Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Dragi mladi, budućnost Crkve leži u vama!

Piše: Benjamin Horvat
 
ZAHUKTAVAJU SE PRIPREME ZA SUSRETE MLADIH KATOLIKA

"Dragi mladi, budućnost Crkve leži u va-ma! Potrebni su joj vaša živa vjera, krea-tivna solidarnost i energija vaše nade. Va-ša prisutnost obnavlja, pomlađuje i daje novu snagu Crkvi", riječi su to pape Bene-dikta XVI. u poruci povodom Svjetskoga dana mladih koji će se sljedeće godine od 16. do 21. kolovoza održati u Madridu, u Španjolskoj. Riječ je o najvećemu susretu mladih katolika na svijetu, a da je tome tako, dovoljno je spomenuti kako organi-zatori u Madridu očekuju čak dva milijuna mladih.

Ured Hrvatske biskupske konferencije za mlade otvorio je posebnu internetsku stranicu na kojoj se mogu pronaći svi važni podatci vezani uz prijave za Svjetski dan mladih, cijene, smještaj u Španjolskoj, program. Internetska se stranica nalazi na adresi mladi.hbk.hr/madrid11.

U Hrvatskoj organizaciju prijevoza mladih iz svoje (nad)biskupije preuzima Povjerenstvo za pastoral mladih te (nad)biskupije tako da mladi informacije o troškovima putovanja mogu dobiti u Povjerenstvu svoje (nad)biskupije. Na spomenutoj internetskoj stranici mogu se naći kontakti svih povjerenika za pastoral mladih diljem Hrvatske.

Tako su sredinom listopada, nakon prvoga susreta duhovne formacije animatora, počele prijave u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Aranžman Povjerenstva za pastoral mladih uključuje boravak od dva tjedna (od 9. do 22. kolovoza 2011.) u Španjolskoj i Francuskoj. Hodočasnici će autobusom tijekom putovanja prema Madridu posjetiti i neka značajna hodočasnička mjesta poput Avignona, Lurda, Santiaga de Compostele, Avile. Mladi će tri dana boraviti na predsusretu u biskupiji Oviedo na sjeveru Španjolske, a u Madrid će stići 20. kolovoza gdje će sudjelovati u programu Svjetskoga dana mladih i na završnomu slavlju koje će predvoditi papa Benedikt XVI. na zračnoj luci Cuatro Vientos. Povratak u Zagreb zrakoplovom planira se 22. kolovoza, a sve pojedinosti oko programa, načinu plaćanja i prijave primaju se putem e-mail adrese: zg.madrid2011@gmail.com. Broj je mjesta ograničen, a mogu se prijaviti isključivo punoljetne osobe.

Traže se mladi volonteri

Ured za mlade Hrvatske biskupske konferencije uputio je poziv svim punoljetnim djevojkama i mladićima da se pridruže kao volonteri u organizaciju Svjetskoga dana mladih. Naime, organizatori Svjetskoga dana mladih traže 20 tisuća volontera, a Ured za mlade HBK poziva da se u vojsku volontera priključe i mladi iz Hrvatske. Volonteri će u Španjolskoj imati više zadataka, primjerice, dočekat će dva milijuna mladih sa svih strana svijeta, informirati hodočasnike na punktovima u Madridu, sudjelovati u prevođenju, logistici i koordiniranju skupina mladih.

S druge strane, mladim volonterima organizatori nude stjecanje vrijedna iskustva, unaprje-đenje komunikacijskih i organizacijskih vještina, kao i vještina prve pomoći i duhovne forma-cije. Uz to, mladi će volonteri sudjelovati na najznačajnijemu susretu mladih katolika na svijetu. Volonteri iz Hrvatske trebaju se prijaviti najkasnije do 4. ožujka 2011. godine putem obrasca koji se može, uz ostale detaljnije informacije, pronaći na internetskoj stranici mladi.hbk.hr/madrid11/volonteri.

Započele pripreme za Susret mladih u Sisku

Valja također spomenuti kako se započelo s priprema-ma i za Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 2012. godine u Sisačkoj biskupiji. Sisački biskup Vlado Košić osnovao je Organizacijski odbor za pripremu Susreta, a na prvoj su sjednici članovi Odbora objavili natječaj za geslo susreta koji u sebi mora sadržavati kršćanska obilježja povezana s povi-ješću i područjem Sisačke biskupije. Prijedlozi se tre-baju dostaviti na adresu Sisačke biskupije do svetko-vine Krista Kralja 21. studenoga ove godine.

Na sjednici je ujedno povjereno stvaranje tima vjero-učitelja, koji će izraditi pripremne kateheze za SHKM u Sisku, vjeroučiteljicama Gordani Brkanac, Pauli Vukče-vić-Lazar te s. Vesni Lagetar. Mr. Antun Sente, ml., zadužen je za izradu promotivnoga filma kojim će se animirati vjernici Sisačke biskupije i ljudi dobre volje za aktivno sudjelovanja u Nacionalnomu susretu mladih u Sisačkoj biskupiji. Organizacijski će odbor svakoga mjeseca imati jedan sastanak, po potrebi i više, te pripremati sve potrebne radnje za dobru organizaciju SHKM u Sisku 2012. godine.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s