Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
VELIKI ISKORAK FRANJEVAČKIH SVJETOVNJAKA
 
Franjevački svjetovni red za očuvanje okoliša i prava radnika

Piše: Benjamin Horvat
 

Franjevački svjetovni red u lipnju se čak dva puta javno oglasio priopćenjem, a taj istup u javnosti nije ostao samo u crkvenim zidovima, već se probio i u svjetovne medije i društvo u cijelosti. Franjevački svjetovnjaci prekinuli su zid šutnje, koji prečesto obilježava crkvene organizacije, i javno se oglasili zbog oživljavanja projekta Družba Adria i zbog prikupljanja potpisa za referendum o pravima radnika, odnosno Zakona o radu.

"Zgroženi smo najavom ponovnog oživlja-vanja projekta Družba Adria i potpuno neargumentiranim izjavama predsjednice Vlade Republike Hrvatske o navodnom rje-šenju svih ekoloških problema povezanih s ovim projektom", ističe se u priopćenju za medije koje je uputio Franjevački svje-tovni red (FSR), a koje je potpisao nacio-nalni ministar FSR-a Mato Batorović.

U priopćenju se izražava zabrinutost zbog aktualizacije štetnog projekta kojim bi se ruska nafta izvozila preko naftnog termi-nala u Omišlju. "Iako je od posljednjih ozbiljnijih pokušaja ostvarenja toga pro-jekta prošlo više od pet godina, mi taj projekt nismo zaboravili te ga i dalje smatramo neprihvatljivim", stoji u priopćenju. Dodaje se da projekt Družba Adria nije zadovoljio na procjeni Studije utjecaja na okoliš i izražava čuđenje zbog toga što hrvatska Vlada i dalje ne odustaje od tog projekta.

"Utvrđeno je da bi njegovo ostvarenje na mnoge načine Hrvatsku izložilo velikim rizicima koji bi ugrozili i okoliš i gospodarske djelatnosti usko povezane s čistim okolišem kao i cjelokupni život na krškim područjima i na Jadranu. Pitamo se stoga tko se onda može usuditi zagovarati ruske interese od kojih bi Hrvatska (ili JANAF?) zaradila svega 20 do 100 milijuna dolara? Pitamo se također, što se to u međuvremenu dogodilo da je gospođa Kosor od velike protivnice projekta Družba Adria, tijekom predsjedničke kampanje 2004., postala njegovom velikom zagovornicom?", dodaje se u priopćenju.

FSR upozorava na nedavni događaj u Meksičkom zaljevu, koji bi trebao biti dovoljno snažna opomena o besmislenosti trke za profitima koji su neusporedivi s eventualnom gospodar-skom štetom.

"Konačno, sve da je i navodno izmijenjeni projekt Družba Adria bitno drukčiji od onoga za koji je rađena Studija utjecaja na okoliš, u što ne vjerujemo, smatramo da se za projekt mora izraditi nova Studija utjecaja na okoliš i o tome provesti široka i transparentna javna rasprava, i to ćemo i tražiti. U tom smislu, suluda je i nedopustiva namjera, o kojoj doznajemo iz medija, da projekt profunkcionira već krajem ove godine", ističe FSR i dodaje da vlast u Hrvatskoj ne smije prihvatiti i staviti u funkciju projekt koji su stručnjaci ocijenili štetnim i nepovoljnim za Hrvatsku i koji bi u slučaju realizacije imao dalekosežne opasne posljedice za zdravlje ljudi i za prirodna bogatstva.

Franjevački svjetovni red reagirao je i na prikupljanje potpisa za referendum o Zakonu o radu. U priopćenju je istaknuto kako je pravo na rad jedno od osnovnih ljudskih prava, stoga Franjevački svjetovni red podržava poziv sindikata da se održi referendum o pitanju izmjena Zakona o radu. "Prvi korak mora poduzeti Vlada i istražiti jesu li nešto propustili učiniti prije poduzimanja ovakvih neprihvatljivih mjera. Smatramo da javnost treba biti upoznata s detaljima prijedloga izmjena Zakona o radu i odlučiti je li to sve na stvarnu dobrobit čovjeka. Bilo bi opasno donijeti odluke koje će dugoročno ugroziti prava radnika pa je potrebno omogućiti potpuniju informaciju koja bi vodila pravednom rješenju", stoji u priopćenju.

FSR, poučen dosadašnjim iskustvom da se rješenja problema traže pritiskom i na štetu malog čovjeka, radnika, smatra da se nijedno pitanje ne može rješavati na brzinu i, u pravilu, nedovoljno razjašnjenim odlukama. Na taj se način želi rješavati i tekuća ekonomska kriza (ili prikazati kao rješenje) nauštrb radničkih prava, kao što je primjerice oduzimanje slobodne nedjelje. Sve u korist krupnog kapitala, iako je kriza sama izazvana nekontroliranom željom za profitom i nepovjerenjem između različitih slojeva društva stvorenim upravo fenomenima (neo)liberalnog kapitalizma.

U priopćenju se nadalje ističe vrijednost odmora. "Čovjeku je naravna redovita izmjena rada i odmora čime se i jedno i drugo potvrđuje i obogaćuje čovjeka. Nove vrijednosti u društvu mogu se ostvariti samo uz kvalitetno osmišljen i pravilno vrednovan rad. Ukidanjem granica između rada i odmora šteti se obiteljskom životu čovjeka što snižava njegovo dostojanstvo i stavlja ga u položaj podložan ucjenama oko osnovnih egzistencijalnih pitanja. Rad je trajna vrijednost o kojoj ovisi prosperitet obitelji, zajednice i države i zato ga je potrebno prikladno poštivati i zaštititi od izvrtanja njegove svrhe u samo ono što bezuvjetno donosi profit, koji je uvijek pojedinačna, a ne zajednička dobit", naglasili su franjevački svjetovnjaci.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s