Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
Da se razotkriju namisli srdaca

Piše: Marijan Križić
 
Izlazak iz (Platonove) špilje

Sunčano jutro uz svu svoju svježinu i polet koje nudi, odjednom nam razotkrije svaku mrlju na prozorima i prašinu u zraku i na pokućstvu. Sve ono što nismo vidjeli navečer, bez obzira na svjetlo kojim smo osvijetlili stan. Mrak i tmurni oblaci, na koje smo se do sada navikli te smo ih doživljavali kao prirodno stanje, odjednom su nestali i Hrvatska se iznenada našla u novom ozračju, osvijetljena svjetlom reflektora koji neumoljivo pokazuje svaku nečistoću i "tvrdoglave" mrlje za koje su potrebna snažna sredstva za čišćenje.

Posljedice potpuno besmislenog i vrlo štetnog sukoba s Europskom unijom glede Europskog uhidbenog naloga nemjerljive su i njegove domete ovoga trenutka nitko ne može sagledati do kraja. Bio je to sudar različitih svjetova, koji bjelodano ukazuje na opće stanje u kojemu je Hrvatska desetljećima živjela i kakva je stupila u obitelj europskih država i naroda. Pitanje: je li nam sve ovo trebalo, zapravo je retoričko, jer ne samo da se sve ovo nije moglo izbjeći, nego je to i početak otvaranja novoga poglavlja u kojemu će Hrvatska proći kroz niz snažnih zahvata i "operacija", kako bi se odstranila bolesna tkiva i izliječilo izmučeno tijelo koje je posljednjih deseljeća, zapravo čitavo prošlo stoljeće, trpjelo teška ranjavanja. Poput ratnika koji se hrabro borio sada leži iscrpljen i potrebno mu je očistiti i iscijeliti rane te ga okrijepiti zdravom hranom i svježom vodom.

Neugodne događaje nitko ne želi, ali oni su ponekad neizbježni za konačno rješavanje problema. Stoga sve ovo što nam se događa nipošto ne treba biti razlog za pesimizam, nego naprotiv, riječ je o jednom prijelomnom događaju koji će pokrenuti ono najvažnije i ono najteže: hrvatski tvarni, duhovni i mentalni izlaz iz "egipatskog" sužanjstva. Najbolje ga možemo usporediti s onim kada se Mojsije spuštao s gore Sinaj i ugledao kako duhovni ovisnici o "misirskim loncima" zavode narod i privode ga zlatnom teletu svojih porobljivača.

Đilas je svojedobno sam priznao da je komunizam najsavršeniji oblik diktature koji je povijest ikada zabilježila. Riječ je o totalitarizmu koji nadzire svakog pojedinca i ulazi u sve pore javnog i privatnog života ta ga jednostavno nije moguće razvlastiti. Komunizam se, međutim, u svjetskim razmjerima sam od sebe srušio jer je riječ o protuprirodnom sustavu koji je atrofirao u svim svojim sastavnicama.

Malo je ljudi razumijevalo pravu dijagnozu teške bolesti koja se sručila na Hrvatsku, a to je da je Hrvatska i dalje bila sapeta čvrstom mrežom koju je ostavilo komunističkog nasljeđe. Svi oni koji su izašli iz Platonove špilje, o kojoj se u posljednje vrijeme često govori, samo su dodatno bili frustrirani nemogućnošću da svoje spoznaje prenesu zbunjenom mnoštvu. Najradikalniji slučaj je onaj sa Zvonkom Bušićem, koji je žrtvovanjem vlastitoga života nastojao uzdrmati umrtvljene savjesti da izađu iz špilje i p(r)ogledaju istini u oči. Poput praškog studenta Jana Palacha, koji je javnim samospaljivanjem usred Praga, 16. siječnja 1969., na potresan način prosvjedovao protiv vojne okupacije svoje domovine od strane zemalja Varšavskoga ugovora. Ili Bobbyja Sandsa, zatočenog irskog republikanca, koji je 1. ožujka 1981. pokrenuo štrajk glađu do smrti, a koji su slijedila još devetorica irskih zatočenika, koji su tražili da im se vrati status političkih zatvorenika, a ne da im se sudi kao običnim kriminalcima.

Sve ovo u Hrvatskoj moralo se dogoditi "da se otkriju namisli srdaca". I doista, nakon svega što se dogodilo, svaki čovjek "koji je prijatelj istine", bez posebnog umnog napora, jasno može sagledati gdje smo, kamo idemo i tko je tko među crvenim kockicama hrvatske slagalice.

Istina je velika, najveća vrijednost. Ponekad je njezina cijena vrlo visoka. Isus je sama Istina i "znak kojemu će se protiviti", prorekao je starac Šimun prilikom Isusova prikazanja u hramu te Mariji uputio riječi: "Tebi će samoj mač probosti dušu – da se razotkriju namisli mnogih srdaca" (usp. Lk, 2,34-35).

I za hrvatsku istinu je plaćena visoka cijena. Hrvatsko srce je toliko puta ranjavano i probodeno… "da se razotkriju namisli mnogih srdaca!"

Vrijeme je berbe grožđa. Pod tijeskom iz zrna grožđa cijede se sokovi i nastaje mošt i vino, "vino što razvedruje srce čovjeku", reći će David u 104. psalmu.

U svom ovom previranju i pod tijeskom svakodnevnih životnih teškoća dade se naslutiti dozrijevanje u mudrosti i spoznanju za nova poglavlja i nove dionice u vremenu koje nam Bog daruje.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s