Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
Bosanska prepečenica

Piše: Marijan Križić
 
Osvrt na održane opće izbore u BiH

Nedavni održani opći izbori u BiH do kraja su razotkrili puzajuću unitarizaciju Federacije BiH, koja se vješto provodi pod plaštem Daytonskoga sporazuma. Kao što je poznato, zahva-ljujući bošnjačkim glasovima, kandidat SDP-a Željko Komšić uvjerljivo je pobijedio ostale hrvatske konkurente za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva. O kakvim je razmjerima "plebiscitarnog" izigravanja i ugrožavanja prava na izbor hrvatkoga predstavnika riječ potvrđuje i procjena da bi na temelju broja glasova koje su dobili hrvatski kandidati (uključujući i Komšića) broj Hrvata u BiH bio oko 1,5 milijuna, što dakako ni približno ne odgovara činjenicama.

Preglasavanjem jednoga naroda ruši se sama ideja države koja se temelji na konstitutiv-nosti triju naroda. Prvi na udaru, našli su se najmalobrojniji Hrvati. Međutim, čini se da je ovo tek početak unitarizacije zemlje. Naime, iako su Daytonskim sporazumom Srbi u BiH nagrađeni entitetom koji se prostire na 49 posto teritorija države, BiH je nakon ovoga rata prvi put izašla s apsolutnom bošnjačkom većinom. To u perspektivi može značiti da i Srbi u BiH mogu očekivati da će i njima većinski narod birati predstavnike, što se i na ovim izborima umalo i dogodilo.

Kako je Lagumdžijin SDP rasadnik ideje i kadrova kojima se malobrojnijim narodima nameću predstavnici, mogli bismo se složiti da je ujedno i najodgovorniji za mogući raspad BiH. Prof. Mirjana Kasapović oštro i kirurški precizno dijagnosticira: "Bosanski unitarizam Lagumdžijinih socijaldemokrata u političkoj se praksi očituje kao najpretvorniji oblik bošnjačkog naciona-lizma, upravo onako kako se jugoslavenski unitarizam pokazao kao oblik srpskog nacionaliz-ma. I Milošević se uvijek predstavljao kao jugoslavenski patriot, a ne kao srpski nacionalist".

Da je situacija u BiH vrlo ozbiljna, potvrđuje i velika pozornost kojom Sjedinjene Države prate događaje u toj zemlji. Stoga su SAD ustrojile snažnu diplomatsku postavu predvođenu američkim veleposlanikom u BiH Patrickom Moonom. Cjelovita BiH, koja je očito jedno od polazišta američke politike, nije moguća ako se ne zaštite svi njezini konstitutivni narodi. U tom smislu ohrabrujuće je američko razumijevanje zbog nezadovoljstva Hrvata izborom Komšića. Istodobno, i upravo stoga, Amerika nema nimalo razumijevanja za bilo kakve pokušaje srpske strane koji bi išli u smjeru izdvajanja iz BiH. Naime, upravo osiguravanjem stvarne konstitutivnosti i suverenosti njezinih naroda jamči se i njezina cjelovitost.

Ako u svakom zlu ima i nečeg dobra, onda upravo takva politika bošnjačke majorizacije rađa sve snažnijim jedinstvom Hrvata u BiH. Dragan Čović, koji se zahvaljujući potpori većine Hrvata u BiH, nametnuo kao vodeći političar, pozivanjem na suradnju s ostalim čelicima hrvatskih stranaka u BiH, pokazuje i potrebnu političku mudrost. Nedavni susret Čovića s američkim veleposlanikom u BiH, potvrđuje da su Sjedinjene Države prepoznale partnera iz redova hrvatskog naroda, koji može snažno pridonijeti stabilizaciji prilika u BiH, posebice u svjetlu predstojećih ustavnih promjena.

Projekt suživota triju konstitutivnih naroda u BiH moguć je uistinu jedino ako se ova zemlja uredi na način kojim će svakom njegovom narodu, pa tako i hrvatskom, biti zajamčena istinska ravnopravnost na državnoj razini, kao i takvo ustrojstvo u kojemu će se osigurati njegova opstojnost na teritoriju na kojemu obitava. Suživot triju naroda i vjera u BiH ujedno je i tekst projekta multikulturalnosti, čija se budućnost, evo i s najviših razina propituje i u sudaru sa surovom stvarnošću, sve više dovodi u pitanje.

Katolička crkva u BiH ne prestaje pozivati sve političke i duhovne čimbenike u svijetu da zaštite opstanak hrvatskih katolika u toj zemlji, bez čijeg je duhovne i kulturne sastavice nezamisliva budućnost ove zemlje.

Svoju prepoznatljivu, da ne kažemo i povijesnu brigu o budućnosti katolika Hrvata u BiH, Benedikt XVI. potvrdio je i prigodom nedavnoga posjeta Ive Josipovića Svetoj Stolici. Hrvatski predsjednik tom je prigodom rekao: "I Vatikan i Hrvatska žele da se odnosi u BiH urede na načelima ravnopravnosti svih triju naroda i poštovanju prava i slobode svakog pojedinca. Obje strane smatraju važnim opstanak Hrvata u BiH i važno je da hrvatska politika doprinese tome cilju".

Hrvatski doprinos opstanku i budućnosti hrvatskoga naroda u BiH nije međutim samo moralna obveza nego i obveza temeljena na hrvatskom ustavu, ali i Washingtonskom i Day-tonskom mirovnom sporazumu.

S obzirom na iznimno dugačku granicu koja nas spaja s ovom zemljom, budućnost Hrvata u BiH, ujedno je i prvorazredno strateško pitanje, o kojemu ovisi i budućnost Hrvatske, a time i ovog dijela Sjeveroatlantskog saveza.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s