Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
Znak pobjede

Piše: Marijan Križić
 
Otvorenost životu

Po najnovijim podatcima Državnoga zavoda za statistiku u Hrvatskoj je u prošloj godini bilo 44.401 živorođenih, 53.603 umrla, a prirodni je pad iznosio 9.202. Prije nego što se upustimo u daljnja promišljanja, treba napomenuti da je riječ o sirovim podatcima koji se odnose na mjesec upisa u državne matice, a ne na mjesec događanja. Međutim, službeni i pročišćeni podatci, koji će biti objavljeni tek u srpnju, neće bitno odstupati od ovih koje već imamo.

Nastavljen je, dakle, proces depopulacije i starenja stanovništva, koji traje već dvadeset godina. Posljednjih godina Hrvatska je smanjivala razliku između broja živorođenih i umrlih tako da je 2009. zabilježen najmanji prirodni pad od 7.837. Međutim, sukladno starenju stanovništva i sve manjemu broju i udjelu osoba u najfertilnijoj dobi, prošle je godine zaustavljen ovaj trend.

Ukoliko se u narednim godinama ništa posebno ne izmijeni, u najboljemu slučaju, možemo samo nizati rezultate kakve smo zabilježili ove godine. Sukladno navedenim demografskim promjenama procjenjuje se da je sredinom 2009. u Hrvatskoj živjelo 4.429.000 žitelja, a sredinom prošle godine 4.117.000. Prosječna dob Hrvata u 2009. bila je visokih 41,1 godinu.
Stopa ukupnoga fertiliteta u do sada najboljoj 2009. bila je svega 1,5. Riječ je o prosječnomu broju djece koju rodi jedna žena u svojemu fertilnom razdoblju. Taj broj ne bi smio biti manji od 2,15 da bi se stanovništvo održalo barem na istoj razini. Kako je ovaj pokazatelj ispod toga minimuma već oko 45 godina, očito je da je Hrvatska već potrošila svoj demografski potencijal i da nezaustavljivo tone u depopulaciju (ne)sagledivih razmjera.

Nipošto nije utješno ako ustvrdimo da slične trendove imaju gotovo sve europske zemlje. Neke od njih, zahvaljujući svojoj dosadašnjoj brojnosti i pozitivnu migracijskomu saldu, usporavaju i odgađaju demografski slom.

Bilo kako bilo, Europa, kolijevka kršćanske civilizacije i pokretač povijesnih procesa još od vremena kada je stasala na zgarištu rimske civilizacije, biološki se urušava, a na njezino mjesto dolaze snažni i vitalni narodi, ubrzano mijenjajući njezin civilizacijski identitet, istodobno ubirući podove njezinih civilizacijskih dostignuća. Baš onako kako se to dogodilo s Rimskim carstvom u vrijeme njegova umiranja i poznate seobe naroda.

Od marokanske obale na Atlantskome oceanu preko cijele sjeverne Afrike pa sve do Irana ustalasali su se desetci i stotine milijuna ljudi, pretežno muslimana. Riječ je o mladoj, izrazito vitalnoj populaciji, kojoj je postala pretijesna košulja režimâ, koji više ni po čemu ne pripadaju svijetu 21. stoljeća. Što god se dalje događalo s ovim procesima, jedno je sigurno: ništa više neće biti kao prije. Proces ubrzane migracije u ostarjelu Europu, koji traje intenzivno već nekoliko desetljeća, ovim će se događajima sasvim sigurno ubrzati pa će se u Europu dodatno sliti milijuni mladih ljudi iz zemalja koje pucaju od demografskih viškova.

Iz raskošnih odaja bogate tisućljetne rimske baštine novi su narodi crpli sokove za novu civilizaciju. Kršćani su pak bili jedina vitalna snaga koja je preživjela taj civilizacijski slom i svojim radosnim naukom života presudno oblikovala budućnost naroda koji su stasali na zgarištu razrušene civilizacije.

Odbor Zagrebačke nadbiskupije za pripravu pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj prošloga je mjeseca predstavio konačnu verziju loga susreta sa Svetim Ocem. Po riječima tajnika Odbora, mr. Roberta Šretera, "logo izražava simboliku Dana hrvatskih katoličkih obitelji i pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj". Logo u čijemu se središtu nalazi stilizirani prikaz obitelji: otac, majka i troje djece, a otvorenost novomu životu izražena je trudnoćom majke, (pre)bogat je porukama koje bi trebalo iščitavati i na njima se nadahnjivati.

U magluštini beznađa u kojoj se čini da je smrt jača od života, tuga od radosti, beznađe od nade, ovaj se znak života objavljuje poput poznatoga "Konstantinova znaka" u kojemu je pobjeda. Možda stoga uistinu nije suvišno prenijeti sadržaj poruke koju nam Odbor za pripravu Papina pohoda Hrvatskoj želi prenijeti: "U pozadini se nalazi križ koji ukazuje na utemeljenost kršćanske obitelji na vjeri u kojoj zajednica braka i obitelji izrasta u zajedništvo ljubavi".

"Ruke na kojima počiva obitelj simboliziraju oslanjanje na Božju providnost koja štiti i vodi obitelji u njezinu životnome hodu. Usred spojenih dlanova nalazi se stilizirana vatra koja označava Božju ljubav kao izvor i poveznicu ljubavi unutar obitelji. Ta je vatra ujedno i prepoznatljiv element hrvatskoga identiteta, a četiri kockice označavaju četiri pohoda Petrovih nasljednika Hrvatskoj te četiri glavna događaja pohoda pape Benedikta XVI. Žuta pozadina i bijeli križ označavaju vatikanske boje, a plava boja simbol je grada Zagreba, u kojemu će se održati susret sa Svetim Ocem. Križ na logu stilizirani je križ pape Benedikta XVI."

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s