Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
Protiv "Rezolucije smrti"

Piše: Marijan Križić
 
Pobjeda kulture života u Europskom parlamentu

Poput munje što rasvjetljuje nebo odjeknula je vijest da je Europski parlament odbio "rezoluciju smrti", koju je pod nazivom "Zdravstvena i seksualna reproduktivna prava", predložila parlamentarna zastupnica Edite Estrela, članica portugalske Socijalističke partije i članica "Grupe progresivne alijanse socijalista i demokrata u Europskom parlamentu". Rečena rezolucija, poznata i kao Estrela Report, izazvala je oštre polemike u Europskom parlamentu, posebice zbog pokušaja sužavanja prava na "priziv savjesti" te definiciju pobačaja kao temeljnoga ljudskog prava.

Samo izvješće sadrži niz uistinu ekstremnih stavova i tvrdnji. U tekstu objavljenom na portalu bitno.net, autorica Verica Kraš-Villa izdvojila je bitna poglavlja Estrelinog izvješća, koje nas može šokirati i zabrinuti. Tako, između ostaloga, izvješće izražava "zabrinutost zbog činjenice da je liječničko osoblje prisiljeno odbijati pružati usluge na području seksualnog i reproduktivnog zdravlja i s tim vezanih prava u bolnicama i klinikama vjerskog predznaka u čitavoj EU". Autorica zgodno primjećuje: "Da postoje liječnici prisiljeni (naglasio M.K.) na priziv savjesti uistinu je nova vijest".

Unatoč strahovima da će "rezolucija uz veliku vjerojatnost biti usvojena", to se ipak nije dogodilo. Većina zastupnika Europskog parlamenta odbacila je Estrelino kontroverzno izvješće. Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, glasovali su, očekivano, sukladno svojemu programu i stranačkom opredjeljenju. Zastupnici iz redova HDZ-a odbacili su rezoluciju, a zastupnici SDP-a i zastupnik Hrvatskih laburista, također očekivano, glasovali su za rezoluciju.

Posebno treba istaknuti nastup Davora Ive Stiera, HDZ-ova zastupnika u Europskom parlamentu, koji je održao emotivan govor u kojemu je ukazao na opasnosti koje nosi rezolucija, posebno glede daljnjeg sužavanja na priziv savjesti: "Uloga Europskog parlamenta je štititi one najslabije i najugroženije. – Moramo zaštiti, na primjer, Jagu Stojak, primalju u kninskoj bolnici u Hrvatskoj, koja je ljetos odbila sudjelovati u pobačaju i odmah dobila otkaz. Zahvaljujući pritisku nevladinih udruga i Povelji o temeljnim pravima EU, Jaga Stojak vraćena je na posao, ali nakon teških muka. Za hrabre žene poput Jage Stojak moramo dići glas ovdje u Parlamentu – poručio je Stier u svojemu govoru."

Ovaj događaj zasigurno će senzibilizirati hrvatsku javnost da shvati kolika je uloga i važnost Europskog parlamenta. Hrvatski europarlamentarci, njih 12, svaki iz svojih stranačkih i ideoloških pozicija, svojim su nastupima, svojim angažmanom i napokon svojim glasovima ravnopravno sudjelovali u donošenju ove prevažne odluke za budućnost Hrvatske i čitave Europe. U tom smislu, dužnost je svakog građanina da svojim glasom sudjeluje u izboru najboljih ljudi koji će nas predstavljati u Europskom parlamentu.

Isto tako ovaj događaj bjelodano pokazuje neutemeljenost svih onih "proročkih" tvrdnji kako je sve unaprijed određeno, i da se sve odvija strogo po planu skrivenih arhitekata. Takvo mišljenje preuveličava moć nekih pojedinaca i skupina dižući ih na razinu božanstva. Kao vjernici ipak vjerujemo da jedino Bog upravlja poviješću i ostvarit će se samo njegov Plan spasenja, a za sve moćnike vrijedi ono isto što je Isus rekao Pilatu: "Ne bi imao nikakvu vlast nada mnom da ti nije dano odozgo" (Ivan 19,11). Tijekom procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, svi poglavari Katoličke crkve, od Ivana Pavla II. do pape Franje, prepoznaju važnost i u ulogu koju hrvatska država, hrvatski narod, i svatko on nas ponaosob ima u izgradnji kršćanskih vrijednosti.

U ovoj "velikoj pobjedi savjesti i razuma te brige za ljudska prava" kako je u jednom tekstu prokomentiran događaj u Europskom parlamentu, riječ je tek o jednoj važnoj dobivenoj bitci za život. Naime, rezolucija se vraća u matični odbor, što prema komentaru European Dignity Watcha i Sophie Kuby, izvršne direktorice ove nevladine organizacije iz Bruxellesa, koja se bori za očuvanje temeljnih ljudskih prava i obitelji, znači "dobivanje vremena za daljnje istraživanje brojnih problematičnih točki iz ovog izvješća, a naročito činjenice da je u sastavljanju izvještaja sudjelovala profitna organizacija koja pruža usluge abortusa, Međunarodna federacija za planirano roditeljstvo (IPPF) u Bruxellesu".

Iako ova rezolucija, da je i usvojena, ne bi bila obvezujuća za članice EU, njezino bi prihvaćanje bilo snažan vjetar u pravcu daljnje afirmacije prava na pobačaj, štiteći ga kao ljudsko pravo, iako to nije sadržano ni u jednoj međunarodnoj izjavi i pravnim dokumentima, kako ističe Savez europskih udruga katoličkih obitelji u svojoj kritici nacrta rezolucije.

Trebat će, dakle i nadalje mnogo hrabrosti, budnosti i molitve kako na mala vrata ne bi ušlo ono što je na velika izbačeno.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s