Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Papa Benedikt XVI. sljedeće godine u Hrvatskoj

Piše: Benjamin Horvat
 
NAKON TRI POSJETA IVANA PAVLA II.

Rijetko koju manju zemlju pape pohode čak četi-ri puta u manje od dvadeset godina. No to bi se moglo dogoditi Hrvatskoj jer sve neslužbene najave idu u smjeru da bi nas papa Benedikt XVI. mogao posjetiti sljedeće 2011. godine. Nakon što je ostvaren prvi posjet pape Ivana Pavla II. u rujnu 1994. godine, potom posjet i posebno sve-čana beatifikacija Alojzija Stepinca 1998. godine te na kraju treći posjet Ivana Pavla II. 2003. godine, sada bi u Hrvatsku mogao doći i njegov nasljednik Benedikt XVI.

Naime, najave su opravdane jer su se ovih dana ispunili svi preduvjeti da do posjeta i dođe. Naime, hrvatski su biskupi pozvali papu Ratzingera u više navrata da posjeti Hrvatsku. Prije nešto više od godinu dana Papu je posjetio predsjednik Hrvat-skoga sabora Luka Bebić koji je nakon susreta istaknuo Papine riječi da će uskoro posjetiti Hrvatsku. Početkom ove godine kod Pape je bila i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor koja je također pozvala Papu da posjeti Hrvatsku, a ovih je dana Papa dobio poziv i od predsjednika Repubike Ive Josipovića.

Već je u priopćenju nakon susreta premijerke Kosor i Benedikta XVI. naznačeno kako bi do posjeta moglo doći tijekom 2011. godine, a premijerka je tada pozdravila i poduprla takav plan, nazvavši ga otvaranjem nove knjige hrvatske povijesti. Predsjednik se Josipović s Papom sastao 9. listopada i naglasio da je dobio informaciju da se pripremaju planovi za 2011. i da se vrlo ozbiljno razmatra posjet Svetoga Oca Hrvatskoj sljedeće godine. "To bi bilo iznimno važno za hrvatsku međunarodnu poziciju i za odnose unutar Hrvatske jer je svaki dolazak Svetoga Oca u bilo koju državu poruka mira, suživota i ljubavi", dodao je Josipović.

Papina potpora ulasku Hrvatske u EU

Ukoliko bi se posjet pape Benedikta XVI. realizirao sljedeće godine, on bi se mogao poklopiti sa završetkom pregovora između Hrvatske i Europske unije, potpisivanjem pristupnoga ugovora, ali i, što je možda najvažnije, on bi se mogao dogoditi uoči samoga referenduma u Hrvatskoj o pristupanju Europskoj uniji. Tako Papin posjet ne bi imao samo vjerski predznak, već i snažan državni i politički.

Ako se uzme u obzir činjenica da je u Hrvatskoj popriličan broj građana euroskeptičan i da bi se puno toga moralo napraviti kako bi referendum glatko prošao u smislu konačnoga pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, onda bi poruka pape Benedikta XVI. u tome pitanju bila iznimno važna i njegov bi posjet sigurno imao i taj cilj – potporu Vatikana za ulazak Hrvatske u zajednicu ujedinjenih europskih država. Naime, Vatikan je dug niz godina snažan zagovaratelj ujedinjene Europe te ističe kako se u tomu klubu mora naći i Hrvatska. Da je tome tako, potvrdio je krajem listopada u Zagrebu tajnik Svete Stolice za odnose s državama, nadbiskup Dominique Mamberti. On je tijekom brojnih susreta s hrvatskim državnim vrhom izrazio potporu skoru završetku pristupnih pregovora o članstvu Hrvatske u Uniji.

Krajem sljedeće godine u Hrvatskoj bi se trebali održati i redovni parlamentarni izbori, no Papin posjet u tome ne bi trebao igrati ulogu, što je u listopadu ocijenio i dnevni list "Vjes-nik". "Prošlo je vrijeme kada su neki, bez osnova, povezivali Papu s politikom jedne stranke. Ni Ivan Pavao II. ni Benedikt XVI. nikada nisu unosili dnevnu politiku u svoje poruke bilo kome, pa tako ni Hrvatskoj", napisao je "Vjesnik" i dodao kako stoga mogući Papin posjet Hrvatskoj ne treba promatrati iz dnevno-političke situacije u Hrvatskoj.

Papa stiže u Ludbreg?

Što se tiče samih detalja Papina posjeta, odnosno koje bi gradove Papa mogao posjetiti sljedeće godine, o tome se može samo nagađati. Valja tek napomenuti kako bi papa Benedikt XVI. mogao zasigurno posjetiti Ludbreg i svetište Predragocjene Krvi Kristove. Naime, sljedeće se godine obilježava 600. obljetnica štovanja Krvi Kristove u Ludbregu, a već se sada najavljuju brojna slavlja tijekom sljedeće godine.

Ostaje nam pričekati hoće li se u njih izravno uključiti i Papa te posjetiti Hrvatsku 2011. godine.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s