Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Concilium i Communio na hrvatskom jeziku

Piše: Benjamin Horvat
 
DVA VELIKA TEOLOŠKA ČASOPISA PREDSTAVLJENA U ZAGREBU

Međunarodni teološki časopis Concilium, u organizaciji Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića iz Zagreba i izdavača Ex libris iz Rijeke, predstavljen je 7. svibnja u Zagrebu. Nakon pozdrava voditeljice Knjižnice Jasne Kovačević, urednik časopisa Zoran Grozdanov predstavio je biblioteku Ecumenica, koju je izdavač Ex libris pokrenuo godine 2005., uvidjevši nedostatak nekih kapitalnih teoloških naslova autora koji su oblikovali teologiju 20. stoljeća.

Prvotni je plan bio objaviti četiri naslova: Raspeti Bog (Jürgen Moltmann), Postoji li Bog (Hans Kueng), Temelji kršćanske vjere (Karl Rahner) i Isus (Rudolf Bultmann). Pet godina kasnije biblioteka je narasla na desetak naslova, a u planu je još desetak.

Concilium se dosad u Hrvatskoj, osim sporadično pokoji članak u Svescima KS-a, nije pojavljivao, a zanimanje za pretplatu pokazalo je opravdanost izlaženja. Concilium će na hrvatskom jeziku izlaziti pet puta godišnje. Smatramo da se uvijek i neprestano mora promovirati dijalog prema drugome, te sloboda i odgovornost kako u teološkom istraživanju, tako i navještaju vjere, rekao je Grozdanov.

Fra Bono Zvonimir Šagi, OFM Cap., istaknuo je kako Concilium prati od početka izlaženja. Kratko je podsjetio na vrijeme pojave samog časopisa, koji svoje početke veže s koncilskim otvaranjima. Prvo razdoblje do početka 70-tih godina je koncilski orijentirano i bavi se provedbom samog Koncila. Prekretnica je godina 1971., kada je održana prva Sinoda bis-kupa u Rimu, koja je raspravljala o svećenicima i otvaranjima prema suvremenom svijetu.

U kasnijim godinama istaknuo je neke od tema, čime je ilustrirao suvremenost Conciliuma kako u društvenim, tako i u crkvenim kretanjima. No, ono što karakterizira Concilium od početka upravo je ono što je zacrtao papa Ivan XXIII., a to je otvaranje, osuvremenjivanje, kontinuirani dijalog sa svima, gledajući što nas spaja, ali priznavajući i ono što nas razlikuje, rekao je Šagi.

Umirovljeni profesor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. Adalbert Rebić, rasvijetlio je povijesnu situaciju odnosa časopisa Concilium i Communio. Podsjetio je na napetosti koje su postojale osobito kod nas, u Poljskoj i u nekim latinsko-američkim zemljama, gdje se nije mogla prihvatiti suvremena teologija koju je pokrenuo II. vatikanski koncil. Napomenuo je kako se Concilium nikada nije smatrao heretičkim časopisom, nego je to bio drukčiji pogled, teološki mentalitet i pristup temama.

Izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost organizirala je predstavljanje novog broja na hrvatskom jeziku ponovno pokrenutog međunarodnoga teološkog časopisa Communio. Predstavljanje je održano 17. svibnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Glavni urednik časopisa Communio na hrvatskom jeziku, dr. Ivica Raguž, podsjetio je kako je skupina teologa 1972. godine odlučila pokrenuti časopis koji neće upasti u stupicu bilo teoloških ljevičara, bilo teoloških desničara. Program samoga časopisa zacrtao je znakovito njegov glavni pokretač, švicarski teolog Hans Urs von Balthasar.

Dodao je da časopis Communio ne može biti isključivo crkveni časopis, zatvoren u čvrstim utvrdama Crkve, bez ikakvog interesa što se događa u svijetu, društvu i drugim religijama.

Član uredništva hrvatske redakcije, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, dr. Anto Gavrić, osvrnuo se na sadržaj prvog broja. Istaknuo je kako se iščitavanjem sadržaja može vidjeti veliko obogaćenje za hrvatsku i teološku misao. (ika)

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s