Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
TISUĆE SVEĆENIKA U VATIKANU ZAJEDNO S PAPOM
ZAKLJUČILO NJIMA POSVEĆENU GODINU
 
Svečani završetak Svećeničke godine

Piše: Benjamin Horvat
 

Poslužiti se čovjekom, unatoč njegovim slabostima, kako bi se svim ljudima, u svako doba, Bog učinio prisutnim; u tome je veličina svećeništva – misao je pape Benedikta XVI., koju je stavio u središte euharistijskoga slavlja kojim je u petak 11. lipnja završila Svećenička godina.

Na Trgu svetog Petra, koji je bio ispunjen s više od 15.000 svećenika, koncele-branata iz 97 nacija, Papa se osvrnuo na glavne točke svećeničkoga poziva, ponov-no se zadržavši, riječima punim poniz-nosti, na rani koju je prouzročila pedofilija unutar Crkve. Uporno molimo oprost od Boga i od osoba koje su obuhvaćene tim problemom, kako se takve zloporabe ne bi više nikada događale, kazao je Benedikt XVI.

Osvrnuvši se na Svećeničku godinu, Papa je rekao da je cilj bio obnoviti radost zbog toga što nam je Bog tako blizu, i zahvalnost zbog toga što se on pouzdaje u našu slabost. Osim toga, željeli smo ponovno pokazati mladima da taj poziv, to zajedništvo službe za Boga i s Bogom, postoji; štoviše, da Bog očekuje naš pristanak.

Papa je dodao da je Svećenička godina, koja je trebala biti obilježena radošću zbog sakramenta svećeničkog reda, bila obilježena grijesima svećenika, posebno zbog zlostavljanja malenih. Ono što se dogodilo smatramo zadaćom pročišćenja koje nas prati prema budućnosti, rekao je Papa i zamolio oprost od Boga i od osoba koje su pogođene pedofilijom.

Crkva ne može živjeti bez dara svećeništva

Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Federico Lombardi osvrnuo se u komentaru za informativni tjednik Vatikanskoga televizijskog centra "Octava Dies" na završenu Svećeničku godinu. Završetak Svećeničke godine bilo je pravo slavlje svećenika iz cijeloga svijeta s Papom. Desetak tisuća svećenika koji su došli u Rim predstavljaju brojne druge koji dijele iste osjećaje. Bilo je to slavlje u vjeri i molitvi, primijetio je otac Lombardi.

Papa je bio vrlo jasan kada nas je pozvao na prepoznavanje svećeništva, ne kao dužnosti, ljudskoga zanimanja, nego kao dara Boga koji se odvažno pouzdaje u ljude, kako bi govorili njegove riječi praštanja i učinili ga prisutnim u svijetu njegovim Tijelom i Krvlju. Papa je primijetio da su sramotna seksualna zlostavljanja koja su počinili svećenici još više istaknula da se Božji dar skriva u glinenim posudama, kako kaže sveti Pavao, te ga stoga treba i priznati darom, a ne ljudskom slavom, i treba ga prihvatiti ponizno i hrabro, te odgovorno čuvati, tražeći zaštitu od Gospodina, kako ne bi bio nagrđen grijehom, i kako se ovakve zloporabe ne bi više nikada dogodile.

Crkva ne može živjeti bez dara svećeništva. Treba ga tražiti od Boga, snažno i ustrajno, rekao je Lombardi, te na koncu dodao kako nas u tome treba i dalje pratiti slika večernjega klanjanja svećenika na Trgu svetoga Petra.

Najljepši dar su svećenička zvanja

U Hrvatskoj se također zaključuje Sveće-nička godina, a najljepši završetak i govor o svećeništvu su svećenička ređenja. Ova godina zasigurno će biti posebno upam-ćena u Varaždinskoj biskupiji, gdje je u nedjelju 6. lipnja varaždinski biskup Josip Mrzljak zaredio čak jedanaestoricu novih svećenika. Tijekom prošlog mjeseca isti broj novih svećenika zaredio je i zagre-bački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zagrebačkoj prvostolnici.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s