Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Hrvatski areopag
 
Razgovor s dr. Giorgiom Dobrillom
 
Je li alternativna medicina više od placeba?

Piše: dr. sc. Josip Blažević (hrvatski-areopag@ofmconv.hr)
 

Na poziv i u organizaciji Veritasa u Zagrebu je 10. lipnja 2010. godine gostovao i svoju knjigu Alter-nativna medicina: Kritički vodič kroz nekonvencionalne načine liječenja (izdao Veritas 2009. uz preporuku i stručnu lekturu Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva) predstavio ugledni talijanski liječnik i znanstvenik prof. dr. Giorgio Dobrilla, autor brojnih znanstvenih publikacija objavljenih u zemlji i inozem-stvu kao i knjiga prevedenih na više jezika. Dr. Giorgio Dobrilla je primarijus gastroenterolog emeritus u regionalnoj bolnici Bolzano i član Talijanskog odbora za provjeru parapsiholoških izvještaja. Trenutno na Sveučilištu u Parmi vodi kolegij kliničke metodologije (placebo efekt, trajna medicinska edukacija, medicina utemeljena na činjenicama, klinički kontrolirane studije i alternativna medicina). Bilo je to dovoljnim povodom da mu uputimo nekoliko pitanja.

Među brojnim knjigama koje ste napisali osobito dvije su zanimljive i hrvatskim čitateljima: Alternativna medicina. Kritički vodič kroz nekonvencionalne načine liječenja (izdao Veritas 2009.) te Placebo e dintorni (nije prevedena na hrvatski). Kako se rodilo Vaše zanimanje za alternativne iscjeliteljske tehnike?

Placebom se bavim još od 1979. godine. Riječ je o potpuno nedjelotvornoj supstanci neophodnoj u provođenju klinički kontrolirane dvostruko slijepe studije. Iznenađujući terapijski potencijal placeba potaknuo me je da se pozabavim alternativnom medicinom čija je klinička učinkovitost upravo placebo prirode.

Što je alternativna medicina?

Riječ je o postupcima utemeljenim na postavkama potpuno drukčijim od onih koje su prihvaćene u znanstvenim krugovima cijeloga svijeta. Ona predstavlja vidnu anomaliju: ne postoje alternativna astronomija, alternativna biologija, kemija ili alternativna fizika.

Kako objašnjavate toliku rasprostranjenost i popularnost alternativnih iscjeliteljskih tehnika u našem vremenu?

Više je mogućih objašnjenja. Liječnici kla-sične medicine često se prema pacijentima ophodne kao s brojevima, posvećuju im premalo vremena i slabo ih informiraju. Uz to ih prekomjerno upućuju na pretrage i propisuju mnoge lijekove. To su razlozi narušavanja odnosa liječnik-pacijent, raz-lozi koji čine da se pacijenti okreću dru-gamo, osobito ako su poremećaji klinički manje važni. Postoji, nadalje, rastuća ten-dencija vjerovanja u ezoterijske filozofije, bilo zbog putovanja u istočne zemlje, bilo zbog imigracije stranaca koji nam dose-ljavaju iz navedenih zemalja donoseći nam njihove tradicije i vjerovanja. Napos-ljetku, sredstva javnog priopćavanja (TV i novine) poklanjaju puno veći prostor alternativnim ili upravo magijskim praksa-ma nego pouzdanim medicinskim informa-cijama. I sama Crkva, barem u Južnom Tirolu u kojemu ja živim, trebala je odavno zauzeti jasne pozicije protiv terapija i pojmova koji za uspjeh prizivaju duhove, energije i entitete teško pomirljive s pravom vjerom, na što se vjernici, nažalost, uopće ne obaziru.

Vi ste renomirani predstavnik konvencionalne medicine. Jeste li možda kada primjenjivali kakav oblik alternativne medicine ili imali kakvo osobno iskustvo s njome?

Nikada nisam prakticirao nekonvencionalnu medicinu. Ali sam puno razgovarao s alternativ-nim terapeutima i čak sam se koji put svjesno podvrgao tretmanu akupunkture, kiropraktike i osteopatije da bih neposredno upoznao psihologiju i osobno držanje alternativnih terapeuta specijaliziranih za pojedina područja. Uz pomoć jednog suradnika ustanovio sam praktični nehaj razmetljive "holističke vizije" homeopata.

Koji je stav Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o alternativnoj medicini?

SZO uvijek je zauzimala dvoznačan stav. Umjesto da sluša mišljenje medicinskih društava najrazvijenijih zemalja SZO, često na vlastitim stranicama daje prostor dokumentima onih koji favoriziraju alternativne medicine bez prethodnog kritičkog stava. U posljednjem doku-mentu iz 2009., na primjer, na pune 52 stranice (http://apps.who.int/medicinedocs/ documents/s16769e/s16769e.pdf) SZO veliku pažnju posvećuje regulacijskim normama, tehničkim aspektima i čistoći homeopatskih preparata. Ne govori se o dokazima učinkovitosti ali, objavljeno na stranicama SZO, dokument će sigurno biti primljen kao potvrda homeopatije od strane SZO. SZO, međutim, nije prihvatila niti na bilo koji način naznačila vrlo kritičan stav engleskog Donjeg Doma (u veljači 2010.) niti odlučnu osudu homeopatije od strane British Medical Association (u svibnju 2010.) koju, tout court, definira kao "vradžbinu" i zahtijeva njezino uklanjanje.

Što je placebo i koja je njegova uloga u alternativnoj medicini?

Placebo je bilo kakav postupak koji je u stanju dati klinički učinak na pacijenta bez "specifične" aktivnosti. Može biti neki preparat (škrob, obična prazna kapsula, itd.), savjet, preporuka prijatelja, utjeha nekog svećenika, i tako redom. Ono najvažnije zbog čega je placebo učinkovit zapravo je vjera pacijenta u sam postupak i onoga tko ga izvodi. Placebo je najučinkovitiji kada je najbolji odnos između liječnika i pacijenta. Nije riječ o "psihološkom" učinku nego izražava konkretnu biokemijsku, hormonalnu, neurovegetativnu i imunološku reakciju u našem tijelu. Tome je tako zbog mozga koji je svjestan postupka. Na anesteziranom ili pacijentu ozlijeđenog mozga placebo nema učinka. Određena serija eksperimenata pokazala je da je učinak komplementarno-alternativnih grana medicine placebo prirode. "Alternativci" koji se zbog ovoga osjećaju uvrijeđenima samo su slabo informirani o ovom izvanrednom psihosomatskom fenomenu.

Iscjelitelji New agea često se prizivaju na asistenciju "inteligentnih" i "svetih" energija, potkrepljujući njihovo postojanje Kirlijanovom fotografijom, "kristalizacijom" "energizirane" vode, itd. Kako Vi kao znanstveni izučava-telj parapsiholoških fenomena objašnjavate spomenute "fenomene" i navodne "energije"?

Odgovaram da spomenute energije i kristalizacije nisu nikada, i ni od koga, niti dokazane niti izmjerene. Simbolički Kirlijanov efekt (Kirlijan je bio ruski fotografski tehničar) od pranoterapeuta je predstavljen kao potvrda na temelju fotografija dobivenih "Kirlijanovom kamerom" lista ili ruke. Zlo je što se s umjetnim listom ili drvenom rukom dobiva slika energije jednaka živom listu ili ruci. Ista bioenergija dobije se fotografirajući i ključeve, kovanicu, ili žlicu.

Za vrijeme predstavljanja Vaše knjige Alternativna medicina: Kritički vodič kroz nekonvencionalne načine liječenja, prve knjige na hrvatskom govornom području koja problemu alternativne medicine pristupa bez predrasuda i kritički, veći dio svoga izlaganja posvetili ste homeopatiji. Možete li našim čitateljima pojasniti zašto su znanstvenici orijentirani toliko kritički prema homeopatiji?

Ne samo prema homeopatiji nego i prema svim drugim alternativnim terapijama i to iz dva temeljna razloga: 1) bilo koja inovativna teorija, da bi bila usvojena, mora moći biti potvrđena također od nezavisnih grupa, različitih od onoga tko postavlja hipotezu; 2) bilo koja medicinska disciplina mora biti sposobna samu sebe korigirati kada i ako isplivaju novi znanstveni podaci. Ni jedna grana alternativne medicine ne poštuje ni jedno od ova dva temeljna znanstvena zahtjeva. Emblematski primjer: otkriće helicobacter pylori preokrenuo je tradicionalnu terapiju čira na želucu i dvanaesniku toliko da, uklonivši ovu bakteriju, ova bolest nestaje u zapadnom svijetu i sve je manje kirurga koji znaju operirati čir. Suprotno rečenome, ni jedna grana alternativne medicine nije promijenila vlastite postupke protiv čira nego je ostala na razini početnih pretpostavki (stoljetnih ili tisućljetnih!). Ovo je prava i ključna razlika između znanosti i pseudoznanosti.

Koje mjesto pridajete akupunkturi?

Postoji određena slaba evidencija da akupunktura djeluje nešto bolje od placebo ne-akupunkture u primjeni protiv bolova. Još je potrebno razjasniti zašto akupunktura primjenjivana na klasične točke funkcionira kao i ona primijenjena na bilo koje točke. Samo u prvom slučaju, između ostaloga, aktiviraju se moždana područja (dokumentirano funkcionalnom magnetskom rezonancom), dok u drugom ne. Nadalje je poznato da mogu postojati razlike u različitim vrstama placeba čak i u kirurškom području.

Vi ste član CICAP-a. Možete li našim čitateljima objasniti značenje imena i djelatnost ove institucije?

CICAP je akronim za "Comitato Italiano per il Controllo delle Affermazioni sul Paranormale" ("Talijanski odbor za provjeru paranormalnih izvješća"). Neprofitabilna i apolitična organizacija CICAP broji među svojim članovima nobelovce, blistave kemičare, fizičare, astrofizičare, farmakologe, genetičare, novinare. CICAP favorizira otvorenu i kritičku kulturu, racionalnu i znanstvenu metodu u analizi problema i fenomena. CICAP je povezan sa društvima sličnih ciljeva prisutnima u osamdesetak zemalja cijeloga svijeta. Ja sam jedan od
24 tehničko-znanstvenih konzultanta za medicinsko područje.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s