Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
Robin Hood

Piše: Marijana Jakovljević
 
U očekivanju legende

Jedan od najpopularnijih likova koji je našao mjesto u različitim vrstama umjet-nosti, i to još od devetoga stoljeća, jest Robin Hood. Iako njegovo stvarno posto-janje nije nikada ustanovljeno, pa prema tome nije riječ o povijesnoj ličnosti, sve-prisutan je junak, u kojem su se očito sublimirali mnogostruki pokušaji i želje da se pomogne običnom čovjeku, bori za pravdu i socijalnu jednakost, spašavaju siromašni oduzimajući od bogatih, pose-bice onih koji su ih doveli na rub gladi i propasti. Taj engleski narodni junak iz Sherwoodske šume blizu Nottinghama, javlja se prvo u usmenoj predaji, zatim u srednjovjekovnim baladama, da bi u 19. i 20. stoljeću dobio izrazito socijalnu značajku, te ušao u romane, priče, filmove.

Uz njega je povezana vesela družina odmetnika s kojom obavlja ta opravdana otuđenja, te lady Marion, dama u nevolji, koju spašava i u koju se zaljubljuje. Njegove bezbrojne dogodovštine dio su legendi koje o njemu kruže, jer svako doba ima svoje potrebe za hrabrim borcem za pravdu i pomoć ugroženima i siromašnima, kojima je vlast nametnula ili prevelike poreze ili harače druge vrste, ili je jednostavno korumpirano bogatila sebe na račun drugih. I u naše bi vrijeme bilo dobro imati takvoga junaka! A zbog sličnoga socijalnog obilježja, prisjetimo se još jednoga legendarnog lika, nastaloga dosta kasnije u meksičko-španjolskom okruženju. To je Zorro, s maskom i plaštem, na brzom konju, koji isto oduzima od bogatih i daje siromašnima.

O engleskom legendarnom Robinu Hoodu, odmetniku s lukom i strijelom, kapuljačom, također često na brzom konju, snimljeno je više od pedeset filmova, televizijskih serija, te crtića, poput Disneyevog i Chucka Jonesa, tijekom više od jednog stoljeća. Njegov lik tumačili su, među ostalima, Errol Flynn, Sean Connery, Kevin Costner, i sada Russel Crowe.

Najnovijoj inačici o Robinu Hoodu, epskom povijesno-pustolovnom spektaklu Ridleya Scotta, pripala je čast da otvori ovogodišnji Filmski festival u Cannesu. Taj iskusni redatelj okupio je uistinu zvjezdanu glumačku postavu, te svoju već provjerenu ekipu iza kamere, također vrsne i nagrađivane umjetnike, s kojima je ostvario nekoliko filmova. To su direktor fotografije John Mathieson, montažer Pietro Scalia, scenograf Arthur Max, kostimografkinja Janty Yates, skladatelj Marc Sheitenfeld. Svi su oni vješto i dobro odradili svoje zadatke, ali i vratili nas u događaje koji su se mogli zbiti i potaknuti da Robin Hood postane odmetnik i borac za siromašne. Dakle, od poznate legende – ništa! Tu su samo Marion, s kojom ima nešto drukčiji odnos, i njegova vesela družba s kojom, tek na kraju gotovo dvoipolsatnog filma, izvrši samo jednu pljačku žita u korist gladnoga naroda.

Radnja se zbiva od 1199. do 1215. godine. Puna je političkih događaja i spletki nakon trećega križarskoga pohoda i smrti kralja Richarda Lavljeg Srca, te donosi nepoznato podrijetlo Robina Hooda. Film je snimljen u izvornom okruženju, Engleskoj i Walesu, posebice u Sherwoodskoj šumi. Izvrsna je scenografija koja vjerno oslikava srednjovjekovnu Englesku, te kostimografija s odorama i oklopima od pletene žice. Posebno su dobro režirane i montirane sekvence velikih scena bitaka. Dakle, sasvim solidan spektakl. No ipak ostaje žal za legendom, ali i nada da će ona biti prikazana. I tako su filmski nastavci sada u modi!

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s