Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
"Ili jesmo ili nismo katolici"

Piše: Ivan Bradarić
 
PET MINUTA U TIŠINI

Posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, 4. i 5. lipnja ove godine, bio je uistinu veličanstven događaj. Devetnaesto putovanje izvan granica Italije, odnosno Vatikana te prvo u ovoj godini, pobudilo je golemo zanimanje kod nas, ali i u svijetu. U kratkoj novijoj povijesti od samostalnosti naša je domovina evo po četvrti puta ugostila nasljednika sv. Petra. Na taj se način iznova potvrđuje naša utemeljenost na stijeni kršćanstva i odanost Hrvata prema Svetoj stolici te želja da svoje živote i povijest nastavimo graditi na čvrstim temeljima Evanđelja. Pozdravi, govori i homilije izrečeni jednostavnim i dobro razumljivim jezikom dubokoga sadržaja, izazvali su golemo zanimanje i naišli na prihvaćanje.

Bilo je, međutim, pokušaja da se ovaj Papin posjet unaprijed "minira", osudi na neuspjeh; da ga se diskreditira, svede na razinu rasprava koje se vode uz jutarnju kavu: "Zašto dolazi baš sada, u jeku krize", "koliko to košta"? S druge strane, i u samoj našoj Crkvi, kao da su postojali oni koji su sa strahom iščekivali ishod ovog posjeta, s pregršt pitanja: "Hoće li se vjernici odazvati na masovne skupove", "hoće li sve proći kako treba"? Zatim, često ponavljane usporedbe bl. pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., o tome kako je prvi bio spontan, pravi magnet za mase, a kako je Ratzinger hladan i konzervativan. Jasno je da smo svi jako zavoljeli bl. papu Ivana Pavla II., ali i nakon pape imamo Papu. To je Benedikt XVI. koji je Hrvate osvojio svojom jednostavnošću i prisnošću. Spontane geste, odmjerene riječi, topli izrazi, osmijeh na licu, pogled prema čovjeku, a istovremeno uronjen u Otajstvo i zamišljen nad životom.

Evo, baš sada nam je bilo potrebno jedno takvo buđenje. Papu smo pozvali u Hrvatsku, u državni i pastoralni pohod, da nas posjeti, ohrabri, da nam progovori. Dok su mu svi, koji su ga po dužnosti trebali pozdraviti, upućivali iskrene pozdrave i želje dobrodošlice kako se i pristoji, Papa je rado uzvraćao na sve pozdrave i obratio se svim staležima i slojevima društva. A što nam je rekao?

Politički vrh naše zemlje ohrabrio je riječima koje je izrekao već u zrakoplovu na dolasku u Hrvatsku, a te su riječi obišle cijeli svijet. Papa je, naime, istaknuo da je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji "logično, ispravno i nužno". Jednako su odjeknule i riječi koje je izrekao u pozdravnom govoru u zračnoj luci: "Od samih početaka, vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece."

Predstavnicima kulture, akademske zajednice, poduzetnika, civilnog društva i politike Papa je ponudio razmišljanje o savjesti i postavio pitanje: Tko odgaja savjest u Hrvatskoj i kako? Tu ulogu Papa želi povjeriti cijelom hrvatskom društvu, ali napose hrvatskim katoličkim obiteljima kojima poručuje da se ne boje odgovornosti i dara života. Mladima, koji su ga na osobit način oduševili, poručio je da se ne boje i da budu radosni u Kristu, ali da se ne zanose olako onim materijalnim: "Ne dopustite da vas zavedu privlačna obećanja lakog uspjeha, načini života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine".

Biskupe Papa ohrabruje u obavljanju njihove odgovorne službe pastira, ali ih poziva da djeluju u "plodnom suglasju među sobom i u zajedništvu s Petrovim nasljednikom". Dobro je spomenuti i Papin naglasak koji stavlja na zauzimanje za pomirenje među podijeljenim kršćanima, kao i među kršćanima i muslimanima, nasljedujući Krista koji je mir naš. Svećenicima, a napose župnicima, Papa pristupa s mnogo razumijevanja zbog mnogovrs-nosti njihovih obveza, ali ih potiče da ne klonu duhom, nego da budu djelatnici nove evangelizacije, da ostanu budni u molitvi i u duhovnom životu da bi plodonosno mogli ispunjavati svoje služenje, hraneći se na izvorima Svetoga pisma, sakramenata, neprestane hvale Bogu, otvoreni i poučljivi djelovanju Duha Svetoga. Hrvatsko redovništvo Papa poziva da svoje bogatstvo temelje u Bogu i poručuje: "Dopustite mu da vas oblikuje kako bi današnjem čovjeku pokazao jasnim pristajanje uz prave vrijednosti svetosti, istine, ljubavi Oca nebeskoga." Pripravnicima za svećeništvo ili za posvećeni život Papa ponavlja kako riječi Evanđelja "Slijedi me" (Mt 9,9) zahtijevaju svakodnevnu potvrdu odgovora ljubavi i poziva mlade kandidatice i kandidate na otvorenost i spremnost srca. Crkvi u Hrvatskoj Papa upućuje zahtjevan poziv da bude moralna savjest društva, da bude vjerna Kristu i njegovu Evanđelju, u društvu koje nastoji relativizirati i sekularizirati sve slojeve života. Što se tiče gesta tijekom Papina posjeta, daleko najjača bila je tišina: molitva u tišini pred Presvetim, tišina nakon pričesti tijekom euharistijskog slavlja na hipodromu i tišina nakon izrečenih molitava u katedrali. Poruka je jasna: riječi će ostati samo obična jeka, ukoliko svatko ponaosob ne stvori u sebi plodno tlo za tu riječ. Zato, nađimo pet minuta tišine za razmišljanje.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s