Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Mladi, budite nositelji radosti!

Piše: Benjamin Horvat
 
TRIDESET TISUĆA MLADIH NA SUSRETU HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI

Krist vas šalje da u Crkvi, koja zbog nedosljednosti nekih svojih članova po-nekad gubi vjerodostojnost, po vašem mladenačkom oduševljenju i iskrenom pri-anjanju uz Krista, učvrsti radost, poručio je mladima nadbiskup Puljić.

"Da vaša radost bude potpuna" – geslo je šestog Susreta hrvatske katoličke mla-deži, koji se 8. i 9. svibnja održao u Zadru, u Zadarskoj nadbiskupiji, koja je ugostila oko 30.000 mladih vjernika. Misno slavlje ispred sportskog centra Višnjik predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u zajedništvu sa svim hrvatskim biskupima i više od 400 svećenika iz Hrvatske i drugih zemalja.

Predsjednik Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije, šibenski biskup Ante Ivas, poručio je mladima na početku misnog slavlja da su oni utjeha Crkve i da ih Crkva voli. "Imam samo jednu želju – pomozite nam da vas volimo još više po uzoru na Isusa Krista", rekao je biskup Ivas i zapjevao s mladima.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pročitao je brzojav u ime pape Benedikta XVI. Papa je od srca pozdravio sve sudionike Susreta mladih i poručio mladima da, s obzirom na ovu Svećeničku godinu, posebno mole za svećenike i nova duhovna zvanja te da se i sami, ako osjete poziv, odazovu i krenu za Kristom. Brzo-jav je potpisao državni tajnik Svete Stolice, kardinal Tarcisio Bertone.

Isus ne nudi lažnu, već pravu radost

U prigodnoj homiliji zadarski nadbiskup Želimir Puljić na početku se spomenuo blagopokojnoga zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, koji je trebao biti domaćin Susreta mladih, ali je nenadano preminuo početkom ove godine. U nastavku je uputio riječi pozdrava svim mladima, koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore te ostalih dijelova Europe i svijeta.

Nadbiskup je rekao kako se mladima danas nude mjesta za lažnu zabavu i radost kroz koju se traži utjeha ponekad u alkoholu i drogi. Mladim vjernicima poručio je da se otvore Isusu Kristu i u njemu nađu istinsku radost.

Radost nije tek puki prolazni osjećaj. Isus nam želi priuštiti pravu radost. On nas poziva da budemo radosni i nudi nam radost. Isus nas čini radosnima i jakima kada nas hrani tijelom svojim i kada nas potom šalje u svijet da bi u tužnim životnim okolnostima po našoj vjeri izlio radost, rekao je nadbiskup Puljić i dodao da Krist šalje mlade vjernike da i u Crkvi, koja ponekad gubi vjerodos-tojnost zbog loših postupaka svojih pastira, po svojoj vjeri budu nositelji radosti.

Poručio je mladima da se ne boje sumnji, padova i kušnji koje su sastavni dio mladosti. Isus želi mladenačku sumnju pretvoriti u živu vjeru. "Ne dopustite da sumnje slome vašu lozu od trsa koji je Isus Krist", rekao je nadbiskup Puljić i poručio mladima da uz vjeru u uskrslog Krista budu nositelji radosti, nade i međusobnog povjerenja.

Sljedeći susret mladih u Sisku 2012. godine

Sa Susreta hrvatske katoličke mladeži upućeno je pismo papi Benediktu XVI.: "Svjesni smo da živimo u vremenu u kojem nam se nude lažne vrijednosti. Današnjim susretom želimo poručiti da radost pronalazimo živeći po Kristovoj radosti", stoji u pismu u kojem su mladi zajamčili podršku i molitvu za Papu.

Na kraju susreta mladima se obratio đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik HBK Marin Srakić, koji je najavio da će se sljedeći Susret hrvatske katoličke mladeži održati u Sisku 2012. godine, u središtu mlade Sisačke biskupije. Mlade je pozvao da radost sa susreta u Zadru ponesu svojim kućama, prijateljima, obiteljima, mjesnim Crkvama i domovini.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s