Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
Rupa straha 3D

Piše: Marijana Jakovljević
 
Dječji strahovi

"The Hole in 3D"; horor/triler; redatelj: Joe Dante; scenarist: Mark L. Smith; glume: Chris Massoglia, Nathan Gamble, Haley Bennett, Teri Polo; SAD, 2009.; 92 minute; produkcija: Bold Films; distribucija: Blitz film i video

Jedan od najpopularnijih i najreklamirani-jih filmskih žanrova među mladima je film strave ili horor, iako ga načelno ne bismo preporučili. Taj žanr, od nekadašnjih psi-hološki napetih filmova koji su time utjeri-vali strah, iako nisu pokazivali eksplicitne strašne prizore, do pokoje zastrašujuće iznenadne scene, prometnuo se u filmove s vrlo nasilnim, jezovitim, brutalnim i krvlju natopljenim scenama. Ima često puno mnogobrojnih specijalnih vizualnih i zvuč-nih efekata koji pojačavaju strah i sami su sebi svrha, te su postali gotovo ekspan-zija najrazličitijih morbidnosti i besanice. Time uveliko mogu poticati u nezrelih ljudi nasilni poriv. Mladi ih često ozbiljno ne shvaćaju, a poneki gledajući ih pokuša-vaju suočiti se s vlastitim strahovima i problemima. Pretjerivanja ima puno, pa se takvoj pošasti nasilja usprotivila sama ki-nematografija, primjerice američka, stva-rajući parodijske komedije serijala Mrak film, ili pak najnovije parodije na novu po-šast – vampirske filmove.

Rijetki su filmovi na britkom rubu horora i trilera te drame, koji smisleno i ciljano nižu raznovrsne scene i sekvence kojima izazivaju strah u gledatelja, ali i daju katarzične rasplete. Jedan od takvih je "Rupa straha 3D", posebno osmišljen za djecu i mlade, koji ga mogu gledati uz roditeljsku pratnju. Naime, poznato je da djeca imaju upravo mnoge dječje strahove pa je to put da ih se oslobode suočavajući se s njima, a na roditeljima je da im u tome pomognu i shvate kako svojim nasilnim ponašanjem i sami katkad djeci stvaraju najveće traume.

Redatelj Joe Dante već je poznat po svojim specifičnim hororima i filmovima ("Piranha", "Gemlini 1 i 2", "Mali vojnici"), a ovo mu je prvi takav film rađen za djecu i mlade. Snimio ga je namjerno u 3D digitalnoj tehnologiji kako bi gledatelje uvukao u radnju filma i omogućio im suživljavanje i poistovjećivanje s likovima, a ne da bi ih plašio. Time je postigao dubinu, a upravo za najbolju 3D tehnologiju dobio je nagradu na venecijanskom filmskom festivalu.

Eksplicitnih scena nasilja nema, samo tajnovite pojave i zvukovi. Rakursi, kutovi snimanja, izvrsno su izabrani pa se njima stvara jača napetost i iznenađenje, čemu pridonosi i odlična montaža. Također je znakovita i česta igra svjetlosti i sjena koja povećava misterioznost događaja. Ritam je dinamičan, trajanje prikladno. U filmu postoje i reference na kultne filmove toga žanra. Gluma je solidna, premda je mogla biti uvjerljivija, a ima i komičnih elemenata. Scenarist Mark L. Smith osmislio je filmsku priču tako da je i njegova dvanaesto-godišnja kći može gledati.

Dva brata, Dane (Massoglia) i Lucas (Gamble) doseljavaju se nevoljko s majkom u malo mjesto i sprijateljuju se s vršnjakinjom, tinejdžericom Julie (Bennett) iz susjedstva. U kući, u podrumu, otkrivaju neobičnu rupu gotovo bez dna. Već sam pogled na nju i pokušaj ulaska materijalizira njihove najveće strahove. To je donekle povezano s nekadašnjim vlasnikom, čudakom Carlom, koji živi u netipičnoj tvornici na kraju grada. Djeca su prisiljena suočiti se sa zastrašujućom situacijom i ne odati odraslima što se zbiva. Time će jedino riješiti tajnu rupe. Tako naizgled običan klaun, popularni pajaco, izaziva Lucasu noćne more, Julie se suočava s tragedijom u kojoj je umrla njezina prijateljica u ranom djetinjstvu, a Danea, koji se pretvara da je hrabar, zastrašuje dobitak pisma od nasilnoga oca, zbog koga su stalno prisiljeni seliti se...

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s