Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Ritam mladosti
 

Uređuju: Vladimir Zrinjski i Ivana Žugec
 

To sam ja: Maja Toma

Plemenitost plesnih pokreta

Maja Toma rođena je 14. svibnja 1991. u Varaždinu, a sa svojom obitelji živi u Grani pokraj Novog Marofa. Ove je godine završila Gospodarsku školu i trenutno je suočena s jednom od životnih prekretnica, jer mora odlučiti koji će fakultet upisati. Ono po čemu je posebna to su njezine izvanredne plesne sposobnosti, zahvaljujući kojima je već sad ostvarila brojne uspjehe na tom polju. Plemenitost i elegancija pokreta za nju je jedna od najljepših ljudskih aktivnosti, a za sebe kaže da je jednostavna i uporna osoba, koja se potpuno posvećuje onome što radi.

Upoznaj nas sa svojim plesnim počecima...

Mogu reći da plešem otkad znam za sebe. Još u prvom razredu osnovne škole moja je učiteljica u meni otkrila plesački talent, a prvi koraci nisu mi bili vezani uz sportski ples, već uz mažoretkinje. Paralelno sam upisala i ritmiku te se bavila twirlingom. Sudjelovala sam na državnim natjecanjima u grupnoj i pojedinačnoj konkurenciji, ali budući da nije postojao klub niti stručni voditelji, nego je skupina djelovala u sklopu osnovne škole, rezultati nisu mogli bili vrhunski. Pravi ples za mene je počeo kada sam krenula u srednju školu. Tada sam se upisala u plesnu školu ´Harmony´, najuspješniji klub u Hrvatskoj u sportskom plesu. Nakon pola godine treniranja, krenula sam na natjecanja.

Što ples za tebe predstavlja? Što je u njemu toliko posebno da si mu posvetila veći dio života? Koji ti je ples najdraži?

Svrha sportskog plesa je da dvoje, partner i partnerica, izgledaju kao jedno. Oni skladnošću ruku i nogu te elegancijom pokreta nastoje dočarati karakter svakog plesa. Zato ples s razlogom nosi titulu "najljepšega dvoranskog sporta". Za mene je ples dio života i ne mogu sebe zamisliti bez njega. Omiljeni mi je latinoamerički ples rumba, ali i standardni engleski valcer, iako mi je svaki ples posebno drag i lijep na svoj način.

Iza sebe imaš mnogo nastupa i priznanja. Kakav je osjećaj stati pred publiku i suce?

Istina, osvojila sam mnogo medalja i sudjelovala na inozemnim natjecanjima. Svakako jedno od najdražih natjecanja bilo mi je ono održano u Sarajevu prošle godine, kao i osvojeno prvo mjesto u Banjoj Luci. Također, posebno mi je upečatljivo bilo i državno prvenstvo u latinu održano ove godine u Osijeku, jer stati uz bok najboljih hrvatskih, ali i svjetskih plesača jest poseban doživljaj. Svaki je plesač najzadovoljniji kada publika osjeti njegovu energiju i oduševljeno plješće.

Zahtijeva li bavljenje plesom puno odricanja? Kako uspijevaš uskladiti sve obveze? Kako izgledaju treninzi?

U Hrvatskoj se ples počeo razvijati prije 10-tak godina, a intenzivnije prije 3-4 godine. Zahvaljujući televizijskom showu "Ples sa zvijezdama" porasla je popularnost tog sporta, no neki ljudi još uvijek ne znaju da je za to potrebna velika fizička pripremljenost, kao i kod svakog sporta. To uključuje svakodnevno višesatno treniranje (streching, plesanje, kondicijski trening), ali i veliku financijsku potporu, jer se plesači u potpunosti sami financiraju. Još jedna specifičnost ovog sporta je u tome da se odvija u paru, stoga partner i partnerica moraju uskladiti svoje obveze kako bi zajednički mogli odlaziti na treninge, a ponekad je to vrlo teško. Ponekad mi je bilo teško uskladiti obaveze i morala sam, primjerice, žrtvovati druženja s vršnjacima. No, nije mi žao i zadovoljna sam onime što sam postigla. Najesen u Zagrebu planiram studirati i ondje nastaviti plesati.

Planiraš li svoju budućnost i karijeru na plesu kao struci?

U plesu nema granica, svatko ih postavlja sam sebi. Tko želi postići više, može to učiniti, ali samo dugotrajnim i upornim radom. U plesu se vidim sigurno još sljedećih desetak godina. Cilj mi je prvenstveno završiti fakultet, a potom se zaposliti jer u Hrvatskoj je nemoguće živjeti samo od plesa, osim ako imate vlastitu plesnu školu ili ste sudac i trener.

Imaš li kakvu poruku za naše čitatelje?

Htjela bih poručiti svim mladim ljudima da budu ustrajni, slijede svoje snove i pokušaju ih ostvariti, da se bave nekim hobijem ili sportom. Ako izaberu baš ples, sigurno neće pogriješiti.

Sa svih strana

SPLIT :: Uz multimedijalne, dramsko-scenske i zabavne sadržaje, u srijedu, 16. lipnja, održan je redoviti mjesečni susret mladih iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Tema je bila posebno zanimljiva: "Ljeto – odmor od Boga?", a gost večeri bio je povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Domagoj Matošević.

SARAJEVO :: U glavnom gradu BiH održat će se od 3. do 5. rujna ove godine ekumenski susret mladih iz cijele regije. Organizator je zajednica Taizé, a mladi će se okupiti na poziv nadbiskupa i metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića te pravoslavnog mitropolita Nikolaja. Očekuje se dolazak više od tri tisuće mladih iz nekoliko europskih zemalja.

MADRID :: I dok mladi odbrojavaju mjesece do novoga Svjetskog dana, koji će se u španjolskoj prijestolnici održati sljedeće godine, predstavljena je himna toga velikog susreta. Skladao ju je Enrique Castro Vásquez, španjolski svećenik i liturgičar, a autor riječi je César Franco, pomoćni madridski biskup. Himna će službeno biti predstavljena 9. studenog 2010., na blagdan Gospe od Almudena, a njezina je tema glavno geslo susreta: "Ukorijenjeni i nazidani u Isusu Kristu, čvrsti u vjeri".

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s