Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Reportaža
 
Slavonski dječaci

Piše: Brankica Lukačević
 
Zbor dječaka iz župe Bezgrješnog Srca Marijina

Zbor dječaka, koje je prije četiri godine u župi Bezgrješnog Srca Marijina na Budain-ci u Slavonskom Brodu osnovala s. Ankica Tomas, ove su godine prije dječje polnoć-ke predstavili svoj prvi nosač zvuka s bo-žićnim pjesmama. Kako odabirom božićnih pjesama, među kojima posebnost čine dvije manje poznate, a nastale su u Sla-voniji, "Na salašu kraj Betlema" i "Ustajte pastiri", tako i svojim dječjim glasovima ispunili su prepunu župnu crkvu božićnim radostima i oduševili svoje župljane. Lju-bav i dugogodišnji stručni rad s. Ankice s dječacima, kroz probe svake subote oko 14 sati, na koje su redovito dolazili, uz talente koje dječaci imaju, nije ni mogao drukčije nego biti blagoslovljen i okrunjen tako lijepim nosačem zvuka koji je doista jedinstven.

Bogato iskustvo i novi pokušaji

Iz svoga tridesetpetogodišnjeg iskustva rada sa crkvenim zborovima s. Ankica Tomas uočila je kako gotovo u svim odraslim zborovima nedostaje muških glasova. Vođena time, razmišljala je da osnuje zbor dječaka koje bi odgajala da se jednog dana kao odrasli lakše uključe u veliki zbor. Kako je ljubav prema crkvenoj glazbi upijala u djetinjstvu, uz roditelje, brata Miru koji je svećenik i s. Finku koja je također sestra Milosrdnih sestara Svetoga Križa, i ostalu braću i sestre, završila je glazbeni institut te otuda i njezina svijest kako Bogu kroz crkveno pjevanje treba dati ono najljepše. Došavši prije pet godina iz Županje u tu župu u Slavonskom Brodu, uočila je veliki broj djece na koje je u svome desetogodišnjem radu u župi veliki glazbeni udio ostavila s. Ksenija Majstorović. U dogovoru sa župnikom, vlč. Andrijom Đakovićem, koji je njezin prijedlog svesrdno podržao, osnovan je Dječji zbor koji danas broji 23 dječaka, od prvog do osmog razreda osnovne škole. Razlog za osnivanje jest i posebnost boje njihovih glasova koji napose dolaze do izražaja kada pjevaju zajedno s odraslim zborom.

Gradnja nove crkve, božićni blagdani, poticaj dječacima... bili su neki od razloga koje je potaknuo s. Ankicu da započnu sa snimanjem prvog nosača zvuka. Da Gospodin blagoslivlja trud i opravdane želje, bilo je očito i kada im je njihov župljanin Igor Gregurić, kao svoj dobrovoljni prilog, ponudio sve pripreme oko izdavanja CD u svome glazbenom studiju. Kako je studio blizu župne crkve, i dječaci su mogli, uza sve svoje školske obveze, odlaziti na snimanje koje je za njih bilo poseban doživljaj, a njihova disciplina i odgovornost za Igora je iznenađenje.

Raspjevana župa

"U našoj župi, koja je osnovana prije pet-naest godina, djeluje 30 zajednica, u koje su uključeni mnogobrojni župljani. Važno nam je da svatko nađe svoje mjesto u župi, a iznad svega je naše zajedništvo", ističe župnik Đaković, koji je u župi omi-ljen, kako među mladima, tako i među odraslim vjernicima. Iz njegove radosti zbog uspjeha dječaka, okrunjenog CD-om s božićnim pjesmama, bilo je vidljivo koliko ima povjerenja u mlade ljude i koliko im daje prostora da razvijaju svoje talente i duhovno rastu u ozračju župne zajednice. Župu u gradu s pravom zovu raspjevana župa, jer osim velikoga župnog zbora, koji je prvi osnovan i broji 50 članova, u župi djeluju još tri zbora: Zlatna harfa, u koji su uključeni oni najmlađi (60 djevojčica), zatim Magnificat (15 djevojaka), a najmlađi je Zbor dječaka (23 dječaka). S. Ankica ističe kako je posebno oduševljava rad s njima, jer su odgovorni i disciplinirani, kako na probama tako i sudjelovanjem na nedjeljnoj misi u 8.30 sati, koju oni animiraju pjevanjem. Posebno su svečane mise "Male polnoćke", na kojoj pjevaju, kao i misa na Cvjetnicu, kada sami pjevaju cijelu Muku. Zanimljivo je da većina roditelja tih dječaka također pjeva u župi u velikom zboru.

Virtuoz na orguljama

Čudo od djeteta svakako je dvanaestogo-dišnji dječak Antonijo Marijić, koji u zboru dječaka svira na orguljama, a na CD-u su sve njegove orguljaške pratnje. S. Ankica se prisjeća njegovih prvih dolazaka u crkvu još dok nije krenuo u školu. Iako je bio tih i samozatajan, uočili su njegov talenat koji je već tada bio vidljiv. Znao je sve note i učeći uz svoju stariju sestru uskoro je odsvirao bez greške misu polnoćku. Podržali su ga, i on se jako brzo razvijao i uključio u malu glazbenu školu u župi, potom u glazbenu školu u gradu. Sa dječjim zborom u toj školi nastupio je već na mnogim koncertima, od kojih su neki bili i humanitarnog karaktera, a na prošlo-godišnjem nastupu u Varaždinu osvojili su i Zlatnu nagradu. Uz svoju nadarenost za glazbu on je i odličan učenik, vrijedan i odgovoran. Kako je nadaren, dovoljno mu je samo jedanput čuti kako netko svira i to bez greške ponoviti.

Iako se Antonijo ističe, i ostali dječaci se trude, naglašava s. Ankica, dodavši kako je najstariji član sada već srednjoškolac solist Mihael Crnjac, koji na CD-u ima i solo-dionice.

U župi kao doma

"Volimo dolaziti u župu jer uz župnika i sestru tu se osjećamo kao doma", kazali su mališani dodavši kako, uz ljubav s kojom im prilazi s. Ankica, uspijeva lako na njih prenijeti i svoje znanje. Ponosni na svoj božićni CD, istaknuli su da su sretni, jer znaju da pjevaju Bogu na slavu i na radost ljudima. "To nam je najveća nagrada", kazali su raspjevani dječaci, dodavši kako u zboru razvijaju svoje talente, a pozivaju sve dječake koji znaju pjevati da im se pridruže. Želja im je također da se proda što više primjeraka kako bi se njihova nova crkva što prije dovršila.

"Kako bi duhovno rasli, upućujemo ih na misu, kao i u druge zajednice u župi, od liturgijske, biblijske i drugih njima primjerenih. Želja nam je također da u onima koji budu slušali CD probudimo božićnu radost, jer naše geslo je: "Sve na veću slavu Božju i na čast Blažene Djevice Marije" po kojoj je naša župa dobila ime", poručila je na kraju s. Ankica.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s