Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Kultura
 
Vrhbosna festival 2010.

Piše: Tomislava Pia Vajs
 
Međunarodni festival stare glazbe

Bosni i Hercegovini odnedavno Udruga Prosoli - Sveta glazba u goste dovodi festival, srcu draga i časna naziva "Vrhbosna", s interpretima i glazbenim programima profinjena izbora. Da će se u zemlji propaćenoj ali ponosnoj nešto lijepo zbiti, najavio je prof. Alojzije Prosoli tekstom u knjižici "Vrhbosna festivala 2008.", međunarodnog festivala stare glazbe, kada je najavio "da smo time tek odškrinuli vrata Bosne i Hercegovine kojoj, zbog njezine začudnosti i zbog njezinih velikana, želimo podariti začudnost ne bilo koje glazbe nego, baš zbog njezine posebnosti, glazbu glazbenih velikana prošlosti". Već 2009. "Vrhbosna festival", uz održane II. međunarodne večeri stare glazbe, uvodi i I. međunarodne večeri opernih arija. "Vrhbosna festival 2010." započinju II. međunarodne večeri opernih arija, s programom podnaslovljenim "Stoljeća glazbe u arijama", a održane su u Sarajevu od 5. do 7. svibnja. Festival je otvorio hrvatski veleposlanik Tonči Staničić s toplim riječima zahvale upućene organizatorima koji građanima BiH daruju neumrle bisere glazbe, a posebno biranim riječima dobrodošlice obratio se središnjoj osobi manifestacije, Giorgiu Surianu, i njegovu prvom gostovanju u Sarajevu.

Prva večer Gle kako divno sjaji grad održala se u Bošnjačkom institutu. Umjetnici obitelji Surian, na čelu s proslavljenim i svjetski priznatim bas baritonom G. Surianom te njegovom djecom Leonorom, glumicom i pjevačicom svestranoga talenta, i mladim pjevačima prekrasnih glasova, Giorgiom jr. i Stefanom, uz suverenu i suptilnu glasovirsku pratnju pijanistice i operne korepetitorice iz Rijeke, Ane Anconelli, izveli su scensko uprizorenje "Raspjevana obitelj Surian na putu kroz Jaltu" (izbor iz mjuzikla M. Grgića i A. Kabilja Jalta, Jalta), podarivši oduševljenoj publici interpretacije visoke umjetničke razine uz puno šarma i spontanosti. Zbog sudjelovanja G. Suriana to je bio najznačajniji događaj Festivala, no već sljedeće večeri upoznali su i sjajne pedagoške rezultate profesora Giorgia Suriana, slušajući njegove studente s Muzičke akademije u Zagebu.

Druga večer, Večer mladih nada, održana je u crkvi Presvetog Trojstva, gdje su nastupile sjajne studentice Ana Lice i Ilijana Korač iz klase profesora Giorgia Suriana, uz orguljsku pratnju Roberta Jakice. Koncert pod nazivom "Hvala neka Ti bude, Gospodine" bio je veličanstven, spojivši "ljudski pjev" i "kraljicu instrumenata" u jedno. Pjevačice su se predstavile zahtjevnim arijama Bacha, Händla i Vivaldija, dok je odličan orguljaš R. Jakica izveo nadahnutu improvizaciju na poznatu pjesmu "Pjevaj hvale Magdaleno" na jednima od najboljih orgulja u BiH. Na kraju koncerta, Ana Lice i Ilijana Korač uz orgulje su pjevale "Pie Jesu" Lloyda Webera, čime su zahvalile dragom Bogu na prekrasnoj večeri, ali i vrijednim organizatorima i svojem profesoru. Da se umjetnici osjećaju što ugodnije i ljepše, pobrinuo se vrijedni domaćin, župnik vlč. Ivan Ravlić, koji je s puno muke uspio nabaviti za svoju crkvu iznimno kvalitetne orgulje iz katedrale u Freiburgu.

Treća večer Quando m`en vo održala se u dvorani Muzičke akademije, gdje su nastupile mlade i šarmantne umjetnice I. Korač, vrlo lijepog glasa i muzikalnosti, te Ana Lice, renomirana operna pjevačica s neospornim vokalno-scenskim potencijalom, izraženog temperamenta i osobnosti. I. Korač donijela je prekrasnu izvedbu Zerline iz Mozartove opere "Don Giovanni" i Adine iz Donizettijeva "L`elisir d`amore", a A. Lice vrckavog Oskara iz Verdijeve opere "Un Ballo in Maschera" i Mussettu iz opere "La Boheme" G. Puccinija. Koncert su šarmantnim i glumačkim izvedenim duetom Zerline i Don Giovannija "La ci darem la mano" završili I. Korač i Stefano Surian. Na sceni se šarmom i impresivnim scenskim nastupom, jedinstvenim i prekrasnim glasom, koji su mu otvorili vrata suradnje s vodećim talijanskim dirigentima C. Abbadom i R. Muttijem, s kojima je u Milanskoj skali ostvario više od 20 produkcija najpoznatijih basovskih uloga u operama Verdija, Rossinija, Donizettija i Bellinija, pridružio i sam Giorgio Surian, otpjevavši "La Calunnia" iz Rossinijeva "Seviljskog brijača". Za oduševljenu publiku, profesore i studente, bila je to glazbena i edukativna prilika, jer su čuli proslavljenog Giorgia Suriana a kroz pjev njegovih studentica upoznali su i njegov iznimno uspješni pedagoški rad. "Vrhbosna festival" je i ove godine sa svojom paletom koncerata pružio glazbeni užitak sarajevskoj publici, no svega toga ne bi bilo da nije ustrajne volje, dobrog promišljanja, kreativnosti i rada pokretača i ravnatelja "Vrhbosna festivala" A. Prosolija. Nadamo se da će Festival, koji je pod stalnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, nastaviti s takvim programima i sljedećih godina, to više što su veleposlanik T. Staničić, gospođa M. Ćilimković, voditeljica Marketinga i propagande Narodnog pozorišta u Sarajevu, i gospodin H. Kuburović, direktor Art agencije iz Sarajeva, suorganizatora Festivala, iskazali želju da se u najskorije vrijeme ostvari gostovanje izvrsnih umjetnika obitelji Surian i njegovih studenata na renomiranim manifestacijama u Bosni i Hercegovini.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s