Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Medicina u svjetlu vjere
Ovu stranicu uređuju članovi hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva
 
Čiste ruke spašavaju živote

Pripremio: dr. Rok Čivljak, specijalist infektolog tajnik Hrvatskog društva za infektivne bolesti HLZ
 

Na rukama svakog čovjeka živi oko 3000 različitih vrsta bakterija. Rukama diramo sve što je oko nas i zato su nam ruke često zaprljane. Liječnici upozoravaju da pri dodiru različitih predmeta (rukohvati u autobusima i tramvajima, kvake u javnim ustanovama, kompjutorski miševi, kolica u supermarketima) ili kontaktu sa životinjama, nečistim rukama u organizam možemo unijeti oko 150 vrsta mikroorganizama, koji mogu uzrokovati različite zarazne bolesti. Prljavim rukama mogu se prenijeti: crijevne infekcije (salmonela, šigele, rotavirus, enterovirusi), zarazna žutica, prehlada, gripa, neki oblici upale pluća, pa i meningitisa. Osobito je opasno širenje infekcija u bolničkim sredinama, gdje i bolničko osoblje pridonosi širenju bolničkih infekcija koje su posebno opasne jer mogu biti uzrokovane bakterijama koje su otporne na mnoge antibiotike.

Istraživanja su pokazala kako ljudi imaju loše navike glede pranja ruku: jedna od tri osobe nakon odlaska u WC ne opere ruke! Ovo osobito važi za djecu. Naime, od zaraznih bolesti koje se prenose prljavim rukama u svijetu svake godine umre preko 3,5 milijuna djece mlađe od godinu dana.

Ruke treba prati uvijek:
• prije jela i pripremanja hrane;
• prije i poslije odlaska na WC;
• poslije čišćenja i spremanja u kući;
• nakon dolaska u kontakt s otpatcima hrane te nakon pražnjenja koša za smeće;
• poslije diranja životinja, pa čak i kućnih ljubimaca;
• poslije posjeta bolnici, zdravstvenoj ustanovi ili bolesnoj osobi;
• nakon ispuhivanja nosa, kašljanja ili kihanja, dodirivanja lica i usta;
• čim uđete u kuću nakon boravka u vrtu ili parku;
• nakon igre na dvorištu, u pijesku;
• nakon posjeta trgovinama, javnim objektima;
• nakon korištenja javnog prijevoza, lifta, diranja rukohvata, kvaka.

Ne kaže se uzalud da je čistoća pola zdravlja. Zato, ne zaboravite da će vas pravilna higijena ruku poštedjeti različitih bolesti, bolnih pretraga i dugotrajnog boravka kod liječnika. Često ćemo se naći u situaciji da nam sapun i voda nisu dostupni, a ruke ili neki osobni predmet zahtijevaju hitno uklanjanje bakterija i prljavštine. U tim slučajevima najsigurnije i najjednostavnije rješenje je gel za suho pranje ruku ili neki drugi alkoholni dezinficijens bez vode koji trenutno dezinficira, ali i njeguje kožu, a može se naći u svim ljekarnama i biljnim drogerijama.

Procjenjuje se da bi širenje navike redovitog pranja ruku sapunom moglo značajno pridonijeti smanjenju stope smrtnosti djece do pete godine života, odnosno da bi se sadašnja stopa smanjila za trećinu do 2015. godine. Iako sapun u potpunosti ne uništava mikroorganizme, dokazano je da pravilno pranje ruku sapunom i vodom tijekom 30 sekundi može sprati i preko 99% mikroorganizama s ruku. Higijena ruku je karika u lancu očuvanja zdravlja i sprečavanju širenja bolesti. Pranjem ruku se broj mikroorganizama može smanjiti i do 1.000 puta.

Zbog toga je posljednjih godina, osobito od 2005. godine, u svijetu pokrenuto nekoliko kampanja kojima se nastoji povećati svijest o važnosti higijene ruku kako u svakodnevnom životu tako i u profesionalnom okruženju. Pranjem ruku sprječava se širenje uzročnika zaraznih bolesti ne samo u našim domovima i javnim prostorima već i u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama. U njima je higijena ruku od posebne važnosti jer se u bolničkoj sredini mogu prljavim rukama širiti i vrlo opasne rezistentne bakterije.

Kako su prljave ruke bolničkog osoblja jedan od načina širenja bolničkih infekcija uzrokovanih rezistentnim uzročnicima po zdravstvenim ustanovama, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pokrenula je kampanju "Spasite živote: operite svoje ruke", koja se provodi kao dio globalne akcije u cilju poticanja zdravstvenih radnika da poboljšaju higijenu ruku i na taj način spriječe širenje po život opasnih bolničkih infekcija uzrokovanih multirezistentnim uzročnicima.

Ova kampanja nastavak je i dio programa "Čista skrb je i sigurnija skrb", koju je SZO pokrenula 2005. godine u cilju smanjivanja bolničkih infekcija, koje postaju sve veći globalni problem i prijetnja zdravlju pučanstva. Ovaj program prihvatile su vlade preko 120 zemalja svijeta, a provodi se u preko 10.000 bolnica.

Uvođenjem obilježavanja 5. svibnja kao dana posvećenog promicanju higijene ruku, i u Hrvatskoj je na taj dan organizirano više stručnih sastanaka i javnozdravstvenih akcija s ciljem promicanja higijene ruku kao preduvjeta zdravlja pučanstva. Cilj je svih tih aktivnosti pa i ovoga članka podići svijest o važnosti pranja ruku u sprječavanju širenja zaraznih bolesti, čime se mogu spriječiti i neposredne posljedice ovih bolesti i spasiti mnogi ljudski životi.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s