Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Fotopis s hodočašća
 
Zaljev svetaca - Grad mučenika - Grad Majke Terezije

Priredio: Teo Miles
 

1. dan
nedjelja, 10. listopada
Polazak iz Zagreba ispred crkve sv. Antuna.

Najavljivano i pomno pripremano Veritaso-vo hodočašće u Crnu Goru, Albaniju i Ma-kedoniju; putem svetaca Bokokotorskoga zaljeva, mučenika komunističkog terora u Albaniji, slavenskih apostola u Ohridu i napose povodom stote obljetnice rođenja bl. Terezije iz Kalkute (Skoplja), ostvareno je protekloga listopada. Šezdeset hodo-časnika iz cijele Hrvatske, te Austrije i Australije, krenulo je u nedjelju 10., mje-seca 10., godine Gospodnje 2010., u de-set sati navečer. Ova lijepa koincidencija brojeva najavila je već kako će ishod i ocjena hodočašća biti čista desetka. I bi tako!

2. i 3. dan
ponedjeljak i utorak
11. i 12. listopada
Zaljev svetaca.

Raspoloženje hodočasnika uvijek su izno-va dodatno podizali domaći župnici koji su nas ozarena lica i s golemom ljubaznošću dočekivali. Zahvaljujemo ponajprije kotor-skom biskupu, mons Iliji Janjiću, koji nas je dočekao u prekrasnoj katedrali, slavio s nama svetu misu, a nakon toga nam, u svome dvoru, ponudio čašicu okrepe. Uis-tinu srdačna gesta ljubavi i dobrodošlice.

Hvala don Benjaminu u Herceg Novom, don Srećku u Perastu, don Anti u Dobroti, don Dejanu u Donjoj Lastvi, don Filipu u Budvi i fra Mariju u Kotoru. Posebnu zahvalu zaslužuje koordinator i tumač mjesta Bokokotorskoga zaljeva, preč. Pavao Medač, biskupski kancelar.

4. dan
srijeda, 13. listopada
Albanija. Posjet Skadru.

Ulazak u Albaniju svima je prizvao u sjećanje ona teška vremena stradanja vjernika u vrijeme bezbožnoga režima diktatora Envera Hodže. Posljedice su još vidljive. Velebna katedrala u Skadru, koja je za vrijeme komunizma bila pretvorena u sportsku dvoranu, odjekivala je našom molitvom i vapajima: "Oslobodi nas, Gospodine!" Osobito je snažno bilo svje-dočanstvo p. Lazara, koji je 26 godina odrobijao u Hodžinim zatvorima. Drhtavim glasom i suznih očiju, prisjećao se vreme-na kada je u Albaniji vjera bila prognana do te mjere da je bilo za-branjeno i izgovaranje riječi "Bog". Hvala p. Lazaru!

5. dan
četvrtak, 14. listopada
Na ohridskite izvori!

Uz milozvučne i melankolične taktove poznatih nam makedonskih pjesama stigosmo u Ohrid. Ovaj lijepi i skladni makedonski gradić na obali Ohridskoga jezera sve više pretendira postati simbol makedonskoga identiteta i nacionalnoga ponosa. Danas osobito čuva uspomenu na svetog Nauma i sv. Klimenta - učenike svetih Ćirila i Metoda. U Ohridu kao duhovnom središtu balkanskih Slavena podignuto je tada i kasnije više znamenitih crkava, a danas ih navodno ima točno 365, po čemu je ovaj grad prozvan "Balkanski Jeruzalem".

6. dan
petak, 15. listopada
U Spomen-kući bl. Majke Terezije u Skoplju.

Zadnja postaja našega hodočašća je Skoplje, make-donska metropola i rodni grad bl. Terezije (Agnes Gonxha Bojaxhiu). Posjetili smo Spomen-kuću Majke Terezije, koju je dala sagraditi makedonska Vlada na mjestu gdje je prije razornoga potresa iz 1963. bila katolička katedrala, a sasvim blizu mjesta gdje je rodna kuća blaženice. Spoj modernog i tadicionalnog izuzetno je skladno i dopadljivo povezan u jedinstvenu cjelinu i nudi puno sadržaja iz života bl. Terezije. Hodočasnici su se ovdje upoznali s blaženicom, u kapelici na gornjem katu se pomolili, a zatim nastavili razgledavanje grada.

U popodnevnim satima krenuli smo natrag prema Zagrebu.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s