Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
Umjesto morskoga pijeska?
 
Princ Perzije: Pijesak vremena

Piše: Marijana Jakovljević
 

Kako bi film učinili što zanimljivijim i atraktivnijim, stvorili veliki hit koji će privući mlade, koji su i najbrojnija kino-publika, te ostvarili što veću zaradu, filmaši, osobito ame-rički producenti, posežu i za popularnim videoigricama. Posebno je poznat producent Jerry Bruckheimer koji gotovo ni iz čega, u smislu fabule, stvori blockbustere. Prisjetimo se samo njegova serijala "Pirati s Kariba", stvorenoga na temelju Disneyeva zabavnoga parka. U takvim filmovima velika i skupa produkcija zasjeni umjet-nički dio, pa se čak i redatelj navodi nakon producenta u smislu autorstva nad filmom. Sve blješti od sjajno napravljenih vizualnih efekata, brze akcije, raskošnih scena, bogatih scenografija i kostimografija. I glumci su čak u drugom planu.

Tako je sada, kako ga najavljuju, na kinoprogramu film Jerryja Bruckheimera "Princ Perzije: Pijesak vremena", akcijska pustolovina nastala na temelju još 1989. godine stvorene istoimene videoigrice s puno nivoa i nastavaka. Autor joj je Jordan Mechner. Međutim, mlađi tinejdžeri, koji su godinama uživali u toj dinamičnoj igrici, ostali su prilično razočarani jer od očekivanja da će se poznata im priča naći na velikome ekranu, ostalo je vrlo malo. Scenaristi su uzeli samo pojedine motive i složili novu fabulu koju lakše prihvaćaju oni koji nisu vezani za videoigru.

Što se dogodilo? Nastala je pustolovina koja nas vraća u šesto stoljeće, u veliko Perzijsko Carstvo, a snimljena je u Maroku, u prostranim pješčanim pustinjama, i u studiju u Engleskoj. Čak po stanovitim motivima aludira na aktualnu političku situaciju između Amerike i Bliskog Istoka. Glavna uloga je povjerena Jakeu Gyllenhaalu, koji se jako potrudio ostvariti iznimno dobru fizičku kondiciju, jer mu je to prvi akcijski film. Dobar je, ali je ipak bolji u dramama. Glavna ženska uloga pripala je mladoj Gemmi Arterton, koju možemo vidjeti u kinima i u antičkom spektaklu "Sudar titana 3D". I ona je solidna, ali ništa više od toga. I ostali su glumci solidni, a istaknuti možemo Alfreda Molinu, koji svome liku daje značajnu dozu duhovitosti, ali i suvremenosti. Tu je i skupina hrabrih kaskadera.

U stilu maštovitih i mističnih priča iz perzijske književnosti, stvoren je lik Dastana, siromašnog siročeta, dječaka kojega su zbog velikodušnosti i hrabrosti bogovi i sudbina odredili da postane Princ Perzije. Posvojio ga je dobri car Sharaman i odrastao je ravnopravno uz dvojicu njegovih sinova. Nakon spletki i nepravednih optužbi, kako bi se opravdao, Dastan odlazi u pohod na grad Alamut. Ondje pronalazi drevni bodež zvan Pijesak vremena, kojim se može vratiti u prošlost i promijeniti povijest, te upoznaje princezu Taminu. Njih dvoje učine sve da bodež zaštite od pohlepnih ljudi, a ljubav se počne rađati. Ipak, mnoge bitke, dok se ne dođe do pravde i istine, bivaju neminovne...

Film ima sve značajke spektakla, čak previše akcije i vizualnih efekata, mnogih stvorenih računalno. Glazba Harryja Gregson-Williamsa je dinamična i tematski vrlo prikladna, uz završnu pjesmu "I Remain" Alanis Morissette. Stoga, za kratku ljetnu zabavu film je dobar. "Pijesak vremena" zamijenit će, nažalost, mnogima morski pijesak zbog nemogućnosti odlaska na ljetovanje na neku od lijepih pješčanih plaža, ali ne će biti "bacanje pijeska u oči".

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s