Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
U povodu
 
ŽUPA U KOPRIVNICI POD ZAGOVOROM SVJETSKI POZNATE BLAŽENICE
 
Majka Tereza prvu crkvu dobila u Hrvatskoj

Piše: Benjamin Horvat
 

Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Terezu blaženom u listopadu 2003. godine, a dva mjeseca prije, krajem kolovoza, blagopokojni varaždinski biskup Marko Culej osnovao je u Koprivnici novu župu posvećenu upravo toj svjetski poznatoj blaženici. Tako je Katolička crkva, vrlo vjerojatno, dobila prvu župu posvećenoj blaženoj Majci Terezi upravo u Hrvatskoj, u Koprivnici.

Nedugo nakon osnivanja župe, i imenovanja prvog župnika svećenika Nenada Piskača, započelo se gradnjom crkve čiji je kamen temeljac ugradio nasljednik biskupa Culeja, varaždinski biskup Josip Mrzljak.

U veljači prošle godine biskup Mrzljak je svečano blago-slovio novu crkvu koja je jednostavnom i dojmljivom arhitekturom uljepšala podravski grad i omogućila vjer-nicima nove koprivničke župe da se utječu zagovoru i budu pod nebeskom zaštitnikom blažene Majke Tereze.

Crkva u svom glavnom dijelu ima kružni oblik kao slikoviti simbol života blažene Majke Tereze. Simbol označava svetu euharistiju iz koje je blaženica crpila snagu za misijsko djelo ljubavi kao i molitvu krunice koja je uvijek bila u njezinome srcu. Također to je znak jednostavnosti i molitve koju je živjela blažena Majka Tereza. Osobito u takvom obliku crkva omogućuje u liturgiji što bliži pristup vjernika do oltara što je i naglasak Drugoga vatikanskog koncila o obnovi liturgije, objasnio je župnik Nenad Piskač na internetskoj stranici spomenute župe.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s