Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
Hrvatska na raskrižju

Piše: Marijan Križić
 
Odgovorno u 2011. godinu

Godina koju smo upravo ispratili rječit je primjer da je zbilja "maštovitija" od bilo kakvih događaja kakve su nam u stanju prirediti autori različitih uradaka tzv. znanstvene fantastike. Čini se da će i godina u koju upravo ulazimo obilovati nepredvidivim događajima, čijim će izazovima moći odgovoriti samo najbudniji i najspremniji na svakojake izazove. Iako će na događaje u 2011. nastojati utjecati različite "zainteresirane" skupine, iskustvo nas uči da će se stvari odvijati nepredvidivim smjerom, kojim ipak upravlja Onaj koji je jedini gospodar povijesti.

Duboka kriza koja je obilježila proteklu godinu, nažalost u cijelosti se prenijela i u ovu. Često se ističe da je primarno riječ o gospodarskoj krizi, međutim lako možemo ustvrditi da smo u proteklim vremenima imali daleko teže gospodarske prilike, od kojih su neke jedva prepoznate kao bilo kakva kriza. Ovo posebice vrijedi u vremenu komunizma, u vremenu nevjerojatnih i neobjašnjivih oskudica najosnovnijim namirnicama, uz inflaciju koja je znala rušiti sve svjetske rekorde. Međutim, s obzirom da su ljudi, često s pravom, najosjetljiviji na svoj egzistencijalni položaj, aktualna kriza predstavljana je ponajprije kao gospodarska i socijalna. Stoga u upravljanim medijima nikako nisu mogle proći neke "dobre vijesti", poput javnosti zasigurno slabo poznate činjenice da je u Hrvatskoj u prvih deset mjeseci protekle godine, u odnosu na isto razdoblje 2009., izvoz porastao za 16 posto, a uvoz smanjen za gotovo 4 posto, ili da su u prvih devet mjeseci 2010. poduzeća u značajnom ili većinskom državnom vlasništvu ukupno gledajući ostvarila dobit, u odnosu na gubitak u prethodnoj godini, a broj onih koji su ostvarili gubitke se prepolovio.

Hrvatska, dakle, u novu godinu prenosi teško breme suprotstavljenih političkih skupina, u borbi u kojoj se uistinu ne biraju sredstva kako bi se pod svaku cijenu zagospodarilo svim polugama moći. U pozadini tih političkih sukoba, kriju se pak, različita ideološka i duhovna polazišta.

Dominantne teme i njihovo medijsko prezentiranje, međutim, nipošto ne odražavaju stvarnu sliku i obilježje naroda u čije ime govore. Narod se naime teško mijenja, pa unatoč sustavnim pokušajima njegova redizajniranja, da ne kažemo "pranja mozga", Hrvati su i dalje, pretežno privrženi tradicionalnim vrijednostima, temeljenim na kršćanskim, katoličkim vrjednotama.

Nad tom ušutkanom većinom sažalio se i biskup Mile Bogović, naslovivši svoju nedavno objavljenu knjigu Isusovim riječima "Žao mi je naroda". Najsnažnija pak poruka ohrabrenja, stiže nam od Svetoga Oca, koji je u zgusnutom mnoštvu obveza odabrao baš Hrvatsku, koju će posjetiti početkom lipnja, u vrijeme obilježavanja Dana obitelji. Njegov dolazak, kao i sama prigoda, toliko govore za sebe, da je zapravo svaki komentar suvišan. Želja samoga Benedikta XVI. da se pomoli na grobu blaženoga Alojzija Stepinca, cijeli pohod stavlja pod zaštitu kardinala koji svojom žrtvom simbolizira borbu za istinu o čovjeku, stvorenu na sliku Božje besmrtnosti. A upravo su i nacionalni socijalizam i komunizam željeli ugušiti tu temeljnu istinu o čovjeku, brutalno gazeći najveći dar kojim je Bog obdario svakoga čovjeka i svaku njegovu zajednicu: pravo na slobodu.

U svezi spomenutih različitih ideoloških polazišta suprotstavljenih središta moći, kriju se i različite koncepcije, koje presudno određuju budućnost hrvatskog naroda i države. Geografski položaj Hrvatske, kao i nedovršeni proces njezina integriranja u postojeću geopolitičku kartu ovog dijela Europe, razlog je rasplamsale političke i diplomatske borbe za svaki centimetar "bojišta". Sve to razlog je da su Sjedinjene Države u posljednje vrijeme iznimnu pozornost posvetile političkoj budućnosti ovoga dijela Europe. Za razliku od tradicionalno zbunjene Europe, Amerika i ovoga puta daleko jasnije prepoznaje ciljeve i kako do njih doći. Čini se, međutim, da Sjedinjene Države često reagiraju s vremenskim odmakom, nakon što je, nažalost, ponekad učinjena i nepopravljiva šteta.

Već nekoliko puta odgađana presuda hrvatskim generalima u Haagu, bit će nedvojbeno važan pokazatelj koliko je u Sjeveroatlantskom savezu sazrela svijest o važnosti hrvatskoga obrambenog rata u borbi za one iste vrijednosti za koje se bori i koje promiče taj isti savez. Treba li podsjećati da je blistavom vojnom akcijom poznatom kao "Oluja" zaustavljen genocid u Bihaću, koji bi, s obzirom na broj stanovnika, bio tragedija nekoliko puta veća od one u Srebrenici. Eventualna osuđujuća presuda hrvatskim generalima, stvorila bi napukline, koje bi dugoročno mogle oslabiti ona ista polazišta i vrijednosti, na kojima se temelji moralni, pa tako i sveukupni integritet Sjeveroatlantskog saveza. To bi, pak, s obzirom na vrijeme u kojem živimo, a posebice na ono kojemu idemo u susret, značilo zabijati autogolove u možda najvažnijoj, povijesnoj utakmici.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s