Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Izazovi
 
Molitva

Piše: Sanja Doležal
 
Molitva Sv. Tereze

Neka danas vlada unutarnji mir. Vjeruj Bogu da si točno tamo gdje moraš biti.

Ne zaboravi beskonačne mogućnosti koje stvara vjera. Neka ti služe darovi, koji su ti dani i neka se širi ljubav, koja ti je bila darovana. Budi sretan jer si Božje dijete. Neka se ta svijest ustali u kostima i neka oslobodi dušu za pjevanje, ples, zahvalu i ljubav. Tu su za svakoga od nas.

Molitvu shvaćam kao razgovor sa samom sobom i s onim djelićem Božanskog daha koji je pri stvaranju moje duše udahnut u mene. Shvaćam je i kao jedini način za osluškivanje tišine i mira u ovim prebuč-nim, nasilnim i agresivnim trenutcima na-ših života. Molitva je, kako su me učili, i najjače oružje protiv svih muka, kušnji i zala koji nas okružuju. Molitva je u ovom trenutku i jedini način kako da prihvatim činjenicu da je još jedno dijete na početku svoga života otišlo nekuda daleko od nas. Jučer mi je sin s mnogo nevjerice u glasu priopćio kako je u nesreći poginuo njegov prijatelj s kojim je još prije neki dan sjedio pred školom. Nisam dobro poznavala tog dječaka, niti njegovu obitelj, ali sama spoznaja da šesnaestogodišnjak u sekundi izgubi život, pomisao na njegove roditelje, obitelj, mlađeg brata, zastrašujuća je i bolna. Vidim i u očima vlastitog sina nevjericu, bespomoćnost, šok. Nemam odgovor na pitanje zašto, ne mislim analizirati živote drugih ljudi, i zato je jedino što mogu... moliti...

Mjesec je lipanj prepun prekrasnih dana posvećenih važnim trenucima naše vjere. Odmah na početku je Tjelovo, blagdan koji tako nježno i lijepo veliča trenutak ustanovljenja euharistije.

Jedan od najvažnijih trenutaka svete mise, trenutak kada se stapamo s Gospodinom. Uvijek molim Isusa neka me svojom čistoćom opere iznutra, jer koliko god se trudili, nikada nismo dostojni biti tako blizu njega. Sva je sreća da je Gospodin milostiv i dobar, pa naše nečistoće svojom ljubavlju pere. Poslije Tjelova dolaze jedan za drugim dva blagdana posvećena srcima, presvetom Srcu Isusovom i prečistom Srcu Marijinom. Ako je srce simbol ljubavi, predanja i života, kako bismo tek mi trebali tih dana ljubiti ta dva srca koja su kucala za nas. U mjesecu lipnju rođendan slavi i Sv. Ivan Krstitelj, a spominjemo se i apostola Petra i Pavla.

Zaista mjesec bogat kršćanskim blagdanima, danima uz koje bismo mogli jače prionuti u vjeri. Ali kada govorimo o lipnju, rijetko na ovaj način slavimo taj mjesec, većina roditelja i njihove djece jedva čeka završetak školske godine, odmor od knjiga, učenja, ocjena. Neki će lipanj provesti u strepnji hoće li upisati željenu školu ili fakultet, a neki će bezbrižno zaboraviti svoje školske obveze.

U svakom slučaju, dani, tjedni, mjeseci prolaze, izmjenjuju se godišnja doba i sve ide nekim tihim, uhodanim putem. Uz molitvu i svaki je put lakše proći bez obzira kako uzak bio. Zato se vraćam na početak teksta, o važnosti i potrebi molitve. I kada mislimo da nema smisla, da ne možemo dalje, samo je molitva ta koja nam daje snage za nastavak. Nastavak poznatog, uhodanog puta ili snalaženje u novim životnim okolnostima. Zato molim za sve svoje drage i bliske ljude, ali isto tako i za sve vas koje ne poznajem, ali dijelim s vama razmišljanja i dio života. Neka svaki dan bude ispunjen molitvom, uzdahom ljubavi iz srca i pouzdanjem. To od srca vapim u ovom prekrasnom, toplom mjesecu koji je pred nama.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s