Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
Pravo na drugačije mišljenje

Piše: Ivan Bradarić
 
Crkva podržava zdravstveni odgoj u školama, ali …

Smije li se Crkva izravno miješati u pitanje odgoja? Ovo je jedno od najčešće postavljanih pitanja ovih dana, iz usta novinara, ali i visoko rangiranih političara, što su mediji uvelike prenosili i naglašavali. Smije li? Čudi se ovome pitanju i sam zagrebački nadbiskup u svojoj homiliji u slavlju svete mise na blagdan Božića u zagrebačkoj katedrali te dodaje: "Krist se rodio radi čovjeka i Crkva postoji da bi bila u službi čovjeka. Stoga nas čudi kad se iznova ponavljaju već poznate parole o tome kako se Crkva miješa u područja o kojima ona nema što reći, a govori se o odgoju mladog čovjeka u našim školama. (…) Kao Crkva pak želimo biti blizu i od pomoći vjernicima laicima, osobito roditeljima i nastavnicima, koji traže pomoć jer su zbunjeni nekim postupcima." U međuvremenu, nitko nije postavljao pitanje: Smije li izvršna vlast kršiti hrvatski Ustav, hrvatske zakone i međunarodne konvencije, koje daju roditeljima prvenstvo u odgoju vlastite djece? Zbog toga je tzv. "Higijensko pitanje" Kardinal svakako želio predstaviti u kontekstu u kojemu ono nastaje, a to je "ideologija koja mijenja istinu o čovjeku i koju vjernici ne žele!" I pojašnjava: "Govorom na sav glas o "zdravstvenome odgoju" ne gura li se potiho rodna ideologija? A ta je proturječna kršćanskomu – i ne samo kršćanskomu – svjetonazoru; proturječna je otajstvu Božića koji smo proslavili noćas, slušajući o rođenju Djeteta u Svetoj Obitelji i danas, slušajući o Riječi 'po kojoj je sve stvoreno'".

Svi koji smo promatrali ovu javnu raspravu, suosjećali smo s Kardinalom, zbog činjenice da je izostala podrška istomišljenika drugih vjerskih zajednica, ali i političkih stranaka koje po ovoj temi dijele zajedničke stavove s Katoličkom crkvom. Na udaru je ostao sam kardinal Bozanić, pa ga je kolega Pavičić s pravom usporedio s kardinalima njegovim predšasnicima: bl. kardinalom Alojzijem Stepincem i slugom Božjim kardinalom Franjom Kuharićem. "Takvoga Bozanića, koji se preko noći odrekao svoje mlakosti (…) ova bi se vlast doista trebala prepasti. Ili ga barem respektirati i ne omalovažavati, jer u katedrali, koju su i na Božić reda radi pohodili, Bozanić stoji na istome mjestu kao i dvojica njegovih spomenutih prethodnika, koji su prepoznali i znak vremena i bilo naroda i ulogu pastira u vremenu u kojemu su živjeli. I bili su svjetionik Crkvi u borbi sa svjetonazorom koji joj je nijekao pravo glasa i postojanja. Pobijedivši, dakako, na kraju. Što baštinicima gubitnika još ni danas očito nije dovoljno jasno" - piše Pavičić.

Godina je zaključena objavljivanjem "Drugog mišljenja" na temu zdravstvenoga odgoja novinarke Karoline Vidović Krišto – priloga namijenjenog iseljenicima, koji je ovaj put vidio i golem broj gledatelja u Domovini. Novinarka je naime odlučila prikazati i drugu stranu pitanja spolno/rodnog odgoja. Ubrzo je stigla isprika s iste televizije, u kojoj se ističe kako je urednica Karolina Vidović Krišto iznijela stavove koje ne zastupa HRT te da će se protiv spomenute novinarke poduzeti oštre mjere jer je narušila pravila struke.

Nakon ove izjave javljali su se brojni gledatelji koji su na raznim forumima ostavljali svoje komentare i snebivali se zbog ovakvog obrata opisanog slučaja. Poneki od njih hrabre urednicu i izjavljuju kako se HRT njima ne treba ispričavati, jer su po ovoj urednici i njezinoj emisiji dobili sliku pozadine nastanka Kurikuluma zdravstvenoga odgoja, kao i mogućih posljedica njegova uvođenja. Zajedničko je mnogima to što hvale da su dobili dobro obrazloženo i činjenicama potkrijepljeno drugačije mišljenje. O skandalu isprike na HRT-u oglasila se i građanska inicijativa "Nepomireni": "Smatramo da je isprika u potpunosti nepotrebna i neprikladna jer insinuira da je novinarka bila neprofesionalna i tendenciozna. Takve insinuacije su netočne i nepravedno štete reputaciji gospođe Vidović Krišto. Iznošenje svih potencijalno relevantnih informacija u vezi s temom zdravstvenog odgoja, pa tako i emitiranog dokumentarca, mora biti tekovina koju bi jedna javna televizija trebala njegovati. U cijeloj emisiji, voditeljica nije niti u jednom trenutku pozivala na mržnju ili netoleranciju, već je argumentirano prikazala drugu stranu priče koja se ne može vidjeti u medijima, a važna je za javnu raspravu", prenosi Večernji list. U anketi istoga časopisa, na pitanje: "Je li vas šokirao način na koji je emisija Slike Hrvatske obradila temu uvođenja spolnog odgoja u hrvatske škole?", 83% odgovara: "Konačno su rekli ono što je istina".

Da, i kardinal Bozanić i gđa Vidović Krišto, hrabro su se izložili za istinu i posvjedočili kako u Hrvatskoj postoje i oni koji drukčije misle i čiji glas također treba čuti. Zar im zbog toga treba prijetiti "oštrim sankcijama"? Upravo onako kako je rekao Isus: "Ako su progonili mene, progonit će i vas". Ali, "nitko svjetiljke kad je užeže ne pokriva posudom niti stavlja pod krevet nego na svijećnjak, da vide svjetlo oni koji ulaze" (Lk 8,16).

 


© 1999-2019 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s