Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Ritam mladosti
 

Uređuju: Vladimir Zrinjski i Ivana Žugec
 

Pod povećalom

Kako djeluju Uredi za pastoral mladih u hrvatskim biskupijama?

"Susret sa živim Isusom mlade potiče na djelovanje"

Veritas vam je u ovom broju odlučio pred-staviti neke od Ureda za pastoral mladih u hrvatskim biskupijama, način i organizaciju njihovog rada, projekte i aktivnosti kojima se trenutno bave i one koje su im u planu.

Stoga smo odlučili kontaktirati sve bisku-pijske povjerenike za mlade i postaviti im nekoliko pitanja vezanih za rad s mladima. Iako nam do zaključenja ovog broja nisu pristigli svi odgovori, prostorom smo iona-ko ograničeni, stoga ćemo vam ostale bis-kupije nastojati približiti u idućim mjeseci-ma.

Ovaj put odgovarali su nam vlč. Domagoj Matošević iz Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Damjan Koren iz Varaždinske biskupije te vlč. Ivica Damjanović iz Srijemske biskupije.

1. Opišite nam ukratko rad s mladima u vašoj biskupiji. Kako je organiziran, koje su glavne aktivnosti i područja djelovanja, čime ste posebno zadovoljni, a gdje vidite najviše prostora za napredak itd.?

Zagrebačka: Prije svega, zadatak je našega Ureda koordinirati i podupirati rad s mladima na području cijele naše nadbiskupije. Stoga kao povjerenik često obilazim brojne župe u kojima se susrećem s mladima, držim kateheze i molitve, a nerijetko i duhovne obnove. No, naše Povjerenstvo također organizira brojne programe za mlade na nadbiskupijskoj razini, kao što su godišnje hodočašće mladih u Mariju Bistricu, molitveno-duhovni programi u korizmi i došašću, susreti i molitve... Na početku školske godine pripremamo susret nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s maturantima grada Zagreba, a nakon toga se maturanti i srednjoškolci nastavljaju okupljati na mjesečnim vjeronaučno-molitvenim susretima. Osobito koristan projekt je tzv. "animatorsko ljeto" koje se priređuje u Kući Sv. Martina na Malom Lošinju, gdje dolaze mladi iz različitih župa na tjednu duhovnu obnovu koja im pomaže da se još više angažiraju u svojim župama i povežu s našim Uredom. Ured daje organizacijsku podršku mladima za odlazak na hodočašće povjerenja na zemlji, susrete hrvatske katoliče mladeži, svjetske dane mladih s Papom... Sigurno je da još moramo poraditi na decentralizaciji, odnosno pomoći da se pastoral mladih razvija i raste i izvan grada Zagreba, u drugim većim središtima naše Nadbiskupije koja se proteže od Krapine do Karlovca.

Varaždinska: Rad s mladima na biskupijskoj razini u Varaždinskoj biskupiji vođen je uvijek nastojanjem da ne preraste u pastoral konkretnih pojedinaca, već da pomaže voditeljima i zajednicama kako bi one, kroz susrete i projekte na biskupijskoj razini, mogle lakše i uspješnije činiti pastoral s konkretnim mladima na terenu. Teško je u nekoliko rečenica sve opisati, no za sve detalje najbolje je pogledati internetsku stranicu www.mladi-vz.com, gdje je prikazano sve: od naših biskupijskih aktivnosti do projekata i godišnjih planova. Teškoće su ponajprije u nastojanjima da se s terena dobivaju vijesti o aktivnostima koje bi se stavljale na internet i bile poticaj i izvor ideja drugima. Još uvijek s tim nastojanjima vodimo borbu, a tu ujedno uviđamo da ima najviše prostora za napredak: međusobna razmjena ideja, projekata itd.

Srijemska: U zadnjih nekoliko godina stvaramo dugoročne planove u pastoralu mladih, planiramo svaku pastoralnu godinu, ali smo isplanirali i sve što želimo postići u idućih pet godina rada s mladima. Nastojimo to provoditi i gledati da svaka godina u radu s mladima ima svoj osobiti naglasak. Osim župnog pastorala i susreta mladih, mladi iz Srijemske biskupije organiziraju i susrete, radionice i tribine na razini biskupije. Među glavnim su aktivnostima također i rad sa studentima i radnom mladeži na području Petrovaradina i Novog Sada te organizacija raznih seminara, odgoja animatora, razmjena studenata i ekumenskih susreta. Najviše je prostora za napredak u radu sa studentskom i radnom mladeži, koje uključujemo u aktivniji rad župe i biskupije te im pomažemo da svoje talente iskoriste na dobro zajednice.

2. Koliko animatora imate u vašoj biskupiji? Postoje li trajne formacije animatora, odnosno jesu li u planu?

Zagrebačka: Prošle su pastoralne godine mladi iz naše nadbiskupije sudjelovali u programu za animatore Hrvatske biskupske konferencije "Mladi za mlade", gdje su stekli određena znanja i umijeća vođenja skupine, animiranja... No, u našoj nadbiskupiji već četvrtu godinu održavamo duhovnu formaciju animatora mladih na kojoj se trudimo mladima približiti evanđelje na njima prihvatljiv način, jer kada se susretnu sa živim Isusom oni sami postaju protagonisti i bitni realizatori svih naših sadržaja. Tako da je o broju animatora mladih teško govoriti. No, ako se već mora govoriti o brojkama: na svakom mjesečnom susretu duhovne formacije animatora dolazi oko 100-150 mladih, dok na našem "animatorskom ljetu" na Malom Lošinju tijekom dva mjeseca prođe oko 150 mladih. Osobito cijenim one mlade koji aktivno rade u svojim župama, pomažući župniku i kapelanu i nenametljivo su uvijek prisutni kada treba nešto učiniti, iako možda službeno nisu animatori. No, činjenica jest da naš Ured ne bi mogao organizirati brojne susrete s mladima bez animatora, redara, volontera, pjevača...

Varaždinska: U novoj grupi (trećoj po redu) animatora iz projekta Mladi za mlade imamo 38 završenih animatora. Od dosadašnjih skupina ima ih aktivnih između 10 i 15, s time da je u tim grupama bilo puno tadašnjih studenata KBF-a i KI-a koji su danas vjeroučitelji. Ovih dana u tijeku je prikupljanje informacija od dekanatskih animatora i dekanatskih povjerenika za pastoral mladih o njihovim planovima na razini dekanata i župa.

Srijemska: U našoj je biskupiji prije dvije godine završila formacija animatora. Mladi koji su prošli formaciju uključeni su u župnu zajednicu, ali većina animatora su i nositelji organizacije susreta mladih na razini biskupije. Prepoznajemo nove generacije mladih tako da se uskoro planira nova formacija mladih u Srijemu, zajedno s drugim (nad)biskupijama u Srbiji.

3. U kojoj mjeri surađujete s udrugama civilnog društva, drugim zajednicama i pokretima? Postoje li možda neki posebni projekti u ovom trenutku?

Zagrebačka: Naš je Ured uvijek otvoren za suradnju s drugim zajednicama, budući da nam je isti cilj: mladima ponuditi prave sadržaje. To se posebno očituje u radu s pokretima i udrugama: od Fokolara, preko Frame do Neokatekumena i dr. Tu su i planinarske bratovštine koje organiziraju križne puteve u prirodi; zajednica koja priprema bdjenje uoči svetkovine Svih Svetih pod nazivom "Holywin"; a ove je godine u lipnju naš Nadbiskupijski zbor održao humanitarni koncert za Udrugu "Krijesnica", koja pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim roditeljima.

Varaždinska: Glede udruga, imamo i sami nekoliko njih koje okupljaju mlade vjernike: PUME, Trinitas i druge. Iskustva nam dosad govore da je kroz udruge poprilično teže djelovati od onoga kako se prikazuje u medijima. Teško se dolazi do financija, jer obično treba imati "negdje nekoga", a i same udruge funkcioniraju poprilično tromo ako u njoj nije neki entuzijast koji će veliki dio posla odrađivati i vući na svojim leđima, vjerujući uvijek u smislenost i svrhu poduzetih koraka, makar ista trenutno nije vidljiva.

Srijemska: Potičemo da se mladi angažiraju ne samo u biskupiji već da se aktiviraju i u lokalnoj zajednici, zajedno s drugim mladima koji nisu katolici. Osobito je važan odgoj za ekumenizam, jer živimo na prostoru gdje postoje i druge kršćanske crkve u većem broju od nas katolika. Pred nama je od proljeća iduće godine projekt volontiranja, kao i kampovi u suradnji s Evangeličkom Crkvom i lokalnim zajednicama. Želja nam je da mladi iz više crkava sudjeluju u volontiranju, da se odgajaju za pomaganje, a i da se čim bolje povežemo s drugim kršćanskim crkvama.

4. Kakav je u vašoj biskupiji odaziv za Svjetski dan mladih koji će se sljedeće godine održati u Madridu?

Zagrebačka: Naš je Ured izradio aranž-man za odlazak na Svjetski dan mladih u Madridu koji uključuje boravak od dva tjedna u Španjolskoj i Francuskoj. Tijekom tog hodočašća posjetit će se i neka druga značajna hodočasnička mjesta poput Avignona, Lourdesa, Santiago de Compo-stele i Avile. Mladi će boraviti i na pred-susretu u biskupiji Oviedo, a u Madridu će biti tri dana. Za taj program smo ograni-čeni brojem mjesta, budući da je riječ o velikoj organizaciji pa će naš Ured voditi 120 mladih. Prijave su počele sredinom listopada. I neke župne zajednice samo-stalno će pod vodstvom svećenika organi-zirati odlazak u Madrid, pa predviđamo da će iz Zagrebačke nadbiskupije ići oko 400 mladih. Svakako tome broju treba pridodati i brojne mlade, članove različitih pokreta i udruga koji će u svom aranžmanu sudjelovati na susretu.

Varaždinska: Naša se biskupija priključuje Zagrebačkoj nadbiskupiji glede odlaska u Madrid. Desetak predviđenih mjesta je popunjeno, a hodočasnike vodi s. Damjana Barbarić, uršulinka. Iskreno rečeno: ne forsiramo previše ovaj skup, jer smo mišljenja da bi bilo vrlo korisno da voditelji organiziraju za sve članove zajednice ljetne programe u župi, a na ovakve velike skupove poslati predstavnik kroz biskupiju.

Srijemska: Započeli smo pripremu mladih za Madrid 2011. Mladi iz Srijema su bili i na susretu mladih u Sydneyu 2008., no sada očekujemo veći broj jer je Madrid ipak bliži i jeftiniji. Trenutno je u tijeku informiranje mladih po dekanatima i župnim susretima mladih. Animatori će obići sve župe naše biskupije i predstaviti film o Madridu, kao i sam susret i naš plan puta. Po župama smo poslali i kateheze, a prva je ostvarena u mjesecu listopadu. Dva susreta svih hodočasnika mladih imat ćemo u proljeće. Također, dogovoren je termin duhovnih vježbi za mlade koji idu u Madrid, u pripremi su i naša obilježja koja ćemo kao biskupija imati na samom susretu. Prijave su započele, stoga očekujemo i potičemo mlade da se u što većem broju odazovu na susret s Papom u Madrid.

Uskličnik

Kakvi su potencijali mladih u Europi?

Europski dom "Vukovar" bio je od 10. do 13. rujna ove godine ponosni domaćin mladih gostiju iz zemalja regije, koji su se okupili u okviru projekta "Mladi za Euro-pu". Ovaj projekt se pripremao šest mje-seci i zajednička je akcija Europskog doma "Vukovar", Udruženja građana "Sadnice mira" Zavidovići, Omladinskog kluba "Bač-ka Palanka" i nevladine udruge "European House" iz Skoplja.

Radilo se o trodnevnome međunarodnom interaktivnom seminaru, namijenjenom mladima od 17 do 25 godina s područja Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Cilj seminara je bila razmjena iskustava mladih iz različitih sredina, ali i edukacija o aktualnim društvenim problemima i pitanjima kao što su rast nasilja, poticanje uključivanja u lokalne zajednice i informiranje o mogućnostima obrazovanja u okviru edukacijskih programa EU.

Program je bio podijeljen u tri jedinice: "Kako vidimo jedni druge", koju je vodila dr. sc. Ljiljana Gehrecke, "Nasilje u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji", pod vodstvom Mirele Vranjković, aps. kro/fil te "Mladi i EU - potencijali i mogućnosti?", voditeljice mr. sc. Sandre Cvikić. Kao zaključak seminara, u izradi je bilten koji će se osvrnuti na radionice sa seminara, ali i na budućnost kakvom je mladi u svojim sredinama žele vidjeti.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s