Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
"Zajedno u Kristu"

Piše: Ivan Bradarić
 
Blagoslov obitelji

"Poslušni Kristovoj zapovijedi pastiri među svojim najznačajnijim pastirskim dužnostima moraju voditi brigu o posjećivanju kršćanskih obitelji i naviještati im Kristov mir". Ovako tumači novi Obrednik za blagoslove u br. 68 i sl. te preporuča župnicima i njihovim pomoćnicima da svake godine u prikladno vrijeme posjećuju svoje vjernike. Svrha ovih posjeta, susreta i zajedničkih molitava blagoslova na mjestu gdje živi obitelj jest učvršćenje vjere i zajedništva. Tako, nasljedujući drevnu i vrijednu praksu, svećenici ulaze u kuće gdje žive naši vjernici i donose Božji blagoslov. Mali obred velikoga je značenja za one koji svoj pogled uzdižu iznad prividnoga i promatraju očima vjere te vide Isusa koji dolazi u naše domove želeći nas ojačati na putu oslobođenja od zla, bilo duhovnoga, bilo onoga društvenog.

Možemo sasvim slobodno reći da se ovaj prijedlog i poticaj obdržava u svim župama u Hrvatskoj, ali na različite načine. Većina župnika najčešće iskoristi vrijeme između blagdana Božića i Bogojavljenja kako bi se susreli sa svojim vjernicima. To je vrijeme blagdana te se najlakše, baš u to doba godine, cijela obitelj može naći na okupu. Upravo je to smisao što ga Obrednik želi istaknuti: blagoslov je prvenstveno namijenjen obitelji, ne zgradi. "Stoga – naglašava Obrednik – neka se ovaj blagoslov ne obavlja bez nazočnosti članova obitelji".

Suvišno je naglašavati kako je ovo naporna i teška služba, izložena raznim pogiblima, da upotrijebim riječi sv. Pavla: pogiblima na cesti; pogiblima od poledice, snijega, leda i hladnoće; pogiblima od pasa i drugih udomaćenih životinja; pogiblima iznenađenih "vjernika"... Unatoč svemu, hrabro ustrajavaju naši pastiri i ne napuštaju svoga stada. Shvaćaju ovaj pastoralni zadatak kao izvanrednu mogućnost evanđeoskog navještaja, za stvaranje jačih veza sa župom i za oživljavanje molitve. U pojedinim župama to je prigoda i za pastoralno planiranje, osvrt na pitanje kako bolje živjeti župno zajedništvo.

Ono što najteže pada župnicima jest često vrlo površno shvaćanje ovoga blagoslova od strane vjernika. Vjernici koji put očekuju da, bez osobnoga truda i zauzimanja, budu blagoslovljeni; da ih uvijek netko ili nešto blagoslivlja, umjesto da sami postanu jedni drugima blagoslov. Teško je očekivati da će pohod svećenika i njegov blagoslov donijeti plodove, ako dotična obitelj ne prima sakramente, ne moli redovito, ne dolazi na svetu misu; dapače, podijeljena je, razdvojena i posvađana. Obitelj je pozvana sama graditi svoj dom na čvrstoj stijeni, na Kristu, slušajući njegovu riječ i vršeći je.

Upravo bi obitelj trebala biti jedna od glavnijih tema koje će naša Crkva u sljedećim mjesecima razmatrati. Ovogodišnji blagoslov obitelji ima poseban naglasak skoroga posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Naime, Sveti će Otac 5. lipnja 2011. godine slaviti svetu misu u zajedništvu s hrvatskim vjernicima u povodu nacionalnoga Dana obitelji. O detaljima ovog posjeta koji s radošću iščekujemo zasad nemamo drugih informacija. Očekujemo da će Sveti Otac pozvati hrvatske obitelji na veće zajedništvo i privrženost evanđeoskim načelima.

Nas ne trebaju zanimati negativni primjeri raskalašenih celebritija koje mediji guraju na svoje naslovnice, po principu: danas s ovim, sutra s onim. Imamo i razne primjere žalosnih javnih obračuna u obiteljima, koje mediji sustavno prate i donose njihove priče. Poput filma "Trumanov šou" razvijaju se ove priče skoro svakodnevno pred očima javnosti. Naravno da takav negativan predznak i trend koji vlada, ugrožava naše kršćanske obitelji. Također, netko tko se svakodnevno hrani ovakvim informacijama i sam počne razmišljati na sličan način. Naravno da ovakav hedonistički i krajnje negativan prikaz obitelji nanosi silnu štetu najvažnijoj jezgri našega društva. Društvo i kultura koja se distancira od kršćanskih korijena ne može biti uzor i model ponašanja naših obitelji. Baš obrnuto mora biti. Naše kršćanske obitelji, koje svoju snagu crpe u sakramentima; koje se svakodnevno hrane riječju Božjom; koje svoje odnose unutar obitelji i izvan nje grade po uzoru na Nazaretsku Obitelj, moraju biti kvasac društva u kojemu žive.

Budući da se i naš časopis čita u mnogim hrvatskim obiteljima, želim vama, poštovani čitatelji, ponuditi ovu blagoslovnu molitvu i zajedno s vama moliti: da u našim obiteljima bude zdravlja, čistoće, pobjedne kreposti, poniznosti, dobrote i blagosti, potpunog izvršenja evanđeoskog zakona i zahvaljivanja Bogu, Ocu našemu.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s