Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Aplikacija za iPhone nije zamjena za ispovijed, već pomoćno sredstvo

Piše: Benjamin Horvat
 
APLIKACIJA NA IPHONEU KAO DIGITALNI MOLITVENIK

Nadahnuti poticajem pape Benedikta XVI. da Katolička crkva i vjernici hrabro koriste sve moderne tehnologije i internet, programeri u Sjedinjenim Američkim Državama napravili su aplikaciju za iPhone i iPad koja bi vjernicima trebala poslužiti kao pomoć za sakrament po-mirenja.

Riječ je o vodiču za vjernike koji ih vodi korak po korak kako bi se pripremili i pristupili sa-kramentu pomirenja. Aplikacija sadrži "perso-naliziran ispit savjesti" koji uzima u obzir dob, službu i spol vjernika. "Korištenjem aplikacije svećenik neće imati isti ispit savjesti kao tinejdžer ili oženjen čovjek", objasnio je pro-gramer Patrick Leinen. Dodao je kako su on i drugi programeri s kojima je radio željeli odgovoriti na Papin poziv da se koriste novi mediji u Crkvi.

U izradi aplikacije sudjelovala su dvojica kato-ličkih svećenika, franjevac i izvršni direktor Tajništva za vjeru i pastoral Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država, Thomas G. Weinandy te župnik iz Indiane Dan Scheidt.

Programeri i autori također su zatražili odobrenje za aplikaciju od mjesnih biskupa kako bi aplikacija zaista bila u skladu s crkvenim naukom i tako korisna svim vjernicima koji će se služiti modernom tehnologijom u pristupanju sakramentu pomirenja. Također su najavili da se neće zaustaviti samo na ovoj aplikaciji, već će razmišljati o novim vjerskim aplikacijama.

Svjetovni mediji pogrješno shvatili aplikaciju

Brojni mediji, prenoseći vijest o aplikaciji, pogrješno su izvijestili da se radi o zamjeni za sakrament ispovijedi ili pak da je od sada moguća ispovijed preko iPhonea, a da vjernici ne odu fizički u crkvu, do svećenika.

Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Federico Lombardi istaknuo je da sakrament pomirenja nužno zahtijeva osobni razgovor između pokajnika i ispovjednika, kao i ispo-vjednikovo odrješenje od grijeha. "To ne može zamijeniti ni jedna informatička aplikacija te se ne može govoriti o ispovijedi putem iPhonea", rekao je Lombardi.

"U ovomu slučaju je riječ o pastoralnome digitalnom pomagalu koje bi nekomu moglo biti korisno, iako se dobro zna da ono ne može zamijeniti sakrament. Naravno, važno je da se radi o istinskoj pastoralnoj koristi, a ne o koristi financijske naravi potpomognutoj vjerskom i duhovnom stvarnošću", upozorio je Lombardi. Naime, aplikacija nije besplatna, mora se kupiti na iTunesu i cijena joj je 1,99 dolara (nešto više od 10 kuna).

Časoslov i Misal već modernizirani

Valja spomenuti kako se ne radi o prvoj vjerskoj aplikaciji koja je na iPhoneu i iPadu. Talijanski svećenik Paolo Padrini izradio je prošle godine aplikaciju za iPad pomoću koje svećenici mogu služiti misno slavlje, odnosno napravio je svojevrsni iMisal.

Spomenuti je svećenik, inače suradnik Papinskoga vijeća za sredstva društvene komunika-cije, prije tri godine razvio vrlo uspješnu aplikaciju za iPhone – iBreviary. Riječ je o aplikaciji koja crkvenim službenicima i vjernicima omogućuje da uz pomoć iPhonea ili iPada mole Časoslov, službenu molitvu Katoličke crkve koja u tiskanu izdanju sadržava nekoliko knjižica.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s