetio još dva puta, 1998. i 2003. godine. A tijekom svoga dugogodišnjeg pontifikata, koji je trajao od 1978. do 2005. godine, posjetio je 130 zemalja, 850 gradova i proputovao više od milijun kilometara. Stoga će, između ostalog, zasigurno biti zapamćen u povijesti kao papa Putnik.

Uskoro proglašenje blaženim?

Pet godina od smrti Ivana Pavla II. vjernici očekuju beatifikaciju. Postupak za proglašenje blaženim krenuo je u kratkom roku, dva mjeseca poslije smrti poljskoga pape, zahvaljujući odluci pape Benedikta XVI. Kanonski proces trajao je četiri godine, tijekom kojih su Rimska biskupija i Krakovska nadbisku-pija te Kongregacija za kauze svetaca zaključile da je Karol Wojtyla živio kršćanske kreposti na herojski način te je Bendikt XVI. 19. prosinca 2009. godine potpisao dekret o tome. Mnogi su tada očekivali beatifikaciju u 2010. godini. Mediji su nagađali da bi se svečano proglašenje moglo dogoditi u proljeće, pet godina od njegove smrti, ili ujesen, na godišnjicu njegova izbora za Petrova nasljednika 16. listopada 1978.

Proces za proglašenje blaženim i svetim obično traje desetljećima. Ipak, nedavno je bila i jedna iznimka. Naime, upravo papa Ivan Pavao II. ubrzao je proces za proglašenje blaženom Majke Terezije. Ipak, usprkos nagađanjima medija, za sada nema službene najave datuma i godine beatifikacije pape Ivana Pavla II. No, nedvojbeno je da je Ivan Pavao II. za mnoge vjernike već danas svetac. To se pokazalo i tijekom pogreba 2005. godine, kada su vjernici vikali - Santo subito! Odmah svetac!

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s