Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Svjedočanstvo
 
Svi Ivanovi prijatelji

Piše: Ivan Bradarić
 
Molitva zagovora i zajedništvo u molitvi

Sunce, ljeto, more, odmori najčešće su asocijacije za naš Jadran u kojemu se kupaju prelijepi otoci, među kojima se posebno ističe čarobni Cres. Mala mjesta koja su sačuvala izvorni izgled, poput Lubenica, kao i ona koja su potpuno izmijenila izgled dolaskom velikoga broja turista, svaki na svoj način plijene paž-nju brojnih posjetitelja.

Ali nije na Cresu sve tako bajkovito, osobito ne ako čovjeka iznenada i neočekivano snađe kakva nevolja. Ljetna toplina sunca postane tada neugodna, a osmijeh i vesela pjesma brojnih turista kao pjesma rugalica onomu kome nije do pjesme ni provoda. Kao što se dijeli radost, tako čovjek ima potrebu i svoju bol podijeliti s drugima.

Iznenadna bolest dvanaestogodišnjega dječaka Iva-na Berakovića iz Cresa uznemirila je cijeli grad. "Praktički istoga dana kada je Ivanu dijagnosticirana teška bolest, Cresom se pronijela ta vijest. Mislim da je cijeli grad bio u šoku, a svatko je od nas reagirao na svoj način. Ja sam nazvala Ivanovu mamu i ponudila joj pomoć u bilo kojemu obliku te smo od toga dana gotovo u svakodnevnu kontaktu. Ivanova je dijagnoza bila i jest toliko strašna da je, racionalno gledajući, davala strahovito malo nade", prisjeća se Sonja Salković čiji sin Roko pohađa školu u istomu razredu s Ivanom.

Borba i oprez

Ivanu je 22. srpnja 2009. godine dijagnosticirana teška i veoma rijetka bolest dezmoplastični tumor malih okruglih stanica. Metastaze su otkrivene i na jetri, slezeni i limfnim čvorovima, a kasnije i na ošitu. Otkriveno je pet tumora, od kojih su neki bili veličine dviju muških šaka.

Obitelj se iznenada zatekla u bezizlaznoj situaciji. Do jučer potpuno zdrav dječak, vesele naravi, raspoložen za igru i smijeh, nikada nije osjećao nikakvu bolest ni smetnje, sada leži u bolnici.

Pred sedam su godina Berakovići iz Slavonskoga Broda, tražeći posao, doselili u Cres jer je majka Roberta sezonski radnik. Sada je pred njima bio težak i trnovit put: česti odlasci i dugi boravci u bolnicama u Rijeci i Zagrebu: operacije, kemoterapije, zračenja i sve što suvremena medicina poznaje u liječenju ove bolesti. Uvijek je sve bilo neizvjesno. Liječnici zbog opreza ne daju puno informacija, ali ulažu silan trud kako bi ovaj mladi život spasili.

Potpora i žarka molitva

Istodobno se Ivanova obitelj naglo "proširila". Naime, cijeli se grad Cres i mnogo prijatelja i poznanika okupilo u prikupljanju pomoći, pružanju potpore te osobito moleći da Gospodin pohodi Ivana i ozdravi ga.

O žarkoj molitvi i o tome kako su se stvari pokrenule, najprije spontano, a zatim, po-put bujice, molitve iz stotina grla creske djece, majki i očeva, svjedoči vjeroučite-ljica Dubravka, koja je sastavila molitvu po zagovoru sluge Božjega Placida Cortesa. "Na početku sama, a kasnije, kako su informacije o Ivanovu stanju postajale sve lošije, osjećala sam potrebu da se u molitvi trebamo ujediniti jer sam znala da mnogi već mole. Nakon konzultacije s ta-dašnjim župnikom, vlč. Antonom Valkovi-ćem, uzela sam sliku fra Placida Cortesa i napisala molitvu za Ivanovo ozdravljenje po njegovu zagovoru. Te smo molitve um-nožili i dijelili poslije svete mise. Istoga smo tjedna pozvali vjernike na svetu misu na tu nakanu, a nakon nje, u tihoj proce-siji, hodočastili smo do crkve sv. Franje i tamo pred kipom fra Placida jednodušno molili. Stvorili smo snažan molitveni krug u koji su se vrlo rado i punim srcem uključili oci franjevci, posebno prikazujući svete mise, sestre benediktinke, molitvene zajednice. Molilo se na satovima vjeronauka. Molitva je e-mailom otišla diljem Hrvatske. Znam da su molili vjeroučitelji naše Krčke biskupije koji su apel proslijeđivali dalje. Ivanova je slika, uz već spomenutu molitvu, bila mjesecima na radnoj površini mnogih računala kao podsjetnik na molitvu. Djeca su mi u školi govorila da molitvu drže kraj uzglavlja ili je zalijepljena na drugo vidno mjesto te da je cijela obitelj prije spavanja moli. Zamislite to mnoštvo molitvenih strjelica koje se odašilju u nebo. A Gospodin nas uči da mnogo može molitva pravednikova i da onaj tko s vjerom moli i prima!"

Vjeroučiteljica Dubravka nam je objasnila zašto baš molitva slugi Božjemu Placidu Cortesu: "Sluga Božji fra Placido je Cresa-nin, domaći čovjek. Baš nekako u to vrije-me drugi sam put čitala potresnu knjigu o njegovoj ljubavi za čovjeka i o mučeniš-tvu. Čitajući o patnji jednoga, pred očima mi je bio drugi mali patnik koji umjesto igre i lopte leži u bolničkome krevetu stra-hujući za svoj život. Jednostavno sam rekla: Gospodine, ako je tvoja volja da se proslaviš 'dva u jedan' – da iz ovoga dvije koristi budu: da fra Placidu pomognemo da se podigne na čast oltara, a Ivan da ozdravi. Neka bude tako!"

Snaga ljubavi

Medicina i molitva, razum i otvoreno srce baš su se dobro povezali u Ivanovu slučaju, a ni rezultati i plodovi toga zajedništva nisu izostali. Nakon posljednjih terapija, analiza i rezultata ostaje samo čuđenje, udivljenje i zahvala. Ivanova se bolest povukla i uzmakla. Liječnici su, doduše, rezervirani i poštuju struku i statistike te čekaju da prođe određeni broj godina kako bi se tek tada moglo potvrditi potpuno izlječenje.

Optimizam, zahvaljivanje, radost i normalan život vratio se u obitelj Beraković. Ivan sada ne osjeća nikakve smetnje te očekuje da se što prije vrati svojim prijateljima u školu. Jednu drugu školu života prošli su svi koji su bili uključeni u njihov slučaj. Naučili su kako zajedništvo, suosjećanje, solidarnost, pomoć u potrebi te, na osobit način, žarka molitva može promijeniti i najmračniju situaciju života.

O tome svjedoči i mama Roberta: "Ta silna snaga ljubavi i vjere preokrene sve osjećaje u nešto lijepo, u nešto pozitivno. Oni koji vjeruju, oni će znati. Oni koji vjeruju osjećat će da nisu sami. Hvala Bogu na svim dobrim ljudima koji su bili uz mene i moga sina, vjerovali u sve što ja vjerujem; kad god sam pokleknula, dizali su me te su svojom vjerom i ljubavi bili uz nas."

Cresani su se u molitvi posebno obraćali svome mještaninu,
sluzi Božjemu fra Placidu Cortesu

Dobri naš i milosrdni Oče!
Naš i tvoj prijatelj teško je bolestan.
Nedokučivi su nam tvoji planovi
i ne možemo ih razumjeti.

Zato te molimo:
ojačaj nas svojim Duhom
i osposobi nas da možemo
prihvatiti tvoju volju.
Kao njegova braća i sestre
stojimo pred tobom jednodušni
u molitvi za njegovo ozdravljenje.
Donosimo ti Ivana,
čvrsto vjerujući
da tebi ništa nije nemoguće
i da ćeš se i ovom bolešću proslaviti.
Ne znajući kako pravo moliti,
a svjesni svoje slabe vjere,
to te molimo po zagovoru
sluge Božjega fra Placida Cortesa.
Amen.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s