Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Pravnik odgovara
 
Javno imenovanje imena donatora

Odgovara: dr. fra Smiljan Dragan Kožul O.F.M.
 

Poštovani dr. fra Smiljane Dragane Kožul, ljubazno Vas molim da pojasnite slijedeće. Naime, primijetio sam da pojedini župnici, prilikom prikupljanja novčanih sredstava za razne namjere (npr. financiranje raznih pop-ravaka u crkvi), na kraju svete mise prilikom davanja obavijesti javno imenuju imenom i prezimenom osobu i iznos koji je ista dala. Npr. Marko Marković dao je 1.000 kuna, a Ivan Ivić 100 kuna.

Postavljam pitanje nije li takvo objavljivanje donatora i njihovih iznosa neprimjereno s obzirom da je nekom lakše izdvojiti 1.000 nego nekome 100 kuna. Tako da to stvara nelagodu kod donatora koji su dali male iznose. A sami znamo da je svaki iznos hvale vrijedan.

Na odgovoru Vam unaprijed zahvaljujem, Hvaljen Isus i Marija!

Johny

Poštovani Johny, najprije želim istaknuti da je ta praksa vrlo raširena u svim dijelovima naše zemlje, dapače i u susjednim zemljama. Naime, u Bosni i Hercegovini je skoro opća praksa da se na kraju svake nedjeljne svete mise među obavijestima uvrste i doprinosi za crkvu. Znači, ne samo za financiranje izvanrednih poslova, nego za one redovne potrebe crkve. Mogu reći da sam čuo i u crkvama u Sloveniji, pa i u Njemačkoj da se na takav način zahvaljuje vjernicima koji su za neki projekt darovali svoju pomoć. Treba, međutim, reći da postoji i drugi način da se dobročiniteljima zahvali. Primjerice, mi u našoj crkvi Svetog Križa u Sigetu ne spominjemo nikoga pojedinačno, nego se svaki put kada se poduzme neka akcija za koju je potrebna novčana pomoć vjernika, obavijesti ukupna svota koju su vjernici darovali i toplo im se zahvali. Poznato mi je da i u drugim crkvama imaju takvu praksu.

Poštovani Johny, praksu da se zapiše dar i da se onda javno u crkvi obznani vrlo često zahtijevaju sami vjernici, dapače ukoliko se to ne učini, vjernici znaju prosvjedovati i tražiti da se to na kraju slijedeće nedjeljne svete mise pročita.

Držeći duhovne obnove i seminare po župama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, te Hrvatima u Njemačkoj i Austriji, naišao sam na praksu da župnik na kraju nedjeljne svete mise pročita za koga će se služiti tijekom tjedna svete mise, što je praksa u skoro svim crkvama. Kada župa izdaje tjedni informativni listić, u njemu se stavljaju svete mise tijekom tjedna i za koga se služe. Ono što me iznenadilo jest činjenica da ima crkava u kojima se čak navede tko je svetu misu naručio, odnosno platio.

Na kraju želim reći nekoliko riječi o nelagodi koja bi se mogla pojaviti kod onih koji ne mogu dati više od siromašnoga doprinosa, što Vi smatrate razlogom da se ne bi trebala ob-znanjivati suma koja je darovana.

Svakako, vjerujem da bi se netko mogao osjećati nelagodno zbog svoga "siromašnog" dopri-nosa.

No, tu želim podsjetiti na onaj prizor koji evanđelisti opisuju kada je naš Gospodin promatrao ponašanje vjernika koji su ubacivali u blagajnu hrama svoje milodare: "Sjedne prema blagajni te stane promatrati kako svijet ubacuje bakreni novac u blagajnu. Mnogi su bogataši ubacivali mnogo. Dođe jedna siromašna udovica i ubaci dvije lepte, to jest jednu četvrtinu asa. Tada Isus pozva k sebi svoje učenike te im reče: 'Zaista, kažem vam, ova je siromašna udovica ubacila više nego svi drugi koji su ubacivali u blagajnu. Jer svi ubaciše od
svoga viška, a ona od svoje neimaštine: ubacila je sve što je imala, sve svoje uzdržavanje'" (Mk 12, 41-44; Lk 21, 1-4).

Dragi Johny, polazeći od ovoga evanđeoskog prizora, mi bismo vjernici trebali računati da će, sve što činimo, Bog prosuđivati, pa se onda nitko ne bi trebao stidjeti i osjećati nelagodno poradi "svoga siromašnog dara", jer je "siromašna udovica" svojim dvjema leptama "ubacila više nego svi drugi … koji su ubacivali od svoga viška".

Kada pravi vjernik daruje svoj siromašni dar, on daje onoliko koliko može, no darujući to, on želi biti sudionik Božjega djela, znajući da će Bog svojim blagoslovom učiniti da se započeto dovrši i da bude na slavu Božju i na radost i spasenje vjernika.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s