Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Kamen po kamen
 
Najkraljevskiji položaj

Piše: Nikola Kuzmičić
 
Kraljevstvo pravde, ljubavi i mira

U kratkom odlomku iz evanđelja po Luki, koji sluša-mo o blagdanu Krista Kralja, prisutan je sav dinami-zam Isusove tjelesne prisutnosti među ljudima i nači-na njegova propovijedanja.

Upada nam u oči da svi Isusa pozivaju da sebi i dru-gima omogući spasenje. Nije li spasenje ono za čime svi mi težimo? Podruguju se glavari s narodom, provociraju vojnici, pogrđuju ga supatnici – Čulo se, Kralju, da si druge spasio. De, spasi sebe i nas ako si Krist Božji Izabranik.

Isus šuti. Njima ništa ne odgovara. Ne zato jer nema odgovora, nego zato jer je pitanje krivo postavljeno. Traži se čudo, traži se senzacija, traži se vlastita korist. A Krist nije došao zato na ovaj svijet.

Isus progovara tek nakon što jedan od obješenih zločinaca pokaže da razumije, da djeluje i vjeruje. Njemu se Isus obraća obećanjem koje je nemoguće bez vjere prihvatiti. Bit ćeš sa mnom u raju. Prije toga ćeš umrijeti na križu. Od te smrti nećeš biti spašen, ali si spašen od vječne smrti.

Koliko nas se žalosti jer ne čuje Božji odgovor na naše prošnje. Ne samo na one koji provociraju, nego i na one koji iskreno traže spasenje od muke. A rješenje je nadohvat ruke. Prepoznaje se u poruci Evanđelja. Tražite najprije Kraljevstvo Nebesko i pravdu njegovu, a sve ostalo će vam se nadodati. Ma koliko to zvučalo čudno, obješeni zločinac ima mjesta s Kristom u raju.

Krist je otišao i za nas pribaviti mjesto u raju. I dospjet ćemo do njega ako prepoznamo da se u raj ne dolazi brigom za sebe, nego svjedočenjem vjere djelotvornom ljubavlju punom nade.

Mesijanska ideja, koja je klijala u izabranom narodu, nadala se da će u punini vremena doći Onaj koji će biti vrhovni Kralj, Prorok i Svećenik. I što su manje bili slobodni, to su jače vjerovali kako će Kralj koji ima doći zapravo donijeti sreću i blagostanje izabranom narodu i učiniti ga predvodnikom svega svijeta. Očekivali su kralja koji će obnoviti i povećati Davidovo kraljevstvo. Očekivali su silnika, vojskovođu kojemu je na plećima vlast. Očekivali su onoga koji će biti sudac narodima.

A rodilo se dijete u štali.

Isus, od načina rođenja pa do šutnje na križu, pokazuje da je njegov dolazak na ovaj svijet imao drugačiju nakanu. Bog želi spasenje svakoga čovjeka. Krist naviješta kraljevstvo pravde, ljubavi i mira. Duh nas potiče da budemo sluge jedni drugima.

Lako je povjerovati u onoga koji čini čudesa, kojemu se nebo i zemlja pokoravaju.

Teško je povjerovati u raspetoga koji na križu umire i šuti. A naš Krist Kralj je upravo na križu u najkraljevskijem položaju. Ako ne shvatimo činjenicu raspetoga Kralja, može se i nama dogoditi da ne prepoznamo trenutak spasenja. Može nam se dogoditi da pomislimo kako smo dobročinitelji jer se rješavamo bogohulnika ili duhoviti dok se rugamo dobroćudnom cirkusantu.

Ono što je zbunilo izabrani narod u Starome savezu, može zbuniti i nas, izabrani narod Božji – Crkvu Kristovu. I nama se može dogoditi da danas, razmišljajući o Kristu Kralju, mislimo na svevladara koji mišicom silnom upravlja cijelim svemirom, spreman suditi o svom drugom slavnom dolasku. Zato nas prava vjera i opet vraća na Kristov najkraljevskiji položaj. Izmireni smo s Bogom krvlju križa Kristova. Naš kralj je onaj koji se dragovoljno predao u smrt. Onaj isti koji je rekao, ako želimo ići za njim, da svakodnevno s ljubavlju prihvaćamo svoj križ.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s